Vraća se predstava koja će te definitivno natjerati da odeš u kazalište

Damir Spehar/PIXSELL
Vjerovali to ili ne, Satiričko kazalište Kerempuh ulazi u svoju pedesetu sezonu, a povodom velikog jubileja jednom će predstavom dati priznanje čovjeku koji je svojim radom obilježio njihovo djelovanje
Vidi originalni članak

Ova jesen, već sad vidimo, bit će kazališno bogata. Nakon ljetne kulturne suše, svima u životu toplo preporučamo malo zdravog teatra. U bogatim repertoarima, ističe se ona Satiričkog kazališta Kerempuh. Oni ove godine slave čak pedesetu sezonu. 

U njoj će, dakako, odati počast svima onima koji su svojim radom i djelovanjem poduprli njihov rad. Među njima se nalazi i veliki Ivo Brešan, jedan od najpoznatijih (usudimo se reći - i najzabavnijih!) hrvatskih dramatičara. Na sceni će se ove godine pobovno pronaći njegova kultna drama Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Dodatna je zanimljivost da režiju predstave potpisuje Ivin sin, slavni filmski i kazališni redatelj, Vinko Brešan. Očev smisao za humor i moć da u centar literarnog zbivanja dovede malog čovjeka Vinko je svakako naslijedio, a tomu svjedoče brojni filmovi i predstave koji su uistinu rušili rekorde. Prisjetimo se samo filma Svećenikova djeca i prvog hrvatskog filmskog klasika - Kako je započeo rat na mom otoku. 

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, kako u kazališnoj, tako i u pisanoj varijanti, oduvijek je privlačila hrvatsku publiku. Takav razvoj događaja zapravo uopće ne čudi. Ova predstava ne čini ono što brojne druge itekako čine. Ona ne mistificira visoku literarnu kulturu, ona je razotkriva, prokazuje i dovodi na razinu dostupnu svim običnim ljudima, literarnim laicima. 

Centralna tema dramskog teksta Ive Brešana je uprizorenje Hamleta u selu Mrduša Donja, a glavni junaci su lokalni mještani koji o velikom Sheakspearovu djelu ne znaju gotovo ništa. Ipak, hamletski događaji počinju iz obuzimati - i na improviziranoj seoskoj sceni, ali u životu općenito. Obični ljudi postaju tako veliki tragični junaci, ali uz značajnu dozu humora i smiješnih replika. Ipak, nije sve tako jednostavno. Ovoj drami ne nedostaje političke i društvene kritike, a takva djela potrebnija su nam nego ikada! 

S Brešanovim junacima, prije čak 40 godina, mnogi su se mogli poistovjetiti, a predstava okuplja slavna glumačka imena. Samo neki od njih su: Goran Navojec, Vedran Mlikota, Mia Begović, Hrvoje Kečkeš i Maja Posavec. Predstava s prikazivanjem počinje 18. listopada, a mi se uistinu radujemo listopadu u kazalištu!

Posjeti Miss7.24sata.hr