Uzbuđenje, ljubav, sve to osjećamo dok mu radimo OVO

Thinkstock / Spencer Davies
Žena ne skida ruke s mene, ni nakon 10 godina - ovako je svoju priču započeo ne jedan izmučeni muškarac. I ne, ne govori o seksu
Vidi originalni članak

Koliko god nam ovo na prvu zvučalo nelijepo, dosta se parova može prepoznati u ovom odnosu i doista će mnoge žene priznati da vole rješavati stvari na njegovim, npr., leđima. Ima nešto uzbudljivo i prirodno kada istiskujemo te male gnjuseve, a tu je i taj osjećaj da dovodiš u red i sređuješ stvari, makar na njegovoj koži. Uostalom, tuđi prištevi nisu nikakav bauk - potvrđuju milijuni pratitelja doktorice Sandre Lee ili Dr. Pimple Popper. 

Da se razumijemo, ova naoko neprivlačna navika ima nekoliko stvari koje su sasvim korisne za vezu. Prema mišljenju stručnjaka, jedan je od razloga otpuštanje dopamina u mozgu dok to radimo. Dakle, veza između onog tko istiskuje prištić i osobe kojoj se to radi vrlo je intimna, ma kako bizarno zvučalo. Kod nekih to čak izaziva euforiju. Sve počinje s otporom koji stvara koža i kada konačno onaj gnoj i nečistoća izađu na površinu djeluje kao opuštajuće, kao neki antiklimaks. Osjećaj je sličan onome koji proživljavmo dok sami na sebi tamanimo prištiće.

No, nije tiskanje prištića i mitesera na tuđoj koži nešto što izaziva isključivo uzbuđenje. To je i iskazivanje ljubavi. Doduše, svjesni smo da postoje romantičniji načini. Koliko god gadno zvučalo, spremniji smo to raditi osobi koju volimo, na voljenom nam to nije ni gnjusno, a dok zamislimo da to radimo nekom tipu kojeg smo tek upoznali, okreće nam se želudac. 

Također, istiskivanje prištića može biti znak da svog partnera nastojiš popraviti. Kožu možeš shvatiti kao metaforu, ona je sada nagrđena nekom masnom kvrgom koja ni zdrava ni poželjna. Odstraniš li je kožu (i vlasnika iste) učinit ćemo ponovno "čistima" i "popravljenima".

Rješavanje tih mitesera i prištića s partnerove kože može biti i znak stresa. Kao što djeca koja su nervozna često stišću vlastite ruke, partneri se radije "iživljavaju" jedno nad drugim. 

No, tu je presudna učestalost. Ako jedan partner povremeno "čisti" (kao majmuni, zar ne?) onog drugog, namjere su najčešće altruistične. No ako je to redovita navika, čak opsesija, to je mali problemčić. Možda se na taj način rješavamo vlastitih frustracija koje najčešće nemaju veze s dobromitima voljenog. Možda mislimo da je lošija polovica našeg para i nezadovoljne smo njime? Problemi sežu puno dublje - u odnos između ta dva partnera i probleme koje ima jedna ili druga strana. 

Ako je njemu naše orgijanje po njegovoj koži koma i ne voli takav odnos, morao bi to jasno i glasno izraziti. A mi uvažiti. Za partnerice koje to rade ima lijeka, i zove se kognitivno reprogramiranje. Problem se rješava čak i uz pomoć stručne osobe: Osoba kroz razgovor s terapeutom dolazi do saznanja zašto ima potrebu stiskati prištiće i mitesere partneru. No, ovo su tek ekstremni. U većini je slučajeva dovoljno da same sebi odlučno kažemo "prste k sebi!" kad ugledamo neku prišturinu na njegovoj bradi... Osim ako on baš voli da prčkamo po njemu. Onda nas ta radnja baš lijepo povezuje...

Posjeti Miss7.24sata.hr