U Splitu počinje 59. Splitsko ljeto

Premijerom opere rođenog Splićanina Franza von Suppèa Povratak mornara Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju, 14. srpnja u 21 sat na carskom Peristilu započinje 59. Splitsko ljeto. Kazališni festival proglasit će otvorenim njegov visoki pokrovitelj, predsjednik Ivo Josipović, a publiku će pozdraviti i domaćin, gradonačelnik Ivo Baldasar te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.
Vidi originalni članak

Podizanjem festivalske zastave započet će 59. izdanje jednog od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih festivala koji će ove godine tijekom 32 festivalska dana ponuditi 50 izvedbi 38 opernih, dramskih, plesnih, koncertnih naslova, uključujući i birane likovne izložbe, te javne tribine. U vlastitoj će produkciji Splitsko ljeto izvesti pet premijernih naslova. Sve će se to događati na 14 ambijentalnih pozornica i izložbenih prostora grada Splita.

Premijernom izvedbom opere 'Povratak mornara' ravnat će maestro Loris Voltolini, a redatelj je Leo Katunarić. Uz orkestar i zbor Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split kao solisti će nastupiti Ljubomir Puškarić, Gorana Bjondić, Ozren Bilušić, Stjepan Franetović i Špiro Boban.

Romantično-komična opera Povratak mornara Franza von Suppèa djelo je koje je ovaj znameniti bečki skladatelj posvetio svojoj rodnoj Dalmaciji. Radnja se zbiva u dalmatinskom primorskom gradu koji u libretu nije imenovan, no budući da se u suvremenim novinskim prikazima navodi kako je riječ o Hvaru, može se zaključiti kako je to novinarima kazao sam Suppè.  Izvodi se niz plesova koje autor naziva dalmatinskim, protagonisti pjevaju arije kojima slave karakter dalmatinske žene i junački mit o Kraljeviću Marku.

Uoči svečanosti otvaranja Splitskog ljeta, u 20 sati u Palači Milesi u zajedničkoj organizaciji Splitskog ljeta i Galerije Kula otvorit će se izložba slika i crteža slovenskog slikara Andreja Jemeca pod nazivom 'Beskrajna dvojnost'. Djelujući sustavno i organski u slovenskom kulturnom prostoru on je podjednako suvereno nazočan u svjetskim izlagačko-umjetničkim okvirima, ravnopravno djelatan kao umjetnik formiran na premisama visokog,  autonomnog modernizma,  ali ne manje otvoren i izazovima postmodernističke eruditske kombinatorike, zapisao je u predgovoru Tonko Maroević o slikaru. Izložba će biti otvorena do 14. kolovoza.

Posjeti Miss7.24sata.hr