Trikovi za vizualno povećanje prostora

Thinkstock / Spencer Davies
Sve je više ljudi koji se suočavaju sa sve manjim brojem kvadrata koje treba urediti i prilagoditi životnim potrebama. Iako su mali prostori svakodnevica, možemo ih vizualno povećati i učiniti ugodnijima za život. Kako postići naizgled veći prostor otkrio nam je Hrvoje Pajk iz studija Dizzare kreativna arhitektura.
Vidi originalni članak

Tavanski stanovi, sutereni, studentske sobe i garsonijere – sve su to prostori koji su izrazito zahtjevni za uređenje. Osim što u malo kvadrata nerijetko trebamo smjestiti više različitih prostora (za dnevni boravak, kuhinju i spavaću sobu), ponekad mali prostori postaju zagušeni detaljima i svime potrebnim za život. Mali prostori sa sobom nose niz problema, a Hrvoje Pajk iz Dizzare kreativne arhitekture otkrio nam je najčešće:

"Najveći problemi malih prostora su nizina prostora, manjak svjetla, puno vrata, a u novijim gradnjama dosta su velik problem i uski i dugački prostori. Problem je kada se u prostor ne može staviti stol blagovaonice jer onda nitko ne može proći oko njega ili vrlo čest problem je dnevni boravak iz kojega se ide na balkon, ali se mora proći ispred stolića ili televizora. To je posljedica maksimalnog iskorištavanja parcela i gradnje širokih zgrada, što nužno za posljedicu ima dugačke prostore i uske prostore", objasnio je.

Bojama do ljepšeg doma

Iako se u većini slučajeva preporučuje rušenje zidova i prilagođavanje prostora potrebama, to nije uvijek rješenje. Naime, osim što ste ograničeni instalacijama i nosivim zidovima, ponekad prostor u kojem živimo nije trajna investicija ili pak vlasnik stana ne želi preuređenje. U takvim slučajevima dobro je razmisliti o uređenju interijera kao načinu da se prostor barem vizualno poveća i učini prozračnijim.

"Boje su izuzetno važne u uređenju stana, kako namještaja tako i zidova. Za male stanove je izuzetno važno da se kombinacijom boja zidova i namještaja postigne estetski sklad. Ako to želite postići nikada nemojte kombinirati više od tri različite boje", kaže Hrvoje i dodaje kako je odlična kombinacija svjetlijih, hladnijih nijansi s minimalističkim namještajem toplijih nijansi jer će vizualno višestruko povećati prostor.

"Također je vrlo važno zid na kojem se nalazi prozor uvijek ostaviti u što svjetlijoj boji. Svijetla boja zida na kojem se nalazi prozor će u prostor reflektirati značajno više svjetlosti što će prostoru dati na dubini. Uvijek napominjemo jednu banalnu stvar, a to je da se strop nikada ne smije bojati u tamnu boju u malim i niskim prostorijama", dodaje.

Manje je više

Svatko će reći da su detalji iznimno važni u svakom domu, ali problem nastaje kada zaguše prostor. To se najčešće događa u manjim životnim prostorima, gdje njihova raskoš boja, veličina, uzoraka i oblika čini više štete nego koristi. Hrvoje kaže kako postoje neka osnovna pravila koja treba poštivati:

"Detalji čine kuću domom. Treba obratiti pažnju na par stvari: zavjese – ako su od stropa do poda vizualno povisuju prostor,  stolne lampe i stropna rasvjeta mogu odigrati veliku ulogu u malom prostoru dajući joj na svjetlini. Lampe su uvijek bolje da nisu visilice jer će one zatvoriti prostor. Također odabir slika je jako važan. Iako možda na prvu nije logično velike slike u malom prostoru čine prostor bolje iskorištenim nego puno malih slika koje čine prostor ponekad prenaguranim. Ogledala, posebno kutna, kao detalji mogu jako povećati prostoriju."

Hrvoje savjetuje da birate jednostavan i multifunkcionalan namještaj, a izbjegavate masivni namještaj tamnih boja. Ako baš ne možete izbjeći veliki komad namještaja, neka on ima vertikalne ili horizontalne pruge koje će vizualno produžiti tj. povisiti prostor.

"Prostor se može uštedjeti ako se stol za jelo organizira kao sastavni dio kuhinje, pa može poslužiti i kao radna ploha u procesu pripremanja hrane. Ukoliko želite odvojiti pojedine zone, a nemoguće je izvesti fiksne zidove, prostor pregradite kliznim panelima", savjetuje Hrvoje za kraj.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr