Zamisli. Instagram može otkriti ovu bolest

Getty/Guliver
Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Cornell, Instragam fotografije brže od liječnika opće prakse mogu pomoći pri otkrivanju depresije u ranoj fazi
Vidi originalni članak

Naime, znanstvenici su razvili poseban software koji otkriva depresiju prije nego liječnik opće medicine. Kako bi došli do konačnog cilja, sakupljali su i vrednovali podatke od 166 ispitanika. Rezultat: definitivno postoji veza između tamnih fotografija i depresije. 

Tko je depresivan, preferira tamnije boje: tako je i kod biranja filtrea na Instagramu. Naravno, to ne znači da je depresivan svatko tko koristi tamni „Inkwell“ filter i ima općenito tamniji „feed“. Znanstvenici Andrew Rice i Chris Danforth vjeruju kako ipak mogu iskoristiti fotografije sa Instagrama za rano otkrivanje bolesti, odnosno depresije. 

Za potrebe istraživanja je 170 korisnika Instagrama dalo svoje fotografije na korištenje, a 70 je patilo od kliničke depresije. Od zdravih korisnika odabrano je 100 najnovijih fotografija, a kod bolesnih 100 fotografija koje su stavili na Instagram prije dijagnoze. Fotke su ocjenjivane ocjenama od 0-5: podjela je bila na sretne, žalosne, zgodne i zanimljive. Uz to su znanstvenici proučavali i kontrast i svjetlinu fotografija, ali i lajkove i komentare. 

Otkrili su da fotografije na kojima prevladavaju plavi, sivi i crni tonovi, mogu biti dokaz za početak depresivnog stanja. Također i fotografije pojedinačnih lica s manje lajkova. 

Potom su razvili software koji je procijenio 100 fotografija korisnika Instagrama. Taj je program točno prepoznao 70 posto oboljelih od depresije – što nije savršeno, ali je opet nije loše ni znati. 

Posjeti Miss7.24sata.hr