U Južnoj Americi zaljubila sam se u alpake. Na ovom ranču u Sloveniji možeš ih i ti upoznati

Privatna arhiva
Vidi originalni članak
  • Iako ih na prvu nisam mogla razlikovati, nakon putovanja po Južnoj Americi sve mi je jasno o ljamama i alpakama
  • Ako i tebe oduševljavaju ove simpatične životinje iz porodica deva, na pravom si mjestu!
  • Razgovarala sam s jedinim hrvatskim uzgajivačem alpaka, a saznala i gdje ih u okolici možeš posjetiti

Jedna od dražih uspomena s nedavnog putovanja po Južnoj Americi bio mi je susret s alpakama. Ili ljamama? Ili i jednima i drugima? Teško je na prvu znati. Sve do samog kraja putovanja imala sam problema s razlikovanjem ove dvije preslatke i smiješne južnoameričke životinje iz porodice deva koje sam do tada viđala samo u dokumentarcima i na Instagramu. 

Pa, koja je zapravo razlika između alpaka i ljama?

Ako pitaš mene, razlika je sljedeća: alpake su slađe, ljame su smiješnije. Pokušat ću potkrijepiti ovaj moj subjektivan dojam fotografijom.

Kao što se može vidjeti, najistaknutija fizička razlika između alpaka i ljama je njihova veličina, naime ljame su nešto veće, dok su alpake niže i pomalo 'chubby'. Druga razlika je u samom licu. Dok ljame imaju izdužen nos, alpake imaju malo zdepastiju njušku. A imaju i drugačije uši. Kod ljama ćeš vidjeti visoke uši koje strše (nalik banani), dok se kod alpake uši jedva i vide i okruglastog su oblika. Razlikuju se i u krznu - alpake uvijek imaju puno ljepše (i daleko kvalitetnije) krzno od ljama. 

No, iako se kod ova dva primjerka razlike čak čine očite, i jedna i druga znaju dolaziti u raznim varijantama radi čega ih početničko oko često pomiješa. Zato sam odlučila nazvati jedinu osobu u Hrvatskoj koja ima alpake kako bi mi objasnio nešto više o ovim zanimljivim južnoameričkim devama. 

U blizini Bjelovara postoji jedina farma alpaka u Hrvatskoj

Dejan Jalžabetić, nekadašnji brodograditelj, prije osam godina odlučio je da bi trebao napraviti nešto sa zapuštenom livadom koju je imao pokraj kuće u blizini Bjelovara. Htio je na njih staviti neke životinje koje će pasti travu i tako ih čistiti. Razmišljao je, logično, o ovcama, no od njih je ipak odustao jer nije htio životinje koje će se morati klati.

Life&style Kamo za vikend? Imamo 5 preporuka za jednodnevne izlete u okolici Zagreba!

Tada mu je prijateljica predložila južnoameričku sortu deva o kojoj do tada nije znao gotovo ništa. Alpake. Bile su mu opisane kao iznimno umiljate i friendly životinje poznate po kvalitetnoj vuni. I tako je Dejan odlučio u Hrvatsku donijeti prve tri alpake iz Italije. Danas ih ima 19 i sa sigurnošću tvrdi jednu stvar - daleko su one od prijateljski raspoloženih i umiljatih životinja kako izgledaju i kakvim se često predstavljaju turistima. Međutim, kada te alpaka zavoli to je poseban osjećaj, reći će nam u razgovoru prvi (i još uvijek jedini) hrvatski uzgajivač alpaka.

A kako je izgledao proces nabavke alpaka u Hrvatsku?

Kao što možeš zamisliti - mukotrpan. "Prvo sam šest mjeseci objašnjavao ministarstvu da alpake uopće jesu životinje", prisjeća se Dejan. "Nisu znali kakvu potvrdu treba za njih izdat. 100 čuda prije nego sam ih doveo." No, problem nije bio samo u hrvatskoj birokraciji. Naime, osim što ih u Europi ima jako malo, postojeći uzgajivači svoje alpake nisu spremni dati bilo kome. "Tri godine sam moljakao uzgajivače po Europi, ali ne žele prodavati nepoznatim ljudima. Prvenstveno da ih se ne bi klalo." 

Naposlijetku, uspio je prve tri alpake nabaviti od uzgajivača u Italiji. Kasnije je još 7 ženki nabavio iz Perua, a danas ih na svojoj farmi ima ukupno 19. 

"Nitko normalan to ne uzgaja, samo fanatici"

A ako si razmišljala da bi bilo slatko imati samo jednu alpakicu u dvorištu, možeš odmah odustati od te ideje. Alpake su životinje koje moraju biti u skupni gdje ih treba biti minimalno tri jer u suprotnom uginu od samoće i straha, tvrdi Dejan.

