Usudi se povući crtu!

Pruge ne moraju biti nužno dio isključivo morskih dekoracija, jer imaju mnogo lica koja će vas oduševiti. Dvobojne, višebojne ili cik-cak, svejedno je dok god krase vašu omiljenu prostoriju.
Vidi originalni članak

Ako netko prekorači crtu, budite sigurni da će druga strana povući crtu i neće joj više dozvoliti takvo ponašanje. Crte nisu oblikovale samo naše ponašanje, nego i umjetnost. Tako se op art, pravac iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, temelji upravo na moći linija i njihovog pozicioniranja kako bi se stvorio dojam pokreta.

Istu ulogu pruge imaju i u uređenju interijera, jer ako ih znate koristiti one mogu vizualno produljiti, proširiti ili povisiti vaš životni prostor. Osim toga, unesete li malo pruga u svoj dom, on će se doimati življe i energičnije, jer pruge daju dojam dinamike, pa nije čudno što su toliko omiljene u uređenju interijera. Izgled koji ćete postići korištenjem pruga, najviše ovisi o vrsti pruga koju odaberete, što nije nimalo lak zadatak.

Smjer pružanja, boja, vrsta debljina, ali i arhitektonska rješenja u stanu itekako mogu utjecati na konačan dojam. Jedan od omiljenih trendova je oslikavanje zidova prugama. To možete učiniti klasičnom bojom ili postavljanjem  prugaste tapete. Okomite i tanke pruge izdužuju prostor i čine ga vizualno višim, dok debele i horizontalne pruge na neki način čine prostor vizualno manjim, ali ga mogu i produbiti. Iznimka je ako se odlučite na samo jednu prugu kao akcent.

U tom slučaju, ona vodi pogled u smjeru u kojem vi želite – okomitom ili vodoravnom, ovisno kako je pozicionirana, a baš zbog mogućnosti pruga da transformiraju prostor mnogi zaziru od njih jer vjeruju kako će pogriješiti. Spadate li u tu skupinu prugama išarajte neku manju prostoriju poput degažmana ili kupaonice. Veoma je važno odabrati prave pruge za svoj prostor, ali i pravu kombinaciju boja. Najpopularnije su pruge na bijeloj podlozi, jer bijela boja proširuje prostor, ali istodobno omogućava drugoj boji da dođe do izražaja, za razliku od situacije kada želite pruge u svim duginim bojama. Pruge zato uvijek trebaju biti u detaljima, jer će pruge na svakom komadu namještaja i dekoraciji učiniti prostor kaotičnim.

Prugasta sofa, tepih, nekoliko jastuka ili zavjese su odlična mjera, a ako želite više pruga neka detalji budu sitniji (npr. okviri za slike) i u istoj kombinaciji boja kako bi se ipak postigao sklad. Uz ovaj uzorak nemojte kombinirati druge, jer će jako brzo doći do zasićenosti. Jedan konkretniji prugasti komad poput naslonjača unijet će dinamiku u minimalistički uređen dom, ali bi zato pruge trebalo izbaciti iz rustikalno uređenih prostora čiji je namještaj dovoljno dekorativan sam po sebi.

Pruge su odličan odabir za dječje sobe jer su spolno neutralne, a odaberete li i takve boje, u njima će uživati djeca svih spolova i dobi. Za razliku od likova iz crtića, pruge ne izlaze iz mode svake sezone, nego mogu biti u dječjoj sobi i kada vaš klinac postane tinejdžer.

Više inerijera i komada s prugama potražite u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr