Zašto je napravljen art/projekt, performans, fotografski art izričaj? Zašto naslov DRENAŽA?

Jelena Janković
Vidi originalni članak
  • Današnjica, civilizacija, život je uistinu drenaža, često čujemo riječ 'dreniramo' posljednjih godina
  • U avangardnom projektu 'Drenaža' sudjelovala je izvrsna ekipa umjetnika: akademska slikarica Sanela Đurinec Raič, fotografkinja Jelena Janković, kamera Suzana Arslani i Josip Tešija
  • Evo o čemu je riječ...

"Današnjica, civilizacija, izgled, ljudi, karakter... zadnjih 4-5 godina stalno čujemo riječ 'drenaža'... a danas je život uistinu drenaža' - tim riječima objašnio nam je umjetnik Josip Tešija zašto je uopće započet ovaj art projekt pod nazivom 'Drenaža. "Temelji kuća i zgrada moraju se drenirati zbog statike, radi se drenaža zbog poplava, nenormalnih vremenskih uvjeta, zagađenosti prirode, dreniraju se bunkeri i skloništa zbog ratova i drugih elementarnih nepogoda", dodaje Tešija. 

"A onda dolazimo do ljudskog tijela, samog izgleda lica, osobnosti, plastičnih operacija, drenaže lica i tijela, botoksa i svih drugih čuda, sve nam to govori o promjeni osobnosti i karaktera. Danas mnogi, muškarci i žene, 'dreniraju lice'. Uvjereni smo da promjenom izgleda, lica, podmlađivanjem prkosimo starosti. Smrt se uopće ne smije ni spomenuti u današnje vrijeme. Ali, ne, starost je dio i način naših života. Jer koliko god bili estetski drenirani, ipak starimo. Bitno je starost i izgled uskladiti sa samim sobom i biti svoji, posebni, da lice bude ogledalo naše duše i bitnosti", objašnjava Josip. 

"S našim licem, s 'drenažom', mijenja nam se i karakter. A lice je put ka duši. Postavlja se pitanje nestaje li duša s 'drenažom', jer ako lice nema izraza, emocija, nema ni duše", upozorava Tešija, koji simbolično prikazuje 'dreniranje' lica gipsom, stvarajući otisak.  

U ovom avangardnom projektu sudjelovala je izvrsna ekipa umjetnika: akademska slikarica Sanela Đurinec Raič, fotografkinja Jelena Janković, kamera Suzana Arslani i "moja malenkost" kako je sebe opisao Josip Tešija. Performans 'Drenaža' izveden je u podrumu Instituta Ruđer Bošković, zabilježen je na fotografijama, ali snimljen je i video, koji se trenutačno montira, a objavit ćemo ga čim bude dostupan. 

Posjeti Miss7.24sata.hr