U sabornici žustra rasprava o PDV-u na menstrualne potrepštine. Samo Mađarska oporezuje žene više

Shutterstock Menstrualno siromaštvo
Vidi originalni članak
  • U Hrvatskom saboru raspravljan je u četvrtak Prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila sa 25 na pet posto
  • Prijedlog koji bi se smanjila i porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol uputila je Anka Mrak Taritaš
  • Problematiku ‘ružičastog poreza’ koji žene primorane plaćati već desetljećima na proizvode bez kojih ne mogu, a tako pridonose stabilnim prihodima za državu, izgleda nisu uočile baš sve zastupnice u sabornici 

''Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće'', maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika.

Ne čude stoga napori nekih saborskih zastupnica da se higijenske potrepštine prestanu smatrati luksuznim dobrima već esencijalnim potrepštinama. Sabor je zato u četvrtak ponovo raspravljao o prijedlogu zastupnice Anke Mrak Taritaš (Glas) a se PDV na higijenske uloške i tampone snizi s 25% na 5%. No, iako većina članica EU ima PDV na te proizvode između tri i devet posto, Vlada zapravo dosljedno prolongira prihvaćanje ovaj prijedloga pod objašnjenjem, da će ga sagledati kada se ‘dovrše analize’ koje omogućuju sustavno i cjelovito provođenje porezne reforme’. 

Neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu

U poreznoj reformi, kako je istaknula Mrak Taritaš, upravo bi trebalo biti mjesta za smanjenje neravnopravnosti koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol kako se radi o potrepštinama koje koriste isključivo žene

U srži iskorjenjivanja menstrualnog siromaštva stoji problematika 'ružičastog preza' kojeg su žene primorane plaćati već desetljećima na proizvode bez kojih ne mogu, a na taj način pridonose stabilnim prihodima za državu. 

Sabina Glasovac (klub SDP-a) rekla je kako žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene.
"To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama kao, primjerice, PDV na kino ulaznice i novine koji nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži, a trenutno "jedino Mađarska više oporezuje svoje žene od Hrvatske", smatra Glasovac.

Kako će proći ova inicijativa?

‘’Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Tijekom života žene plate oko 8000 kuna poreza kupujući uloške i tampone. Puno cura ne mogu sebi uopće priuštiti te proizvode pa nekad zbog toga djevojčice i ne dolaze u školu po par dana što je nedopustivo. Moramo se boriti protiv menstrualnog siromaštva i smanjenjem poreza i seksualnim obrazovanjem u školama. Što mislite, kako će proći ova inicijativa?’’, napisala je saborska zastupnica Marijana Puljak (klub Centar-Glas) na svojoj društvenoj mreži. 

Iako je oporba složna, zastupnica HDZ-a najavile su da ne mogu podržati zakonski prijedlog jer je manjkav. 

Nisu sve zastupnice podržale prijedlog

''Postavlja se pitanje zbog čega onda ne ukinuti porez na sve higijenske potrepštine, pa da onda to pridonosi obiteljima, a ne samo ženskoj populaciji", rekla je HDZ-ovka Grozdana Perić i dodala kako smatra da bi pomoć siromašnim ženama koje si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine ipak bila zadaća Europske Unije.

Žustra rasprava donijela je i nekoliko bisera, a posebno je bio zapažen onaj HDZ-ove Nadice Dreven Budinski. "Sada sam malo guglala i vidim da imaju i higijenski ulošci za muškarce, pa mislim da bi se i o tome trebalo porazgovarati i vidjeti cijene", zaključila je zastupnica.

Deprimirajuće je, ali mnoge se ne daju obeshrabriti

Podsjetimo, Hrvatska je smanjila stopu PDV-a na 5% (revolucionarnom rezolucijom EU-a iz 2018.), na proizvode kao što su kruh, mlijeko, lijekovi, ali čak i na silikonske implantate za grudi te kino ulaznice. Odredila je i da se na odsjedanje u hotelu, dječje pelene, dječju hranu, lijesove, sadnice i ulaznice za koncerte, plaća 13 posto poreza. Međutim, menstrualne potrepštine, tada je ocijenjeno, nisu pronašle mjesto u toj esencijalnoj skupini proizvoda pa ni i u posljednjoj odluci Vlade u ožujku ove godine. 

Hoće li se u sveobuhvatnoj i cjelokupnoj poreznoj reformi naći i mjesta za smanjenje PDV na higijenske uloške i tampone na 5%, bit će zanimljivo vidjeti. Pitanje je do kuda je Vlada dogurala sa svojim analizama učinaka i je li uopće nešto po tom pitanju pokrenula.

Posjeti Miss7.24sata.hr