Top trikovi za njegu masne kože

Thinkstock / Spencer Davies
Suvišni sjaj posljedica je prekomjernog izlučivanja lojnih žlijezda. Što učiniti i dovesti kožu u ravnotežu? Agresivni tretmani čišćenja i dehidracija najmanje je što treba masnoj koži. Ujedno je to i najčešća greška u njezi masne kože kada, nastojeći suzbiti suvišni sjaj, posegnemo za tonikom s alkoholom, agresivnim pilingom ili maskom.
Vidi originalni članak

Umjesto uravnoteženog izlučivanja, zbog takve njege stanje kože će se pogoršati, a lojne žlijezde, čiji rad želimo usporiti na silu i nabrzinu, reagirat će još jačim izlučivanjem loja. Našoj koži loj je neophodan, ima zaštitnu funkciju, ali samo ako ga nema previše. Nježna, redovita i ciljana njega jedino su ispravno rješenje za masnu kožu.

Nemojte pretjerano čistiti

Agresivni proizvodi za čišćenje daju prividno dobar, ponekad trenutan rezultat. S površine kože odstranjuju sav loj, nestaje sjaj, ali tako očišćena koža postaje suha, ostaje bez zaštitnog sloja i ranjiva, to vidimo na površini. U dubljim slojevima aktivira se obrambeni mehanizam kože, njene lojne žlijezde počinju izlučivati loj i uskoro naša koža postaje masnija nego prije. Izbjegavajte alkohol i tonike s alkoholom, alkalne sapune, sredstva s tenzioaktivnim tvarima, prevelike doze voćnih i salicilne kiseline. Kožu čistite nježno ali temeljito, ujutro i navečer, proizvodima koji poštuju ravnotežu kože, koji ne isušuju i ne iritiraju kožu.

Oslobodite pore

Druga vrlo česta greška je odabrati kreme protiv suvišnog sjaja ili pudere koji zatvaraju pore. Ako su pore zatvorene loj se iz njih ne može izlučivati, zadržava se u porama, koža se ne pročišćava, stvaraju se prištići, a potom i upalni procesi- akne. Redovito čišćenje odgovarajućim sredstvima i njega proizvodima koji uspostavljaju ravnotežu izlučivanja, a istovremeno štite kožu jedini je način da se uspostavi potrebna ravnoteža kože. Izbjegavajte mineralna ulja, voskove, sredstva koja na koži stvaraju nepropusni film.

Izbjegavajte sunce

Nakon nekoliko dana provedenih na suncu izgledat će vam da je nestao suvišni loj, da je koža uspostavila ravnotežu. Ali to je samo početni, varljiv efekt. Sunce će u početku smanjiti upalne procese, koža će izgledati mat i zdravo, ali pod utjecajem sunca zadebljava se rožnati sloj kože, a to znači da su pore začepljene. Odmah nakon prestanka sunčanja lojne žlijezde postaju aktivnije i vaša koža je masna, s prištićima i aknama. Najbolji izbor je hladovina – barem za lice!

Pripazite na prehranu

Masna hrana, šećer, škrob, bjelančevine najmanje su što vam treba jer potiču upalne procese na koži, a utječu i na hormone koji kontroliraju izlučivanje loja. Jedite redovito i s mjerom, masnoće, slatkiše i škrob zamijenite voćem i povrćem, gazirane sokove prirodnim, svježe cijeđenim sokovima od voća i povrća i biljnim čajevima. Osim što ćete ubrzati normaliziranje kože, održat ćete vitku liniju. Zapamtite da masna koža nije neosjetljiva koža, dapače treba joj nježna i ciljana njega specifičnim proizvodima koji problem rješavaju trajno. Nakon ljeta, nakon izlaganja suncu i pojačanog znojenja masnoj koži potreban je tretman za oporavak i ravnotežu.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr