Top 20 najslađih pasmina: Dalmatineri su najslađi psi na svijetu, prema znanstvenoj formuli

Instagram@gisou Najslađe pasmine pasa
Vidi originalni članak
  • Iako svi za našeg psećeg najboljeg prijatelja smatramo da je najslađi, neke su pasmine objektivno ipak slađe od drugih
  • Prema matematičkom omjeru zlatnog reza, koji se često pojavljuje u umjetnosti, ali i prirodi, znanstvenici su došli do zanimljivih zaključaka o tome koje su pasmine pasa najslađe
  • Do najslađih pasmina došli su mjerenjem koliko se njihovo lice preklapa s omjerom zlatnog reza, odnosno zlatne sredine

Za svakog vlasnika bilo koje pasmine pasa, njegov je ljubimac najslađi na svijetu, no ipak, iako mi to možemo tvrditi, znanstvenici su dokazali kako su neke pasmine objektivno više slađe od drugih koristeći zlatni omjer.

Zlatni omjer ili zlatni rez je pojam koji se koristi kako bi se bolje razumjelo što neke stvari čini više vizualno privlačnima od drugih. Najčešće se koristi u umjetnosti, a kod ovog istraživanja na moneybeach.co.uk analizirali su ključne točke životinjskog lica, poput ušiju, očiju, jezika i nosnica, a zatim su ih usporedili sa “savršenim” mjerilima zlatnog reza. Rezultati su otkrili koje točno pasmine pasa se najviše približavaju zlatnom rezu!

Prema njihovim izračunima, pasmina dalmatinera najslađa je pasmina pasa, a njihovo lice se sa zlatnim rezom preklapa u čak 67%. Iza njih slijede irski vodeni španijel, oštrodlaki fox terijer, labrador i basset hound.

U nastavku pronađi fotografije 20 najslađih pasmina pasa prema rezultatima ovog znanstvenog istraživanja!

1. Dalmatiner

Dalmatiner ili dalmatinski pas jedna je od najstarijih poznatih pasmina na svijetu, a prema rezultatima ovog istraživanja i najslađa. Dalmatineri su pametni, dostojanstveni i aktivni psi prepoznatljivi po svojoj točkastoj dlaci.

2. Irski vodeni španijel

Ova pasmina pasa podrijetlom je iz Irske, a osim toga, kako im i samo ime kaže, obožavaju biti u vodi. Irski vodeni španijel pametan je i snažan pas koji uživa u energičnim šetnjama.

3. Oštrodlaki fox terijer

Oštrodlaki fox terijer mali je, ali snažan pas koji je pažljiv, ali i uvijek aktivan te mu je neprestano potrebna "zabava".

4. Labrador retriver

Labrador retriver pouzdan je i privržen obiteljski pas. Atletski su psi koji imaju veliku količinu energiju te su inteligentni i marljivi.

5. Basset hound

Basset hound je zaigrana, ali i smirena pasmina prepoznatljiva po svojem "ozbiljnom" izrazu lica. Imaju kratke noge i dugo tijelo te dlaku u dvije ili tri boje.

6. Samojed

Samojedi su prijateljski nastrojena i nježna pasmina pasa prepoznatljiva po širokom izrazu lica u osmijeh i pahuljastoj, gustoj, bijeloj dlaci.

7. Jack Russell terijer

Jack Russell terijer britanska je pasmina pasa koju odlikuje živahnost i neovisnost.

8. Rotvajler

Rotvajleri su veliki i kompaktni psi iza čije grube vanjštine se krije meko i odano srce. Jedna su od najstarijih pasmina na svijetu.

9. Bernandinac

Nježni divovi bernandinci snažna su pasmina koja obožava obiteljski život. Pouzdani su i dobri psi čuvari.

10. Zlatni retriver

Zlatni retriveri zasigurno su jedna od omiljenih pasmina pasa, a njihova dobroćudnost, inteligencija i poslušnost vrlo je poznata. Prepoznatljiva zlatna boja dlake također ih čini jednom od atraktivnijih pasmina.

11. Newfoundland

Newfoundland pasmina pasa još su jedni nježni divovi na ovom popisu. Veliki su i teški te imaju gustu tamnu dlaku. Sjajni su obiteljski ljubimci te vrlo poslušni psi!

12. Mops

Mops je izrazito zabavna i zaigrana pasmina malog psa u kojem se krije osobnost velikog. Imaju zbijeno i okretno tijelo te meko i glatko kratko krzno.

13. Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnauceri mali su snažni i mišićavi psi opreznog izgleda. Prepoznatljivi su po čupavim obrvama i brkovima te dlakama na nogama koje im daju karakterstičan izgled.

14. Leonberger

Leonberger svojim izgledom podsjeća na lava, a svojom osobnošću stekao je popularnost kao odan i kućni ljubimac. Leonbergeri su vrlo veliki, ali tihi psi i odani čuvari.

15. Pudla

Pasmina pudla ima više varijeteta, a osim po veličini, razlikujemo ih i po boji. Zbog svoje inteligencije već desetljećima su omiljeni kućni ljubimci.

16. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo pasmina je pasa poznata po izvrsnom njuhu te se često koriste u potrazi za tartufima. Izvorna su talijanska pasmina, a zbog svoje hipoalergene dlake sve su popularniji u svijetu.

17. Sibirski haski

Haskiji su prekrasni i vrlo inteligentni psi često plavih, ali i tamnijih smeđih očiju. Vole se družiti s ljudima te su izrazito snažni, brzi i izdržljivi.

18. Bernski planinski pas

Bernski planinski pas jedna je od najatraktivnijih pasmina među švicarskim pasminama radnih pasa. Zahtijevaju puno pažnje i ljubavi te su jako umiljati i zaštitnički nastrojeni kućni ljubimci.

19. Engleski buldog

Buldozi su hrabra i mirna pasmina s mišićavim tijelom, kratkom njuškom i tamnim, okruglim očima. Ovi šarmatni psi "izgužvanog" lica po mnogim su savršeni kućni ljubimci, pogotovo za prve vlasnike pasa!

20. Bloodhound ili pas Sv. Huberta

Bloodhound pasina prepoznatljiva je po velikim, naboranim glavama, spuštenim kapcima i dugim ušima, no zato imaju veliko i mišićavo tijelo te su izrazito snažni. Bloodhound su nježni i privrženi psi koji se dobro slažu i s djecom.

Life&style Corgiji posvuda! Platinasti jubilej kraljice Elizabete slavi se i u znaku njenih omiljenih pasa

Posjeti Miss7.24sata.hr