Idete se tetovirati? Ne zaboravite na moguće posljedice!

Getty Images
Možda se ukrašavanje tijela čini kao odlična ideja, ali ne bi bilo loše da dva puta razmislite o svojoj odluci...
Vidi originalni članak

Gotovo oduvijek tetovaže su jedan od omiljenih načina ukrašavanja tijela, a njihova popularnost raste iz dana u dan. Osim što vam daju dozu mističnosti, mogu biti odličan način iskazivanja osobnosti. 

Njihovi ljubitelji uvjereni su kako je nemoguće ostati samo na jednoj tetovaži pa često svoje tijelo smatraju praznim slikarskim platnom koje što prije treba ispuniti. 

No, ako se i po vašim mislima sve češće mota misao o ukrašavanju tijela morate biti svjesni četiri osnovna problema s kojima biste se mogli susresti:

Infekcije

Opasnost od infekcija je toliko visoka da u pojedinim zemljama postoji zabrana darivanja krvi za sve one koji su se tetovirali u posljednjih godinu dana. Naravno, kako biste izbjegli infekcije birajte provjerene tattoo salone koje koriste isključivo sterilnu opremu. 

Hepatitis C

Iako najčešće nema jasne simptome Hepatitis C može dovesti do oštećenja jetrenog tkiva, a nakon više godina i do ciroze. Riječ je o virusu koji se prenosi krvlju pa ne čudi što postoji potencijalna opasnost da ga "zaradite" upravo tetovirajući se. Poznati američki pjevač Greg Allman jednom je prilikom izjavio kako se on zarazio Hepatitisom C upravo zahvaljujući jednoj od tetovaža koje je napravio u mladosti što ga je dovelo do potpunog propadanja jetre. Upravo zbog takvih slučajeva potrebno je još jednom (ili bezbroj) puta naglasiti važnost biranja mjesta na kojem ćete se tetovirati.

Briga o tetovaži

Otprilike prvih tjedan dana nakon tetoviranja morat ćete posvetiti osobitu pažnju svom novom "ukrasu" pa se pripremite na često mazanje posebnim kremama i slično.

Uklanjanje tetovaže

Iako živimo u vremenu u kojem postoji opcija laserskog uklanjanja tetovaže to baš i nije lako izvediva opcija. Osim što će vas cijeli postupak poprilično koštati i zahtijevati nekoliko odlazaka "pod laser", vaša koža nikada neće izgledati kao nekada prije. 

Zato, ako niste potpuno sigurni u svoju odluku o tetoviranju možda bi bilo bolje da još malo pričekate...

Posjeti Miss7.24sata.hr