Zašto bi se odrekla slatkog?! Ova 3 recepta užitak su za tvoje nepce, ali i liniju

Vidi originalni članak
  • Kuhinjske ormariće napunila si zdravom hranom, a u hladnjak si strpljivo zgurala svježe komade povrća i voća?
  • Mnogi u proljeće u svoje rasporede uvrštavaju vježbanje, ali i zdravu prehranu koja zbog ekstremnih restrikcija češće završi i prije nego što je počela
  • Odricanje slatkih zalogaja može upravo dovesti do kontraefekta, a kako se to ne bi dogodilo doskočili smo problemu s receptima za super ukusne deserte u kojima ćeš uživati bez grižnje savjesti

Toplo vrijeme, naše pomalo ukočeno tijelo ili one traperice koje čekaju bolje dane napokon su nas potaknule da zaozbiljno zauzmemo zdravi stav prema životu. Benefite koje će nam donijeti zdrava prehrana i vježbanje jedva čekamo osjetiti na našoj koži, tijelu, duhu…No, ponekad nas umjesto zadovoljstva potuku i izmore te neobjašnjive želje za određenom hranom, najčešće slatkom, i naš plan završi neuspjehom. Poznato? 

Laganim odobravanjem glavom sigurno bi to potvrdili stručnjaci koji napominju kako pretjerano odricanje od slatkoga dodatno potiče želju za tim neodoljivim zalogajima. Srećom, postoje preukusni niskokalorični deserti, koji će zadovoljiti našu potrebu za slatkim, a uopće se neće odraziti na naš liniju i još važnije neće nas izbaciti iz ravnoteže. Bez grižnje savjesti zagrni rukave i probaj ove jednostavne recepte smo pronašli za tebe, a u čijem će ti s uživanju sigurno pridružiti i ukućani. 

Zdravi crumble od jabuka

Sastojci:

  • 6 velikih slatkih jabuka
  • 200 g smrznutog šumskog voća
  • 1 žlica ribane narančine korice
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 1 žličica cimeta
  • Prstohvat muškatnog oraščića 
  • 3 žlice javorovog sirupa (ili drugog prirodnog zaslađivača poput agavinog ili rižinog slada)

Sastojci za crumble:

  • 75 g zobenih pahuljica
  • 75 g sjeckanih oraha
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 2 žlice javorovog sirupa (ili drugog prirodnog zaslađivača)
  • 1 žlica kokosovog ulja

Priprema: 

  1. Zagrij pećnicu na 180 °C. Posudu u kojoj ćeš peći crumble lagano namasti
  2. Oguli jabuke i nasjeckaj ih na komadiće (otprilike na veličinu 1,5 cm), a zatim ih pomiješaj u zdjeli sa šumskim voćem, narančinom koricom, kukuruznim brašnom, đumbirom, cimetom, muškatnim oraščićem i javorovim sirupom. Sastojke dobro izmještaj, a zatim ih prebaci u posudu za pečenje i ravno mjesno rasporedi kako ne bi bilo praznina. 
  3. Kako bi napravila crumble u zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, orahe i cimet. U sredini smjese napravi malu udubinu u koju ćeš dodati javorov sirup i kokosovo ulje. Dobro izmještaj dok se sastojci sasvim ne sjedine. Crumble smjesu ravnomjerno u jednom sloju rasporedi povrh smjese s voćem u posudi za pečenje. 
  4. Crumble peci 50-60 minuta dok gornji sloj ne dobije zlatnu boju.  Desert ostavi 20-30 minuta da se ohladi prije posluživanja. 

Čokoladni banana štapići

Sastojci:

  • 3 srednje velike oguljene  banane (oko 350 g)
  • 100 g jogurta
  • 1 žlica vanillin ekstrakta
  • 100 g izlomljene tamne čokolade (najmanje 70% kaka)
  • 2 žlice kokosovog ulja

Sastojci za posipanje: 

  • Mješavina orašastih plodova, tostiranih i sitno sjeckanih
  • Kokosovi listići, tostirani i lagano zdrobljeni
  • Sjeckane pistacije
  • Dehidrirane maline

*Sastojci za posipanje su opcionalni i možeš ih možeš prilagoditi i vlastitom ukusu

Priprema: 

  1. Banane, jogurt i vanillin ekstrakt obradi u procesoru za hranu donosno u blenderu dok ne dobiješ glatku jednoličnu smjesu. Mješavinu ulij u silikonske mini kalupe za sladoled, a u sredini svakog od njih postavi štapić. Smjesu ostavi u zamrzivaču barem tri sata. 
  2. Kada su banana štapići sasvim smrznuti, čokoladu i kokosovo ulje sjedini u posudi otpornoj na toplinu te ju postavi iznad lonca s ključalom vodom. Pobrini se da dno zdjele s čokoladnom i kokosom nije uronjeno u tekućinu. Pričekaj dok se smjesa ne otopi i sjedini, a zatim je ostavi sa strane dok se ne ohladi ali ipak ostane tekuća. 
  3. Pripremi pladanj s papirom za pečenje i izvadi banana štapiće iz zamrzivača.
  4. U brzim potezima umači banana štapiće jedan po jedan u otopljenu čokoladu, a zatim ih pospi sa sastojcima po izboru. Štapiće odloži na pladanj, a  kada su gotovi vrati ih u zamrzivač i posluži se po potrebi. 

Prutići od čokolade i sušenih marelica

  • 150 g orašastih plodova poput badema, lješnjaka, brazilskih oraščića ili oraha - sjeckanih 
  • 150 g suhih marelica, izrezanih na četvrtine
  • 200 g mekanih datulja bez koštica
  • 50 g kokosovog ulja
  • 3 žlice kako praha (po mogućnosti organskog)
  • 3 žlice sjemenki poput sezama i/ili suncokretovih i bučinih sjemenki

Priprema: 

  1. Manji pladanj za pečenje (promjera oko 30 cm) obloži plastičnom folijom ostavljajući je da visi preko rubova
  2. Orašaste plodove obradi u procesoru za hranu ili u blenderu do grubo sjeckanih komadića, a zatim ih premjesti u zdjelu
  3. U blender obradu marelice i datulje do fine smjese, ali pripazi da ne mode preglatka. Pastu premjesti u zdjelicu.
  4. Orašaste plodove ponovo vrati u blender, a zatim im dodaj kokosovo ulje, kako u prahu i sjemenke. Izmiksaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. 
  5. Mješavinu rasprostri po pladnju za pečenje a zatim preostalim dijelovima plastične folije prekrij smjesu i stavi je u zamrzivač na 30-60 minuta.
  6. Posudu izvadi iz zamrzivača, a kolač premjesti na dasku ra rezanje. Izreži desert na kocke ili prutiće i odloži ih u hladnjak. 



Uživaj!

PIK šunke idealan su odabir za sve one koji žele ukusno jelo, ali i paze na svoje tijelo. Sadrže samo 2% masnoće pa je uz njih vrlo lako biti i sit… i fit! Saznaj više!

Posjeti Miss7.24sata.hr