Volimo hrvatski dizajn: Najljepši komadi s domaćim potpisom

arhiva
Donosimo vam savršene komade zbog kojih se ponosimo što imaju hrvatsku etiketu
Vidi originalni članak

Jeste li bili na ovogodišnjoj Ambienti? Za sve one koji nisu, evo našega kratkog rezimea - bolje nego lani, lošije nego prije deset godina. No napor i trud se vide, i to prije svega zato što je Ambienta po uzoru na svjetske sajmove napravila paviljon pod nazivom “Design district” u kojem su izlagali najjači hrvatski brendovi koji se bave proizvodnjom namještaja. Naša preporuka je da bi kriteriji trebali biti sve jači, da su to uistinu dizajnerski orijentirane tvrtke i da bi selektiranim tvrtkama trebala postati čast da izlažu na “Design districtu”. Jedan od noviteta koji je uveden je i novinarska nagrada koja se dodjeljuje najproizvodu prema ocjeni novinarskoga stručnog žirija.

Model lampa, grupaproducts.com, 1600 kn

Sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu i bili u žiriju koji je nedvojbeno nagradu dao kuhinji Pia nova od Darka Špiljarića i tvrtke Dizz Concept. Riječ je o inovativnom ormaru - kuhinji koja kada se koristi djeluje kao normalna kuhinja, a kada je ne trebate, zatvara se i djeluje kao polica za televizor. Kuhinja Pia multifunkcionalna je, estetski dojmljiva, usklađena, napravljena od finih materijala i detalja te, vrlo važno, daje inovativan odgovor na sve češći problem stanovanja - premalo “kvadrata”. Ormar-kuhinja je prije svega namijenjena malim prostorima - garsonijerama i uredima koji nemaju dovoljno prostora za pravu kuhinju, pa im je potrebno nešto što će koristiti prema potrebi, a istodobno imati sve elemente kao i klasična kuhinja: sudoper, ploču za kuhanje, pećnicu, hladnjak, radnu plohu, ormariće...

Osim ove inovativne kuhinje, dojmljiva je i nova kolekcija namještaja Ere, nastala u suradnji s talijanskim arhitektom Simoneom Michelijem, kao i kolekcija Bernardo Bernardi koju su Era i Oris zajedno pokrenuli u cilju očuvanja hrvatske dizajnerske baštine i ponovne proizvodnje legendarnog namještaja velikana hrvatske arhitekture Bernarda Bernardija.

Stolić Crooked, dizajn Ana Tevšić, Love Ana, 999 kn

Među zanimljivijim proizvodima je linija namještaja Galeković Design mlade dizajnerice Jelene Galeković koja je spoj obiteljske tradicije i iskustva te novih svježih ideja. Proizvodi Galeković designa tako kombiniraju drvo s medijapanom, metalom i drugim materijalima i daju zanimljive proizvode za uređenje doma.

Uvijek zanimljivo bilo je i izlaganje tvrtke Regeneracija iz Zaboka, s fascinantnim dizajnerski tepisima, kao i izlaganje Ade Kezić koja je proširila i zakružila svoju kolekciju Piazza. Dva modula stolića, police, lampe, s rgb rasvjetom ili bez, sve su to stvari iz njezine vrlo zanimljive linije multifunkcionalnog namještaja.

Veseli još jedna suradnja, a to je podatak da je Et cetera u suradnji s dizajnericom Teom Janković i tvrtkom Aquastil krenula u proizvodnju kupaonskog ormarića naziva Katica za sve.

Dizz concept kuhinja, cijena na upit

Riječ je o mobilnom ormariću koji se postavlja ispod umivaonika te koji se slaže i koristi prema potrebi. Ormarić se sastoji i od niza asesoara koje je moguće prema potrebi staviti, skinuti, odnijeti te si na taj način olakšati korištenje i čišćenje kupaonice. Sastavni dio je košara za veš, košara za spužnice, ladica za deterdžente, ručnike... No osim njih postoje niz drugih tvrtki koje bismo htjeli iduće godine vidjeti kako na Ambienti tako i na ostalim sajmovima i eventima. Prva na popisu je Prostoria, tvrtka koja oduševljava novim proizvodima, dizajnom, kvalitetom, pristupom..., a odmah zatim slijedi niz dizajnera koji su pokrenuli vlastitu proizvodnju i prodajne kanale te koji uvijek iznova pokazuju kako hrvatski dizajn zaista ima perspektivu i da u njega treba ulagati i vjerovati. Da ne duljimo, evo stvari zbog kojih se ponosimo što imaju etiketu “Made in Croatia” i koje mogu biti uz bok s svjetskom konkurencijom.

Posjeti Miss7.24sata.hr