Zašto je loše držati kruh u hladnjaku, a dobro staviti ga u zamrzivač?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Želiš da ti kruh što duže ostane svjež i dobra okusa (jer ne ideš svaki dan u trgovinu, zar ne?)
  • Najgore što u tom slučaju možeš napraviti jest da ga zamotaš u plastiku i staviš u hladnjak
  • To je najgora metoda čuvanja ako ga namjeravaš jesti više dana

Da, zvuči pomalo neobično jer hladnjak i služi tome da očuva hranu tako da je duži period jestiva i ne pokvari se, no to ne vrijedi za kruh. Iako ga mnogi od nas drže upravo u hladnjaku. Zašto je to loše? Molekule škroba kojih najviše ima u pšeničnom brašnu će kad upiju vodu, a to je u procesu izrade tijesta, promijeniti svoju strukturu. Kako se pečeni kruh hladi, one se sad vraćaju u svoje prvobitno, kristalizirano, stanje i kruh postaje s vremenom tvrd i ustajao. Taj proces je presudan za "starenje" kruha, a u hladnjaku on se samo potencira. Čak i kad kruh kruh zamotamo najbolje što možemo da spriječimo isušivanje, svejedno će se stvrdnjavati i biti sve lošiji, a to je najuočljivije upravo kod pšeničnig kruha zbog najvećeg dijela škroba.

Gdje držati kruh da traje najdulje?

Pa, stvar je u dobrom omjeru temperature i vlage. Najbolje ga je držati na sobnoj temperaturi, u mraku hermetički zatvorene kutije za kruh - nisu bez veze izmišljene. Ako nemaš kutiju za kruh stavi ga u plastičnu posudu za čuvanje hrane. Spriječiti pristup zraku je ključno, ali treba imati na umu da će povećanje vlage ili temperature učiniti kruh u zatvorenoj kutiji osjetljivim na plijesan. Ne kaniš li kruh pojesti u narednih dan, dva najbolje ga je zamrznuti jer tako se njegove molekule neće promijeniti pa tako ni konzistencija i okus. Ako trošiš malo kruha, zamrzni ga narezanog na kriške. Onda ne moraš cijeli odjednom odmrznuti, a krišku samo na brzinu otopiš u tosteru i spremna je za jelo.

miss kuha Kad nestane kvasca: Lepinja iz tave se jednostavno pripravlja, a iznenađujuće je ukusna

Koji je kruh najtrajniji?

Kupuj kruh u štruci, onaj već narezan na kriške traje kraće. Također, kruhovi s manjim udjelom pšeničnog brašna, ili sasvim bez njega duže ostaju svježi od bijelog kruha. Najotporniji na plijesan je pak kruh od kiselog tijesta, sada veliki hit u trendovskim pekarnicama. Kiselo tijesto koje se koristi kao "starter" umjesto kvasca sprječava razvoj bakterija i plijesni. Najduže će pak trajati, na žalost, kruh pun prezervativa, umjetnih okusa i boja. Priznaj, pomalo je čudno kako se svježi kruh brzo pokvari, a na tostu piše da mu je rok trajanja dva mjeseca...

Posjeti Miss7.24sata.hr