Urbani, opušteni San Francisco

Thinkstock / Spencer Davies
Prije nekoliko mjeseci Nataša Anita Radišić preselila se u Kaliforniju, a slobodno vrijeme provodi u ovom američkom gradu s europskom vibrom
Vidi originalni članak

Rođena u San Franciscu, ovaj velebni grad ne predstavlja mi nikakvu novost niti se smatram turistom svaki put kad ga posjetim. No taj isti grad me iznova oduševljava iz dana u dan u 22 godine koliko imam, smijući se počinje Nataša Anita Radišić. S kalifornijskom adresom i neutaživom željom za putovanjem, još kao dijete znala je da će se vratiti ovdje na dulji period nego na dva mjeseca kao svih prošlih godina. Prije šest mjeseci odlučila se na taj korak te počela život u Kaliforniji. Trenutačno studij nastavlja u glavnom gradu, Sacramentu, no svaki slobodan dan provodi u San Franciscu. Vožnjom udaljen samo sat i pol, nalazi se grad kulture, umjetnosti i tehnologije - kalifornijska meka. Europska vibra, to je ono što me toliko privlači u ovaj grad, dodaje Nataša Anita.

- Svi koji su ga posjetili reći će vam da najviše sliči gradovima susjednoga kontinenta. Što po arhitekturi, što po načinu života, razlikuje se od ostatka SAD-a. Ovdje je život opušten usprkos vrtoglavim cijenama. Za prosječan jednosoban stan treba izdvojiti oko 3000 dolara na mjesec, ako ne i više. To je rezultat izuzetnog razvitka tehnologije u Silicon Valleyu, visokih plaća u industriji te velikog interesa za rezidencijom u gradu. Tako će vas šalica kave stajati oko sedam dolara, a večera u finijem restoranu do 300 dolara za dvije osobe - ističe i dodaje kako je hrana fenomenalna. Kao grad na obali, poznat je po morskoj hrani koju pripremaju na azijski način. A niste li za riblje specijalitete, ne nedostaje kuhinja koju god vam srce poželi. “Upravo zbog toga što je multikulturalan grad, opcije su beskonačne. Od argentinske do tajlandske, često je teško izabrati gdje otići. Talijanska kuhinja je i više nego izuzetna”, priča. Uske i strme ulice prepune viktorijanskih kuća zaštitni su znak grada, a vožnja autom, savjetuje, po silnim uzbrdicama i nizbrdicama samo je za “hrabrije” (smijeh).


- Želite li vidjeti gotovo cijeli grad, najbolje lokacije za to su Nob Hill i Russian Hill gdje se nalazi najpoznatija ulica - Lombard. Ona je atrakcija za sve turiste jer je najstrmija ulica na svijetu. S njezina vrha pruža se pogled na toranj Coit visok 64 m koji danas služi kao Nacionalni registar povijesnih lokacija SAD-a. Uz njega možete vidjeti i poznati zatvor Alcatraz u koji se još nisam zaputila (smijeh) - govori. Jedan dan odvojite i za posjet zaljevu Half Moon udaljenom od grada 40 minuta vožnjom automobilom. 
- Hladan Tihi ocean i beskonačne pješčane plaže ispod vrtoglavo visokih litica ostavit će vas bez daha. Ova kombinacija urbanoga grada uz obalu i prekrasne prirode recept je za savršen život - kaže.

Ovo je grad u kojem umjetnost cvjeta. Čak je i slavni ulični umjetnik Banksy obilježio grad na šest lokacija. Lista muzeja je gotovo beskonačna te se nove izložbe i galerije otvaraju svaki vikend. Definitivno vrijedi posjetiti Muzej moderne umjetnosti (SFMOMA - San Francisco Museum Of Modern Art). Zgradu je teško ne primijetiti jer i izgledom privlači. U muzeju možete vidjeti radove najpoznatijih svjetskih umjetnika kao što su Georges Braque, Joan Miro, Willem de Kooning i naravno, Andy Warhol. Kao šestogodišnjakinja posjetila sam ovaj muzej i zaljubila se u umjetnost te je to posebno mjesto za mene. Uz velikane umjetnosti ovdje ćete vidjeti i nesvakidašnje oblike umjetnosti kao što je zid prekriven gljivama te čitava soba opremljena namještajem izrađenim od raznih kostiju. Odmah preko puta muzeja nalazi se vrt Yerba Buena koji služi kao kulturološki centar San Francisca. To je mjesto koje nije toliko poznato turistima, no svakog će ostaviti bez daha, nastavlja Nataša Anita.

Kao i stanovnici grada, koji se neće ustručavati prići vam nasred ulice i dati vam kompliment ili vam nekako uljepšati dan i izmamiti osmijeh na lice. Zaista su, dodaje Nataša Anita, vrlo dragi prema strancima, još ako čuju da imate naglasak, sa znatiželjom će početi s vama razgovor. A neobičnih ljudi ima napretek, od “hipija” do tehnoloških genija, što čini ovaj grad još zanimljivijim. Ta raznolikost čini ovaj grad jedinstvenim i u njemu ne možete biti loše volje. Niti jedan dan. Pa čak i kad ste u gužvi usred Ulice Market. Što se tiče vremena, u kojem god trenutku odlučite posjetiti San Francisco, spremite džemper u torbu jer će vam sigurno zatrebati.
- Kreativci dominiraju populacijom te se to vidi i po noćnom životu. Velikih klubova s raskošnom rasvjetom ima, no većina se odluči na izlaske u barove u kojima ne trešti glazba. Barovi koji nude nesvakidašnje, tipične koktele su najposjećeniji, kao i takozvani rooftop barovi. Kao jedan od definitivno najzanimljivijih koktela koji sam probala bio je ‘selfie bitch’ od apsinta, votke, ruže i đumbirova piva.

Za nas Hrvate možda najveći šok u Kaliforniji jest to da ništa ne radi poslije dva sata u noći. Oko 1:45 polako se počinju sva vrata zatvarati te nigdje drugdje, čak ni u trgovini ili na benzinskoj pumpi, ne možete kupiti alkoholno piće - ističe. Ne možemo zaobići ni šoping, dodaje, a Ulica Geary u samom centru je apsolutni pogodak. Osobito “ganjate” li trendove. Od high end mode i skupih brendova do malih trgovina koje služe kao raj za alternativce i hipstere. Natašina šoping preporuka je neizostavna robna kuća Neiman Marcus i Nordstrom. 
- Još jedan savjet, klonite se velikih i lijepih kafića gdje ćete izdvojiti i više nego onih gore spomenutih sedam dolara za šalicu kave. Radije se odmorite od razgledavanja uz kavu s malog štanda koji se nalazi oko Trga Union, pokraj robne kuće Macy’s. Sjednite na stube i uživajte u pogledu - govori Nataša Anita.

Posjeti Miss7.24sata.hr