Trebaju ti samo naranče i limuni i brzo ćeš riješiti nekoliko božićnih poklona
- Božić je pred vratima, a još nisi nabavila ili čak ni osmislila sve poklone?
- Nekada jednostavno, a nekada, čak i osobama koje dobro poznajemo, ne znamo što pokloniti
- Kako bismo ti olakšali to promišljanje, donosimo ti super ideju koja će obradovati mnoge. Osobito jer se radi o poklonu koji si sama napravila
- Pročitaj također: Sapuni domaćeg brenda s likom soba Rudolpha odličan su poklončić za Secret Santa darivanje na poslu
Božić samo što nije stigao, naši domovi mirišu po kolačima, već se zna koja će se slasna hrana naći na blagdanskoj trpezi, brojni pokloni za najmilije su već spremni, ali ipak se nerijetko, baš u zadnji tren, sjetimo da nam još neki poklončić nedostaje ili pak još uvijek nismo sigurni što točno pokloniti nekome od bliskih osoba. Naime, nekada čak i onima koje jako dobro poznajemo, nikako ne možemo osmisliti dobar poklon. Naravno, ukusi, preferencije i mogućnosti se prilično razlikuju od osobe do osobe, ali ipak postoje neki pokloni koji će obradovati mnoge, a to su oni koje smo sami, od srca, izradili.
Upravo ideju za jedan takav poklon, pronašli smo na TikToku, a u pitanju je - kandirano voće, odnosno citrusi grejp, naranče i limuni koji su ukrašeni čokoladom, a koje možeš staviti u kutijicu koja izgleda kao poklon ili pak u staklenku s mašnicom kako bi, osim što je ukusan, ovaj poklon bio i dekorativan. Kod ovakve vrste poklona je odlično i to što može dugo stajati pa nema straha da će se pokvariti ukoliko sve ne pojedemo baš odmah (iako će biti teško odoljeti).
@thezenhenandthehoneybee Candied Citrus Slices are a favorite around here! #candiedfruits #candiedorangeslices #candiedcitrus #lemontok #handmadegifts ♬ original sound - TheZenHenandTheHoneyBee
Kandirano voće napravit ćeš tako što ćeš citruse po želji, a najbolje bi bilo i naranču i grejp i limun, dobro oprati toplom vodom, osušiti pa, zajedno s korom, narezati na tanke, ali ne pretanke ploške. Debljine otprilike dva milimetra. Potom narezano voće uroni u prokuhanu vodu i kuhaj otprilike dvije minute. Prokuhano voće izvadi iz vode i rasporedi na krpu ili rešetku kako bi se osušilo.
Potom, u jednoj posudi pomiješaj dvije šalice šećera i jednu šalicu vode pa zagrij dok se šećer ne otopi i dodaj ploške voća. Smanji vatru i ostavi da se polagano 'krčka' dok voće ne postane prozirno. Otprilike 30 minuta. Povremeno pritisni i preokreni ploške kako bi bile potpuno uronjene u šećernu vodu.
Kada je voće postalo prozirno, stavi ih na rešetku i, na hladnom mjestu, ostavi da se suši otprilike 12 sati. Ploške potom posipaj kristalnim šećerom kako ne bi bile ljepljive, ali i da bi izgledale ljepše. Iako je kandirano voće lijepo i samo kada je ušećereno, možeš ga dodatno ukrasiti tako što ćeš na pari otopiti 50 grama čokolade i samo jednu stranu ploške umočiti u čokoladu i ostaviti na papiru za pečenje da se osuši. Po želji, na čokoladnu stranu, možeš posipati i malo krupne soli.
Kada se čokolada potpuno osušila, kandirano voće rasporedi u kutijice obložene papirom za pečenje ili pak u staklenke, svemu dodaj mašnu i odličan božićni poklon je spreman.