Tradicije koje volimo, a koje polako padaju u zaborav

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Naspram godina kada smo bili djeca, naša je svakodnevica danas puno ubrzanija, a samim time je sve više blagdanskih običaja koji polagano padaju u zaborav
  • Iako neke moderne tekovine štede naše vrijeme i novac, uspomene su nešto što nema cijenu pa ne želimo propustiti niti jednu priliku da prikupimo neke nove
  • Prisjetili smo se onih najdražih nam tradicija koje su bile dio svake obitelji i koje bismo rado prenijeli i na nove generacije

Vjerujemo da bismo, koga god pitali što vrijeme uoči mnogima omiljenog blagdana njima znači, dobili dosta sličnih odgovora. Svi ćemo se složiti da su blagdani vrijeme koje se provodi u krugu najbližih, kvalitetno ispunjeno smijehom, radošću i toplinom oko srca, čak i kada slušamo već stotinu puta ispričane anegdote i sjećanja. Vrijeme je to kada pregledavamo foto albume, kada sa sjetom konstatiramo kako smo nekada bili mršavi, uzimajući dakako još koji kolač koji nas sa stola mami svojim mirisom, vrijeme kada se prisjećamo onih koji možda više nisu s nama i kada je nostalgija visoko na cijeni. 

Iako svaka obitelj ima neke svoje običaje i rituale koji im pune srca i griju dušu, ima onih koje će nam svima, bile one dio naše tradicije ili ne, izmamiti osmijehe na lica. Mnoge su od njih krenule lagano iščezavati, no upravo zbog radosti koju unose u trenucima u kojima je dobrodošla više no ikad, zaslužuju vratiti se i prenositi se na neke nove klince. 

Slanje čestitki

Rijetki su oni koji će i danas, umjesto da pošalju poruku nekim od brojnih kanala ili eventualno nazovu, radije u ruke uzeti čestitku, napisati koji redak, a zatim ju poslati poštom, iako će primitak iste razveseliti svakoga do čije adrese stigne. Osjećaj sreće još je veći, kako kod onoga tko čestitku šalje, tako i kod onoga tko ju prima, kada čestitku sami izradimo. I ne moramo se obeshrabriti ako ne znamo crtati, ako čestitka završi s pokojom mrljom s kojom nismo računali ili ako ju nismo stigli poslati dovoljno rano da stigne tik prije Božića, važne su uspomene koje smo stvorili stvarajući je i poruka koju smo poslali - da je izrađena s puno ljubavi i najljepšim željama.

Sadnja pšenice

U vremenu kada se mnogi pitaju kako su nekada ljudima 24 sata bila dovoljna za napraviti sve što su zamislili, mnogi će posegnuti za rješenjima koja štede naše vrijeme pa će tako i pšenicu radije kupiti nego ju sami posaditi. Pa ipak, za ovu, jednu od naših najstarijih božićnih tradicija, bit će nam potrebno svega par sekundi u danu. Pšenica se tradicionalno sadi 13. prosinca, na Dan svete Lucije, kao simbol nade za novi život i plodnu godinu koja je pred nama.  Možda nam neće uvijek izrasti onako bujna i bogata kako to redovito uspijeva našim bakama i mamama, ali to je najmanje važno. 

Pečenje božićnih kolača

Sigurni smo da nismo jedini kojima je jedno od najdražih sjećanja na Božić kuća ispunjena mirisom vanilije, cimeta i oraha. Nekada su kolači znali ispasti toliko ukusni da bi nestali u svega par dana, nekada smo znali pretjerati s količinom pa smo ostatke s najvećih na sve manje tanjure prebacivali i uoči Nove godine, a znalo se dogoditi i da baka u cijelom onom kreativnom neredu ne uspije pronaći svoje naočale pa kolači ispadnu malo više slani i malo manje slatki nego što je bilo planirano. Iako je bogatoj ponudi naših najboljih slastičara gotovo nemoguće odoljeti, baš se ovakvim epizodama svi od srca smiju i godinama kasnije. Brašna bi, dakako, uvijek bilo posvuda, no nikada o tome koliko je kuća (ne)uredna nismo marili manje. Kako sam pročitala na Facebooku u objavi jedne prijateljice, za nama bi trebala ostati lijepa sjećanja s ljudima koje volimo i koji vole nas, a za krpe i usisavače će uvijek biti vremena. 

Gledanje božićnih filmova

Gledali smo ih već stotinu puta, veliku većinu znamo napamet, ali bez njih Božić jednostavno nije isti. Koliko god neke nove stvari u našim životima bile zabavne i uzbudljive, ima nešto posebno dražesno u svim onim dobro nam poznatim situacijama. Kao kada na primjer znamo da će se tata krenuti smijati kada Marv završi s tarantulom na licu i da će proplakati od smijeha kada stigne do Harryjevog trbuha, ili da će se mama raznježiti kada Mark Juliet pokaže natpis 'To me, you are perfect'. Malo što može zamijeniti sve one trenutke u kojima je obitelj na okupu i opušta se zajedno uz filmove, bilo da je riječ o onima koji su zasluženo stekli status klasika bez kojih je Božić nezamisliv ili pak nekim novim naslovima, a sve ih i ovih blagdana možemo pronaći na programima koji su nam dostupni u sklopu EON TV paketa.

Osim što na EON TV-u kompletan program možemo gledati na svim mrežama te nam je arhiva dostupna tjedan dana unazad, svaki paket nudi veliku bazu filmova i serija u kojoj će svatko lako pronaći nešto po svom ukusu. Još bolje, do 17. siječnja 2023. korisnici EON START i EON FULL paketa dobit će pristup HBO sadržajima u Video klubu i na HBO kanalima te moći pristupiti sadržajima koje nude kanali HBO, HBO 2, HBO 3, Cinemax i Cinemax 2 te HBO OD katalogu u Video klubu! Može li bolje?!

Posjeti Miss7.24sata.hr