Uskoro počinje Zagreb Desing Week, a u fokusu će biti talijanske dizajnerice

Press Zagreb Design Week Foto: Press Zagreb Design Week
Vidi originalni članak
  • 'Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna' tema je 11. Zagreb Design Weeka
  • Design Week održavat će se od 25. do 29. rujna 2024. u filmskim studijima i parku Jadran filma 
  • Država partner je Italija, čiji utjecaj na svjetski dizajn je općepoznat 

Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna tema je 11. Zagreb Design Weeka, koji nas očekuje od 25. do 29. rujna 2024. u filmskim studijima i parku Jadran filma. Sintagmu “stakleni strop” je 1978. godine skovala spisateljica Marilyn Loden kako bi opisala nevidljivu prepreku koja ženama onemogućava napredovanje na radnom mjestu. Na tom tragu je i cilj najvećeg regionalnog festivala dizajna — promicanje različitosti i zagovaranje jednakosti, kreativnosti i suradnje u dizajnu.

Država partner ovogodišnjeg Design Weeka je Italija, zemlja koja je sinonim za dizajn - od mode, namještaja, do automobila i brodova, talijanski dizajn svjetski je slavan i cijenjen. Također je imao ( i još uvijek ima) veliki utjecaj na domaće dizajnere, (brojni su se školovali i radili u Italiji. Program je organiziran pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Italije i sastoji se od izložbi, predavanja, panela i projekcije dokumentarnog filma. U fokusu su ove godine talijanske dizajnerice, a izložba predstavlja povijesni pregled uloge žena u talijanskom dizajnu. 

Među izlagačicama su Alice Rosignoli, Anna Castelli Ferrieri, Annalisa Cocco, Cini Boeri, Elena Salmistraro, Elisa Gargan Giovannoni, Gae Aulenti, Giorgia Lupi, Maria Grazia Rosin, Maria Montessori, Nanda Vigo, Paola Navone, Simonetta Ferrante, and Studiopepe (Arianna Lelli Mami, Chiara Di Pinto)… Izložba talijanskih dizajnerica bit će predstavljena u studiju koji je za ovu priliku preimenovan u Talijanski paviljon.

Bogat program 11. Design Weeka

Vrlo poseban, ženski umjetnički kolektiv Oaza će izložbom plakata i predavanjem predstaviti rad hrvatskih dizajnerica i projekt internet arhiva „dizajnerice.com“. Muzej za umjetnost i obrt izložit će predmete koje su dizajnirale hrvatske dizajnerice, o čijem radu će predavanje održati Koraljka Vlajo, kustosica izložbe.

Life&style Na radost svih biljkoljubaca: zanimljivi pop-up će popularnu zagrebačku terasu pretvoriti u - džunglu

Održat će se i niz gostujućih izložbi, pa te očekuju četiri izložbe grafičkog dizajna iz obaju Amerika. U suradnji s Delegacijom Vlade Katalonije, katalonska udruga FAD predstavlja izložbu iz serije Održive promjene — Moda za tjelesnu raznolikost o kojoj će predavanje održati Gemma Esteban Alert.

Zanimljivo je i da će posjetitelji po prvi put imati priliku vidjeti neke od prostorija u Jadran filmu koje su do sada bile zatvorene za javnost. Primjerice, u studiju koji nosi ime Orsona Wellesa izlagat će najbolji proizvođači namještaja iz Hrvatske i jugoistočne Europe.

Program je doista bogat, a sve detalje može pronaći na stranicama organizatora. Ulaz na ovogodišnji zagrebački Design Week je besplatan. 

Life&style Zagrebačka pizzeria našla se na prestižnoj listi 100 najboljih pizzerija na svijetu. Lajkamo!

Posjeti Miss7.24sata.hr