Uz besplatne aviokarte lakše na „Advent u Splitu“

Davor Puklavec/Pixsell
Željko Lešković u subotu se najbolje snašao u nagradnoj igri na štandu Turističke zajednice grada Splita u City Centru one Zagreb West, na kojem je predstavljena manifestacija „Advent u Splitu“ i osvojio je dvije besplatne povratne karte za Split, koje daruje Croatia Airlines.
Vidi originalni članak

Iako su svi natjecatelji pogodili da hrvatski avioprijevoznik ove godine slavi 25. obljetnicu, Željko je bio najbliži u procjeni broja putnika koje je ta kompanija prevezla tijekom 2013., rekavši da ih je bilo blizu milijun i osamsto. Zanimljivo je da je tim odgovorom bio bolji i od svoje djevojke Andreje koja se također borila za nagradu, i s kojom će posjetiti Split. Nagrada nije mogla doći u bolje ruke: Željko i Andreja nikada nisu bili u Splitu, on čak nikada nije ni letio, pa će ovo zasigurno biti nezaboravno iskustvo.

"U Splitu imam neke dobre prijatelje, a asocira me na more, Rivu, Svetog Duju, ugodnu atmosferu, dobre ljude i dobru hranu, tako da se jako veselim besplatnom putovanju u taj grad", kaže Željko. Iako prije nagradne igre nisu imali plan vezan uz to kada bi mogli putovati, kad je pala nagrada, pala je i odluka: oko Božića.

Grad koji ljeti doslovno vrvi od šušura, u dane adventa postaje još živopisniji. Split u zadnje vrijeme privlači svi više stranih i domaćih gostiju koji ga sve češće biraju kao odredište za zimski odmor jer nudi jedinstveni spoj blage mediteranske klime i mediteranske kuhinje koja je, zapravo, osnova zdrave prehrane te tradicionalne proslave božićnih blagdana. Tijekom „Adventa u Splitu“ goste očekuje izuzetno bogat program: u užem i širem centru Splita, trgovima i kaletama čuje se glazba poznatih DJ-eva, pjesma dalmatinskih klapa, dječjih i crkvenih zborova te taktovi limene glazbe, a božićni sajam na Rivi traje čak do polovice siječnja. Bogati dramski, baletni i koncertni program pripremio je i Splitski HNK, dok splitski ugostitelji u dane adventa posebno pripremaju tradicionalna jela koja se mogu degustirati i na ulici. Očekujte miris bakalara, pečenih srdela i brojnih drugih delicija. Sve to možete naručiti i u najboljim restoranima koji su za dane „Adventa“ pripremili ponudu po povoljnijim cijenama.

Svi koji ljeti provode odmor na Jadranu i navraćaju u Split znaju koliko su uživali u šetnji gradom i obilasku znamenitosti, no mnogi možda još nisu prošetali prekrasnom šumom na Marjanu ili okolicom Splita koju itekako vrijedi obići. Ljubitelje šušura očekuje natjecanje u spravljanju fritula koje će biti ponuđene gostima na ocjenjivanje, a oni koji vole tradiciju uživat će u modnoj reviji „Što se nosilo na Pjaci“. Mališani već danas u Dioklecijanovim podrumima i na Rivi mogu dočekati svetog Nikolu, a i tijekom narednih dana očekuje ih prigodni program za doček svete Lucije i Djeda Božićnjaka. 

Gosti Splita koji su u tom gradu u posljednjih desetak godina proveli novogodišnju noć kažu kako je najljepši početak prvog dana u godini jutarnja kava na Rivi okupanoj suncem koje na novogodišnje jutro gotovo nikada nije zakazalo. Poslije toga možete navijati tijekom natjecanja u piciginu ili odmoriti dušu u wellnessu u nekima od najboljih splitskih hotela. I njihova je ponuda u dane adventa prigodna, pa se tijekom prosinca i siječnja dvokrevetna soba u vrhunskom hotelu može rezervirati već za 600 kuna za noć, a moguće je ostvariti i dodatni popust za obiteljske i višednevne pakete. Od početka prosinca, pa sve do kraja ožujka i Croatia Airlines nudi povratne karte za Split za samo 800 kuna.

Split ove godine bilježi porast dolazaka gostiju i noćenja za 22 posto, što pokazuje kako više nije samo destinacija kroz koju se prolazi na putu za otoke ili jug Dalmacije već sve više postaje odredište putovanja, a Zagrepčani su najbrojniji i uvijek rado viđeni gosti.

Posjeti Miss7.24sata.hr