Zašto pitbullovi ne mogu dobro plivati i druge stvari koje trebaš znati prije nego što svog psa odvedeš u vodu

Shutterstock Zašto pitbullovi ne mogu dobro plivati i druge stvari koje trebaš znati prije nego što svog psa odvedeš u vodu
Vidi originalni članak
  • Gledati psića kako pliva s njuškicom tik iznad površine doista je simpatičan prizor koji će omekšat će i najtvrđe srce
  • No, to ne znači da trebaš pretpostaviti da bilo kojeg psa možeš baciti u vodu bez prsluka za spašavanje
  • Pojedine pasmine nisu dobri plivaći, no postoje načini kako prilagoditi svog psa vodi. Saznaj ih u nastavku

Naime, svi psi ne plivaju baš tako lako, a postoji i niz stvari o kojima bi trebala razmisliti prije nego što napraviš koreografiju ljetnih fotografija na plaži.

Koje su pasmine pasa dobri plivači - a koje ne?

Neki su psi prirodni atlete i skočit će u vodu sami - kao da je tamo prepuno plivajućih komadića slanine. A drugi... ne baš toliko, čega bi trebala biti svjesna prije nego što pokušaš svog ljubimca odvesti na kupanje. Mnogi od najboljih plivača su čistokrvni psi, a uzgajani su posebno za lov u vodi (ne možeš reći da novoškotski retriever lovac na patke, vidraš ili portugalski vodeni pas postoje iz bilo kojeg razloga osim izričite svrhe naznačene u njihovim imenima).

Beauty Naše čitateljice testirale su nove beauty proizvode protiv pigmentacijskih mrlja. Evo koji su njihovi dojmovi

Jednom kada makneš pogled s popisa pasa kojima je prirodno ugodno u vodi, imaj na umu da će tvom štenetu trebati pomoć tijekom kupanja. Kao što je Michele Godlevski, certificirani profesionalni trener pasa, rekao u "Američkom kinološkom klubu", sposobnost plivanja tvog psa ovisi o tipu tijela. "Postoje neke pasmine koje imaju raspodjelu težine koja im ne omogućava baš jako dobro plivanje bez prsluka za spašavanje", rekao je Godlevski.

Life&style Ovih 8 pasmina pasa zabranjene su u različitim zemljama. Opravdano ili neopravdano?

Buldozi su, na primjer, izvrsni skateboarderi, ali njihovo nisko težište otežava plivanje, kao i njihova ravna lica, nabijeno tijelo i kratke noge. Isti biološki čimbenici znače da će mnogi pitbullovi (to jest, američki pitbull terijeri) imati problema s plivanjem, čak i ako u tome uživaju, jer će im stražnji kraj tijela biti više u vodi od glave, što predstavlja očit problem, osobito kako se počinju umarati, napominje PitBullTribe.com.

Prema proizvođaču pseće hrane Hill's, ni mopsi ne mogu dobro plivati, jer im oblik lica otežava zadržavanje vode kod nosa, dok će pasmine kratkih nogu poput korgija i jazavčara imati problema sa zadržavanjem iznad površine. 

Da, psi mogu nositi prsluke za spašavanje

Baš kao što je dijete imalo "prsluk za spašavanje" dok je učilo plivati, tako bi trebala učiniti i sa psom. Flotacijski prsluk pomoći će živčanom psu da troši manje energije i manje će se frustrirati ili uplašiti zbog valova ili struje u vodi.

10 mitova o psima u koje smo svi povjerovali, a nemaju veze s istinom

Kako prilagoditi svog psa vodi

Ako tvoj pas prirodno ne uskoči u vodu s užitkom, morat ćeš ga postupno prilagoditi vodi. Puppyleaks preporučuje da kreneš u plitku vodu i nježno nagovaraš svog psa da ti dođe – mamiš ga njegovom omiljenom igračkom - ali samo ako mu je dovoljno ugodno da se nastavi samostalno kretati: dakle, potakni svog psa da te slijedi u plitku vodu.

Hvali ga dok te slijedi i neprestano ga potiči da te prati. Jednom kad se tvom psu učini da mu je ugodno u plitkoj vodi, možeš ga nagovoriti da ide malo dublje, također koristeći jednu od njegovih omiljenih igračaka.

Drugi način da se tvoj pas navikne na vodu je sljedeći: pusti ga u vodu zajedno s drugim psima koji već znaju plivati, odnosno, guštaju u vodi. U osnovi, pronađi psa koji daje primjer i neka ga tvoj pas slijedi oko vodene površine (dok nosi prsluk za spašavanje) u nadi da će uskoro zajedno plivati.

Komplet luftića za tebe i tvog četveronožnog ljubimca - zajedno se otisnite na pučinu

Life&style Želiš psa? Ovo je 12 pasmina koje su savršene za ljude koji prvi puta udomljuju psa

Znaj kakva je voda prije nego što odvedeš psa na kupanje

Imaj na umu temperaturu vode, jer prekomjerna hladnoća može prouzročiti ozljedu mišića koja je poznata kao hladan rep ili Limberov repni sindrom. Prema Godlevskom, dobro je pravilo pobrinuti se da temperatura vode i zraka bude najmanje 37 stupnjeva u kombinaciji.

Možda ti se čini bezazlenim dopustiti psu da pije vodu dok je na kupanju, ali stvarno ne bi trebao piti iz većine vodenih površina - a osobito iz jezera, ribnjaka ili mora. Ako voda vrvi zelenim algama, to je još jedan pokazatelj da bi svog psa možda ipak trebala zadržati na kopnu. Također, ako se nalaziš uz potok sa slatkom vodom, koja je dovoljno čista da je ljudi mogu piti, pripazi da tvoj pas ne pije puno vode jer bi to moglo dovesti do povraćanja.

Nakon uspješnog kupanja dobro je oprati psa, što se ne bi trebalo činiti neobičnim, s obzirom na to da ćeš to vjerojatno poželjeti i sama nakon što provedeš dan pored mokrog psa.

Posjeti Miss7.24sata.hr