U Zagreb stiže Taxify, glavna konkurencija Uberu

Instagram @taxify
Od ovog tjedna Zagrebom počinje voziti Taxify, glavna konkurencija Uberu - s još nižim cijenama prijevoza!
Vidi originalni članak

Uber više nije vladar među aplikacijama za vožnju - najavljeno je da od sutra u Zagreb stiže Taxify, relativno novi estonski startup projekt. Riječ je o još jednoj aplikaciji za naručivanje vozila koja i svojim vozačima, ali i korisnicima nudi puno isplativije tarife vožnje zbog čega je u zadnjih 5 godina postao glavna konkurencija Uberu. 

Sve vezano uz Taxify kao da je obavijeno velom tajne, a osim učestalih oglasa za posao koji nam često iskaču na društvenim mrežama, ova aplikacija još uvijek nema svoju službenu stranicu niti društvene mreže za Hrvatsku. 

Što je Taxify?

Taxify je porijeklom iz Estonije, a njegov idejni tvorac i osnivač je Markus Viligo. Započeo je 2013. godine kao startup projekt, funkcionira jako slično kao Uber i u kratkom vremenu skupio je 15 milijuna korisnika u više od 30 zemalja svijeta. Od 2015. godine je prisutan i u susjednoj Srbiji, a prilikom tog pokretanja Markus je Taxify opisao kao "servis koji za cilj ima spajanje taksista i zainteresiranih mušterija u realnom vremenu, posredstvom aplikacije kojom se mogu zakazivati vožnje, ocjenjivati taksisti i vršiti naplata – nazovimo to Uber-like tehnologijom koju stavljamo u ruke taksista". 

Koja je razlika između Taxifyja i Ubera?

Vrlo jednostavno: princip usluge je isti, ali razlika će biti u - cijenama! Vozači Taxifyja plaćaju 40% niže naknade nego što to uzima Uber, a posebnost je i u tome što njihovi vozači mogu raditi i za konkurenciju te ne uvjetuju svoje vozače ekskluzivnošću rada samo za njih. Točnije, Uberova naknada je 25%, dok je ona Taxifyja između 10 i 15%. Samim time, njihovi vozači zarađuju više, a putnici plaćaju niže cijene za prijevoz. U ovom trenutku nismo dobili informaciju od Taxifyja koliko će točno tarife vožnje biti niže u odnosu na one Ubera, ali ono što znamo jest da Zagrepčani već sada mogu skinuti aplikaciju Taxifyja i dobiti popust na nekoliko prvih vožnji. Očito ćemo morati pričekati do sutra, 27. studenog da iz prve ruke provjerimo hoće li Taxify zaista i u Hrvatskoj svrgnuti Uber sa trona omiljenog vozača-prijevoznika...

Izgleda da vijest o novoj aplikaciji za vožnju stiže u pravom trenutku jer je Uber od danas povisio svoje cijene na zagrebačkom području. Naime, Uber je od danas spojio svoje dvije usluge - jeftiniju UberX i luksuzniju UberSelect, zbog čega je došlo do poskupljenja vožnje. Iz Ubera je stiglo službeno priopćenje kako su dodatno prilagodili cijene vožnje na području hrvatske metropole pa su tako startna cijena od 6 kuna te cijena po kilometru od 3,6 kuna ostale iste, ali je povećana cijena vožnje po minutu i to sa 60 lipa na 1,20 kuna. Iz Ubera poručuju da će cijena vožnje biti vidljiva u aplikaciji kao i do sada, ali izgleda da će Zagrepčani od sada ipak imati više izbora, barem što se tiče auto prijevoznika...

 

Posjeti Miss7.24sata.hr