Važnost probiotika u prehrani dojenčadi

Thinkstock / Spencer Davies
Jedinstveno prilagođene i lako probavljive hranjive tvari u majčinome mlijeku djetetu omogućuju pravilan rast i razvoj, a ako majka ne doji, kao zamjenu je najbolje koristiti zamjensku mliječnu hranu
Vidi originalni članak

Majčino mlijeko najbolja je hrana za dojenče koja potpuno zadovoljava nutritivne potrebe djeteta u prvih šest mjeseci života. Jedinstveno prilagođene i lako probavljive hranjive tvari u majčinome mlijeku djetetu omogućuju pravilan rast i razvoj. Kad majka ne može dojiti, kao zamjenu za dojenje najbolje je koristiti zamjensku mliječnu hranu. Osim univerzalne mliječne hrane postoje i posebne mliječne formule koje su prilagođene najčešćim tegobama dojenčadi u prvoj godini kao što su grčevi, učestali vjetrovi, zatvor, proljev, vraćanje hrane, alergije...

U prvim mjesecima života razlike su u sastavu mikroflore dojene djece i djece hranjene dojenačkim mliječnim pripravcima. Dojenje potiče razvoj mikroflore koja sadrži bakterije iz roda Bifidobacterium. Dojenčad koja se hrani dojenačkim mliječnim pripravcima obično razvija drukčiju mikrofloru i uz bifidobakterije sadrži i veće količine bakterija Clostridium perfringens, Escherichia coli i Bacteroides. Majčino mlijeko i prirodni sadržaj bifidobakterija omogućava obnovu crijevne mikroflore, stoga se i dojenački mliječni pripravci obogaćuju probiotičkim kulturama. Probiotici pomažu kod gastrointestinalnih infekcija, prevencije i liječenja infektivnih proljeva te potiču rast dojenčadi. 

Posjeti Miss7.24sata.hr