Zdravi snackovi: 10 namirnica do 40 kalorija

Instagram/Nives Celzijus
Tko je ikada rekao da je preko ljeta teško ostati fit? Ove namirnice savršen su brzinski ljetni obrok, a usput su i nisko kalorične
Vidi originalni članak

Ljeti se borimo s najvećim iskušenjima. Svi oni ukusni sladoledi, ledene kave i kokteli oko nas često su krivac za ekstra kile s kojima se borimo nakon završetka ljetne sezone. Bez obzira na to što ne postoji namirnica koja nije kalorična, isto tako treba znati da postoje i one dobre i loše kalorije. Pronašli smo namirnice čija je kalorijska vrijednost uistinu minimalna i itekako će vam pomoći u očuvanju ili skidanju tjelesne težine.

Rukola (4 kalorije na 200 grama)

Osim što ima minimalan broj kalorija, rukola sadrži mnoštvo tijelu potrebnih sastojaka: vlakna, vitamine A, C i K te kalij. Sve popularnija salata i prilog mnogim jelima ima i zanimljiv dodatak - prepuna je minerala i antioksidansa koji su esencijalni za naš seksualni život jer pomažu u sprječavanju širenja toksina koji su pogubni za libido.

Brokula (31 kalorija na 200 grama)

Ovaj snažan (i nisko kaloričan) antioksidans prepun je vlakana, vitamina i minerala te pomaže u sprječavanju raka dojke i debelog crijeva.

Zelena salata (5 kalorija na 200 grama)

Temelj naše prehrane uvijek je salata. Nije bitno koju vrstu odabereš, sve su prepune dobre i sve su bogate B vitaminom, folnom kiselinom i manganom koji su generalno dobri za naš organizam, reguliraju razinu krvnog šećera i bitni su za normalan rad imunog sistema.

 

Dinja (38 kalorija na 200 grama)

Bogata je tiaminom, niacinom, vitaminom B6, pantotenskom kiselinom, željezom, magnezijem, bakrom, kalijem, manganom, fosforom i folatima. Potiče rad bubrega, čuva srce i krvne žile, a bogata je beta karotenom koji pomaže koži prilikom sunčanja i ima antikancerogeno djelovanje. Dinja je među najmanje kaloričnim voćem stoga ju slobodno ponesi sa sobom kao snack na plaži.

Šparoge (27 kalorija na 200 grama)

Jedan od najpoznatijih antioksidansa pomaže ubrzavanju metabolizma kad su u pitanju alkohol i ostali toksini. Također, prepune su vitamina A, C, E, K, B6, folne kiseline, željeza, bakra pa čak i proteina.

Kava (0 kalorija)

Dobra vijest za sve kavopije! Iako se ova brojka odnosi isključivo na crnu kavu bez ikakvih dodataka (poput mlijeka i šećera), izgleda da je kava dobar saveznik svima onima koji muku muče s viškom kilograma. Osim toga, ispijanje kave pomaže u prevenciji raka jetre i debelog crijeva, dijabetesa pa čak i Parkinsonove bolesti. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da pomaže u produljenju životnog vijeka...

Grejp (39 kalorija po jednom grejpu)

Svi smo čuli za grejp dijetu. U detalje ne moramo ulaziti, osim što je u potpunosti podržavamo.

Rajčica (22 kalorije po rajčici srednje veličine)

Osim što su pune antioksidansa, rajčice štite kožu od sve opasnijih UV zraka, služe za prevenciju različitih vrsta raka i smanjuju kolesterol. I pritom su super ukusne u salati!

Gljive (15 kalorija na 200 grama)

S obzirom na ponudu gljiva na tržištu, znaš da će ti ručak biti raznovrstan. Gljive su odličan izvor vitamina D, fosfora i kalija, a ako ti fali biljnih proteina u tijelu, gljive su obavezan dio prehrane. 

Maline (40 kalorija na 200 grama)

Idealan ljetni snack koji obožavamo imati na dohvat ruke. Maline su savršen dodatak jogurtu ili žitaricama, a nalaze se na popisu nisko kaloričnog voća. 

Posjeti Miss7.24sata.hr