Za sada jedini hrvtaski uzgajivač alpaka priznao nam je kako je uzdržavanje ovih životinja prilično skup hobi. Jedna košta između 5-8 tisuća eura, a godišnje na nju potroši 1000 eura samo za hranu. Alpake su vrlo izbirljive i komplicirane što se tiče hrane pa tako biraju koju će travu pasti i koje sijeno jesti te mora naručivati posebnu smjesu iz Belgije. 

A što se tiče njihova karaktera? Unatoč tome što te njihova nevjerojatna slatkoća doslovno zove na diranje i maženje, ni alpake ni ljame nisu naročito ljubazne prema strancima. Svoju netrepeljivost nekada će pokazati vrlo očito time što će jednostavno pljunuti u tebe. A ako te njihova pljuvačka pogodi u oko (što se nerijetko dogodi) čeka te 3 tjedna mukotrpnog lječenja, govori Dejan. No, osim što znaju biti grube prema ljudima, alpake su još brutalnije jedne prema drugima, točnije mužjaci prema ženkama jer ih stalno žele zaskakivati, pa i tući. Iz tog razloga mužjaci se uvijek drže odvojeno.

Međutim, iako pretjerano ne vole nove ljude, posebice u velikim skupinama, alpake se mogu vezati za one koje često vide i prema njima će pokazivati naklonost što je onda posebno lijep osjećaj, priznaje Dejan i dodaje da kad se sve zbroji i oduzme "nitko normalan to ne uzgaja, samo fanatici".

Glavna razlika između alpaka i ljama je u njihovoj vuni - vuna ljame ne vrijedi ništa, a ona od alpake je najkvalitetnija na svijetu

Glavna razlika između alpaka i ljama i razlog zašto su alpake toliko skuplje od svojih rođaka je u njihovom krznu, to jest vuni. Naime, vuna od alpake najkvalitetnija je na svijetu, daleko cijenjenija od merino vune ili kašmira. Osim toga, antialergijska je pa je 99 posto ljudi može nositi bez alergijskih reakcija, kaže Dejan. 

Dejanova farma alpaki nije za posjetu, međutim našli smo jednu u blizini koja je

Dejan nam je odmah dao do znanja kako ne koristi alpake za turističke svrhe. Prvenstveno radi dobrobiti samih životinja, kaže uzgajivač iz Bjelovara i objašnjava nam kako su alpake vrlo osjetljive životinje kojima bi masovna posjeta turista poremetila njihov bioritam i time čak ugrozila zdravlje. A, priznaje, ni sam nije nešto lud za bavljenjem turizmom i ljudima jer ima dovoljno posla preko dana sa životinjama.

Kao uzgajivaču alpaki koji ima u planu prodavati njihovu vunu i od nje izrađivati proizvode poput kapa i šalova, Dejanu je, naravno, bitno da su njegove životinje što mirnije i sretnije te da požive čim duže. Tako da ćemo i u Hrvatskoj uskoro imati prilike kupiti proizvode od alpakine vune i to od domaćeg uzgajivača! 

Ipak, zanimalo me postoji li negdje u blizini ranč gdje mogu doći posjetiti životinje u koje sam se zaljubila u Južnoj Americi i pronašla sam jedan na sat i pol vožnje od Zagreba - u Sloveniji.

Alpaka Ranč Slovenija - možeš se doći družiti s alpakama, ali uz obaveznu najavu

U mjestu Poljčane, malo prije Maribora, nalazi se veliki Alpaka Ranč. Nazvala sam vlasnike da se raspitam više o samoj posjeti i svemu što nude. 

Neka tvoj sljedeći izlet bude kul vožnja kroz Sloveniju!

Ranč je u obiteljskom vlasništvu obitelji Pirš, a razgovarala sam s Mihom kojeg ćeš i upoznati ako odlučiš posjetiti ovaj ranč. Miha mi je ispričao kako ranč s alpakama imaju već četiri godine, a turizmom se bave dvije. Međutim, odmah je napomenuo: "Mi nismo zološki vrt i radimo samo po rezervaciji". Razlog tome je što ne žele uznemiravati životinje te je stoga moguć samo posjet u malim grupama, a dnevno su slobodna najviše  3 termina. Trenutno imaju 13 alpaka, no neke od njih su trudne tako da ih možemo očekivati i više.

Obilazak ranča traje sat i pol do dva sata, a sastoji se od tri dijela; upoznavanje i druženje s alpakama prilikom kojeg će ti Miha objasniti više o ovim životinjama, izrada filcanog sapuna od 100% alpakine vune koji ćeš kasnije ponijeti sa sobom, za kraj te očekuju domaće delicije Slovenije i vino iz okolnih vinograda, a moći ćeš i kupiti koji proizvod od njihove vune.

Nama zvuči kao savršen razlog za jedan izlet u Sloveniju, a tebi?

Posjeti Miss7.24sata.hr