Želiš biti nindža ili plesačica u cirkusu? Ovo su najneobičnija zanimanja za koja se možeš fakultetski školovati

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Da možeš imati ponovno 18 godina bi li se odlučila za istu karijeru?
  • Možda bi ti pažnju privukla neobična zanimanja čiji programi sve više zastupljuju neka sveučilišta
  • Nindže, Vikinzi, cirkus ili penjanje po stablima, samo su neke od zanimljivosti koje uključuju programi koji se nude

Nije tajna da su već neko vrijeme najtraženija zanimanja ona koja su vezana za development odnosno, popularno zvano, programiranje. Naravno, stabilne, tražene i dobro plaćene profesije uvijek su u trendu. Međutim, kako se naš svijet mijenja, obrazovanje i diplome na sveučilištima postaju sve neobičniji. Dakako, u tome prednjače obrazovne ustanove razvijenih zemalja, a mi smo zavirili kakve to zanimljive prilike pružaju onima koji se žele odmaknuti od konvencionalnijih životnih poziva. 

1. Nindža

Ustanova: Nindža centar za istraživanje na Sveučilištu Mie, Japan

Obrazovanje: Onaj tko se odluči na ovaj neobičan smjer ipak neće postati profesionalni nindža, ali naučit će sve so njihovoj povijesti pa čak i nekim vještinama kako bi se baš poput ovih pravih ratnika mogli neopaženo kretati planinskim područjima. Neki od predmeta osim povijesti uključuju borilačke vještine i vještine preživljavanja. 

2. Avanturističke aktivnosti

Ustanova: Sveučilište u Plymouthu, SAD

Obrazovanje: Program uključuje aktivnu rekreaciju u prirodi poput planinarenja, penjanja po stijenama, a nudi obuku u svladavanju raznih vještina poput vezanja konopca i drugih potrebnih znanja za preživljavanje u divljini. Karijera se može razvijati u smjeru terapijskih aktivnosti pa se mnogi smatraju kako ovaj smjer predstavlja pravi izazov, priliku za samootkrivanje i osobnan rastom u sigurnim uvjetima. 

3. Penjanje na stabla

Ustanova: Sveučilište Cornell, SAD

Obrazovanje: Ok, ne radi se baš o jednostavnoj aktivnosti kakvu smo prakticirali kao djeca. Prolaznici ovog programa ovladat će složenijim i uzbudljivijim vještinama penjanja na stablo i kretati se od drveta do drveta. Također, naviknut će se I na dobar san u hammocku odnosno mreži obješenoj visoko među granama. 

4. Stand-up komičar

Ustanova: Sveučilište u Kentu, Engleska

Obrazovanje: Onaj tko voli zbijati šale, profesionalnu karijeru temeljem toga može ostvariti uz pomoć programa gdje se više od polovice vremena posvećuje samim humorističnim performansima. Kako bi studenti postajali sve bolji, učit će na primjerima drugih poznatih komičara. 

5. Izrada sladoleda

Ustanova: Sveučilište u Pennsylvaniji, SAD

Obrazovanje: Ovaj tečaj odvije se već 128 godina i pohađalo ga je više od 4,400 ljudi. Traje samo sedam dana što je dovoljno vremena da se nauči sve o tehnologiji proizvodnje omiljenog nam slatkog zalogaja. 

6. Suvremeni cirkus s elementima teatra

Ustanova: Sveučilište Bath Spa, Engleska

Obrazovanje: Ovaj tečaj prepun je kreativnosti i pozitivne energije. Polaznici će naučiti ponešto o klaunovima, burleski…i bit će tjelesno aktivni. Nakon uspješno završenog programa, zainteresirani mogu nastaviti svoje obrazovanje i steći diploma prvostupnika.

7. Studij starih nordijskih jezika i Vikinga

Ustanova: Sveučilište u Londonu

Obrazovanje: Osim što će naučiti više o Vikinzima i njihovoj povijesti, studenti ovog predmeta imat će priliku provesti i godinu dana u jednoj od skandinavskih zemalja s obzirom na jezik koji su naučili. 

8. Znanost i tehnologija surfanja

Ustanova: Fakultet Cornwall, Engleska

Obrazovanje: Unatoč imenu, program ipak ne uključuje praktično surfanje. No, polaznici će imati priliku napraviti vlastitu dasku za surfanje i saznati sve o ovoj industriji. Diplomanti mogu poslije odabrati zanimanja od trenera do voditelja natjecanja. 

Posjeti Miss7.24sata.hr