Žlicu po žlicu do savršenog rižota: Najfiniji recepti
Zimi većina voli hranjiviji mesni dodatak, a u ostala godišnja doba uživajte u povrtno-voćnim kombinacijama i plodovima mora...
Pasta sotto s povrćem
Sastojci: 300 g riže/sitne tjestenine prema izboru, 2 tikvice, 10 cherry rajčica, glavica ljubičasta luka, 3 češnja češnjaka, 2 žlice pasirane rajčice, 3 žlice maslinova ulja, vezica bosiljka, 2 dl bijelog vina, sušeni čili, 1/2 l povrtnog temeljca
Priprema: Luk i češnjak sitno nasjeckajte te ga pirjajte na malo maslaca dok ne postane staklast. Dodajte tikvicu narezanu na listiće i čili te polovice cherry rajčica, sol i pasiranu rajčicu. Pirjajte minutu, dvije pa dodajte rižu/tjesteninu te podlijte vinom i s pola temeljca. Miješajte pa, kad ispari tekućina, dodajte ostatak. Pirjajte dok tjestenina ne omekša. Prije kraja umiješajte naribani parmezan i nasjeckani bosiljak. Poslužite vruće.
Rižoto s ciklom, fetom i narančinom koricom
Sastojci: 500 g svježe cikle, 2 žlice maslinova ulja, komad maslaca, glavica luka, češanj češnjaka, 250 g riže, 150 ml bijelog vina, 700 ml povrtnog temeljca, žlica parmezana, 2 žlice kiselog vrhnja, vezica kopra, grančice crvenog bosiljka, žlica džema od maline, 100 g fete, naranča
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Ciklu ogulite i narežite na četvrtine te je položite na lim za pečenje obložen masnim papirom, poprskajte maslinovim uljem, posolite i pecite jedan sat, dok ne omekša. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje s pola maslaca i pirjajte sitno nasjeckane luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Umiješajte rižu i miješajte je da se dobro obloži uljem i maslacem. Ulijte bijelo vino i pustite neka kuha oko pet minuta. Dobro promiješajte, ulijte vrući temeljac. Opet promiješajte i kuhajte dok riža ne omekša. Ciklu izvadite i, kad se ohladi, narežite je na kockice te primiješajte riži. Rižotu dodajte i žlicu džema od maline, nasjeckani kopar, kiselo vrhnje, naribani parmezan, koricu naranče i ostatak maslaca. Ukrasite komadićima fete i crvenog bosiljka te poslužite vruće.
Sastojci: 500 g riže, glavica luka, češanj češnjaka, 2 čilija, butternut tikva, 50 g maslaca, l povrtnog temeljca, 5 listića kadulje, grančica ljupčaca, 100 g parmezana, sol, papar
Priprema: Tikvu ogulite i narežite na kocke. U tavi zagrijte malo maslaca i na njemu pirjajte sitno nasjeckane luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte čili koji ste sitno nasjeckali i pirjajte još minutu. Sada dodajte tikvu i, miješajući, pirjajte oko pet minuta dok ne omekša. Zatim primiješajte rižu i pržite je “na suho” oko dvije minute. Ulijte malo vrućeg temeljca i promiješajte. Nastavite kuhati rižoto dok riža ne postane “al dente”, miješajući i pomalo dolijevajući temeljac. Rižoto, kad je gotov, maknite s vatre te mu primiješajte nasjeckanu kadulju i ljupčac, preostali maslac i naribani parmezan. Miješajte dok ne postane kremast.