Upoznaj 10 sjajnih hrvatskih brendova i kreativaca čiji su cool proizvodi savršena ideja za božićni poklon

Vidi originalni članak
  • Zakoračili smo u prosinac što znači da potraga za poklonima može početi! 
  • Ovoga puta odlučila sam napraviti poklon listu vodeći se jednim glavnim kriterijem, a to je da poklon bude proizvod isključivo domaćeg brenda. Zašto bi naručivali stvari iz Kine, kada se oko nas nalazi mnoštvo talentiranih kreativaca i malih poduzetnika?
  • Upoznaj se s posebnim, unikatnim hrvatskim brendovima i kreativcima koji iza njih stoje

U ovo pandemijsko doba kojem ne vidimo kraja, svi skupa možemo podržati naše male poduzetnike, a sebi i bližnjima pokloniti nešto uistinu posebno i unikatno. Takvih kreativaca naša mala zemlja je puna, a ja sam izdvojila one koje rado pratim, od kojih naručujem ili tek planiram.

1. Keks s porukom

Personalizirane šalice, privjesci za ključeve i nakit već su stara stvar. Ali keksići s personaliziranim porukama koje sam otkrila na Instagramu su me oduševili!

Minimalna narudžba je 250 g što su 24 keksa, a možeš izabrati 1 do 6 različitih poruka i napisati što god želiš. Cijena kutije keksa s 1-3 poruke je 135 kn, a 4-6 različitih 160. Kekse će ti poslati poštom, a ako si u Zagrebu možeš ih preuzeti i osobno. Budući da su keksići s porukom osvojili Instagram, ako ih nekome želiš pokloniti za Božić, požuri s narudžbom jer je trenutno dostava 10-ak dana.

2. Marinski Heartmades

Marina Marinski riječanka je koja sa svojim suprugom i malim timom vodi malu tvrtku za proizvodnju keramike Marinski Heartmades. Sigurna sam da ćeš se brzo zaljubiti u njene keramičke rukotvorine - od nakita do vaza, pa sve do božićnih kuglica.

IN DETALJ Najslađe božićne kuglice na svijetu by Marinski Heartmades

3. Petra Žabčić Art

Petra Žabčić akademski je školovana slikarica, ilustratorica i dizajnerica čija je umjetnost, kako sama kaže, rezultat eksperimentiranja s figurativnim oblicima sanjive prirode. Gledajući njene slike i printeve vrlo je lako maštati i odlutati u neke druge svjetove. No, osim slikanja, Petra izrađuje i unikatan nakit.

"Ponekad prvi oživi tekst, a ponekad slika. No, oboje su izraz slikarevog stvaranja stvarnosti koja ponekad djeluje melankolično, ponekad djetinjasto zaigrano, ali nikad dosadno."

4. Maam Concrete

Maam Concrete je hrvatski brend ručno rađenih proizvoda od betona i jesmonita iza kojeg stoji talentirana djevojka Mia Neretljaković. Njen jednostavan, a unikatan nakit i stil osvojio me na prvu, a o svom radu kaže: "Volim izrađivati betonske proizvode u mnogo različitih oblika, veličina i boja."

6. Art plakata

Instagram profil Art plakata otkrila sam prije nekoliko godina i momentalno se zaljubila u ilustracije iza kojih stoji umjetnik i kreativac Marko Babić. Njegovi plakati prikazuju poznate znamenitosti hrvatskih gradova, mjesta i otoka - crkve, mostove, kule i trgove - interpretirani na poseban, šarolik način s retro daškom. 

Markovi veesli gradovi krase mnoge urede, domove i restorane, a  dva motiva Rijeke nalaze se i na mome zidu. 

7. BILJKE.PLANTS

BILJKE.PLANTS hrvatski je brend koji ozelenjava poslovne prostore i domove. Pri dekoraciji interijera koriste žive elemente poput biljaka i samoodrživih biljnih terarija. Prvi u Hrvatskoj predstavili su "URADI SAM" set, DIY proizvod s kojim i ti samostalno možeš napraviti biljni terarij!

Kućne biljke su prestale rasti? Evo kako ćeš saznati zašto te što možeš učiniti da popraviš stvari

Maca je samo u prolazu. Ne dolazi s terarijem.

8. Artly Pots

Tamara Škrinjar lice je iza brenda Artly Pots, ručno oslikanih teglica za biljke koje će razveseliti svaki interijer i tvoje biljke učiniti još ljepšima. Tamara je ono što joj je nekada bio hobi, za vrijeme pandemije pretvorila u pravi mali posao!

9. Trewolo

Brend treWolo nastao je kao suradnja Andree Radmanić i Karla Glogoškog koji su, upoznavši se, shvatili  da imaju zajedničke interese. Počeli su snimati, stopmotion animacije i youtube videe i to je bio početak poslovne i romantične veze, stoji u opisu njihove stranice.

Brend treWolo rođen je 12. listopada 2019. godine kada su zajedno napravili multimedijalnu izložbu pod nazivom "Zašto drvo?" gdje su demonstrirali proces izrade torbi od stabla do proizvoda.

10. LEVIN COCO

Sanja i Robert Takacs bračni su par i dvoje kreativaca koji stoje iza riječkog slow fashion brenda Levin Coco. Ručno izrađuju odjeću od prirodnih materijala s posebno osmišljenim i ilustriranim uzorcima i unikatnim i modernim dizjnom. Tijekom cijelog procesa koriste organske, biorazgradive i ekološki prihvatljive tvari, a čitav koncept u skladu je s pravilima pokreta slow fashion što garantira da ćeš imati kvalitetan, ručno rađen proizvod od prirodnih materijala čija izrada ne šteti okolišu.

Iskoristit ću njihov citat kojim savršeno zaokružuju čitavu ovu priču i koji bi sasvim sigurno potpisali i svi gore navedeni umjetnici i kreativci... "Za nas, voljeti umjetnost znači voljeti život u svim njegovim oblicima i bojama – a upravo nam život daje našu svakodnevnu inspiraciju."

Posjeti Miss7.24sata.hr