Znate li da pizza može biti sa smokvama, a palačinke bez šećera?
Njemica hrvatskih korijena Lucia Butum (36) na svom Instagram profilu Married2Berries svakodnevno oduševljava receptima bez glutena i šećera koje osmišlja sama. Ova učiteljica i socijalna radnica iz Detmolda, kaže da joj recepti dođu intuitivno pa ih odmah pretače iz glave u lonac. Iako joj je za sada samo hobi, nada se da će joj priprema slastica postati posao, a njeni recepti osvojili su i Australce. Njen moto je "uživajte u slasticama bez grižnje savjesti", a sada to možete i vi uz ove slasne recepte:
Veganska torta (cheesecake):
SASTOJCI: za okrugli kalup od 20 cm ili za tri manja kalupa od 8 cm; kora: 75g oraha, 6 datulja, 3 čajne žlice kakaa; krema: 200g indijskih oraščića, 1 konzerva kokosovog mlijeka, 2 žlice kokosovog ulja, 2 žlice soka od limuna, 4 žlice agavinog sirupa, 2 čajne žličice vanilijina ekstrakta, prstohvat soli, 1 žlica agar-agara, 150g svježih ili smrznutih malina i borovnica
PRIPREMA: Namočite indijske oraščiće u vodu najmanje 4 sata, a datulje 2 sata. Ocijeđene datulje, orahe i kakao dobro izmiksajte. Smjesu utisnite u dno kalupa. Staviti u hladnjak. Za kremu izmiksajte ocijeđene indijske oraščiće, agavin sirup, sok od limuna, vanilijin ekstrakt, kokosovo ulje i kokosovo mlijeko (vodu iz limenke odvojite). Kokosovu vodu zagrijte, dodajte agar-agar te kratko prokuhajte. Dodati u kremu i dalje miješajući. Posložite po kori s malinama i borovnicama. Staviti u hladnjak sat vremena, a potom u zamrzivač na još sat. Odmrznite na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Dekorirajte prema želji voćem ili kokosovim šlagom.
Mini pizze:
SASTOJCI: 150 g heljdina brašna, 100 ml mlijeka, sol, papar, 2 žlice vrhnja, 2 žlice svježeg kozijeg sira, 50 g ribanog sira, 2 češnja česnjaka, 2 kriške suhe šunke, 2 mlada luka, 2-3 svježe smokve, šaka rikule
PRIPREMA: Izmiješajte 100 g heljdina brašna, mlijeko, sol i papar dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ostatak brašna dodajte sve dok se tijesto više ne lijepi. Pokrijte i ostavite 30 minuta minimalno da miruje. Tijesto podijelite na 12 komada, na dlanu tanko izravnajte, stavite na lim za pečenje pa pecite u pećnici na 200°C oko 6 minuta. Izvadite, premažite kremom od vrhnja i sira, stavite šunku, malo nasjeckanog češnjaka, potom izribanog sira i opet pecite 10 minuta. Dodajte sviježe smokve i rikolu kad se ispeče.
Palačinke od manga:
SASTOJCI: smjesa: mango, jaje, 200 ml mlijeka, 75 g heljdina brašna, 50 g kokosova brašna, žlica agavina sirupa, pola žličice arome vanilije, prstohvat soli, 2 žlive vrhnja; voćni preljev: 100 g malina, žličica agavina sirupa; krema: 100 ml šlaga, 50 g svježeg sira, aroma vanilije i agavin sirup prema želji
PRIPREMA: Pjenasto izmutite jaje i mlijeko. Dodajte vaniliju, agavin sirup pa sol te izmiješajte. Žlicu po žlicu umiješajte heljdino pa kokosovo brašno. Dodajte vrhnje. Na kraju umutite ispasirani mango. U zagrijanoj tavi u kokosovu ili maslinovu ulju sa svake strane pecite palačinke po 5-6 minuta na srednjoj vatri. Pažljivo okrenite. Najukusnije su deset minuta nakon pečenja. Za voćni preljev ispasirajte maline, agavin sirup i vaniliju. Kremu pripremite tako da izmutite šlag i vaniliju, dodajte svježeg sira i sirupa pa izmiješajte žlicom.
Dobar tek!