Zagreb je bogatiji za dva nova murala, a priča iza njih će te ganuti

Instagram @lela.design Dovršeni mural Lunara Kosanovića na Prilazu baruna Filipovića.
Vidi originalni članak
  • Pročelja zgrada u zagrebačkom Prilazu Baruna Filipovića i ulici Srednjaci oslikana su u sklopu humanitarnog projekta Wiener Zmajstori  kojim Wiener osiguranje VIG podiže svijest o siromašnoj i nezbrinutoj djeci
  • Murale su oslikali ilustratorica i muralistica Tea Jurišić i svjetski poznati street art umjetnik Slaven Kosanović Lunar za humanitarnu udrugu „Mali zmaj“
  • Hvalevrijedne aktivnosti udruge inspirirale su umjetnike da u svom prepoznatljivom stilu obogate pročelja zgrada i na taj način ukažu na problem nezbrinute djece

Uvijek volimo vidjeti novi lijepi mural na zidovima zgrada koji daju posebnu energiju i život gradu, a posebice volimo murale koji osim što krase zidove nose i važnu poruku. Upravo takva su dva nova murala koja odnedavno krase pročelja zgrada u zagrebačkom Prilazu Baruna Filipovića i ulici Srednjaci. 

U sklopu humanitarnog projekta Wiener Zmajstori kojim Wiener osiguranje VIG s udrugom "Mali zmaj" podiže svijet o siromašnoj i nezbrinutoj djeci, svjetski poznati street art umjetnik čija su djela izlagana od New Yorka preko Amsterdama do Tokija, Lunar, te Tea Jurišić - ilustratorica, muralistica i osnivačica ilustracijskog studija KVAR, zajedničkim su snagama oslikali dva murala.

Udruga „Mali zmaj“, čija je misija poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece, pomaže 400 djece štićenika koja se, na prvi pogled, ne razlikuju mnogo od svojih vršnjaka., ali je njihov životni put puno teži – dolaze iz vrlo siromašnih obitelji ili odrastaju u domovima za nezbrinutu djecu. 

Hvalevrijedne aktivnosti ove udruge inspirirale su umjetnike da u svom prepoznatljivom stilu ilustriraju snagu djece koja su već u najranijoj dobi primorana nositi se sa surovom realnošću, ali i da nas sve podsjete koliko je djeci važna naša potpora i podrška. 

Najveći puž na svijetu osvanuo na zgradi u Splitu, a novih murali krase i druge gradove

„Iznimno mi je drago što će moja umjetnost služiti za podizanje svijesti o najranjivijoj skupini našeg društva – djeci, i to djeci koja nemaju odgovarajuću skrb ili dolaze iz siromašnih obitelji“, izjavio je Lunar koji smatra da biti umjetnikom znači imati nešto za reći.

Life&style Ova remek-djela u pijesku obišla su svijet, a to je samo dio jedne prekrasne ljetne priče na jugu Hrvatske

„Drago mi je što mogu sudjelovati u važnom projektu koji naglašava pomoć djeci poput onih u „Malome zmaju“ – iako su najmlađi članovi našeg društva, često se nalaze u životnim situacijama koje bi trebale brinuti samo odrasle. Umjetnost je odličan način da se djeca iz udruge kreativno izraze, ispune svoje slobodno vrijeme i podsjete kako je njihova jedina trenutna briga – biti bezbrižni“, kazala je Tea Jurišić.

Kada misliš da promjena nabolje nije moguća te da doprinos pojedinca nije dovoljan, sjeti se riječi Oscara Wildea: „Najmanji čin dobrote vrijedi više od najgrandioznije namjere“. Sljedeći put kada prolaziš Prilazom baruna Filipovića ili kroz park u kvartu Srednjaci, podigni pogled i uočit ćeš impresivne umjetničke radove na pročeljima zgrada koji služe kao podsjetnik da svatko od nas može pomoći onima kojima je to najpotrebnije. 

Posjeti Miss7.24sata.hr