Toni Milun ima tri super savjeta koja će ti pomoći da uspješnije upravljaš novcem

Josip Regovic/PIXSELL Toni Milun
Vidi originalni članak
  • Toni Milun upozorava na važnost štednje već u dvadesetima jer i najmanji iznos štednje u dugom razdoblju znači ozbiljan novac u budućnosti
  • Profesor matematike i financijski vloger podijelio je 3 trika koja će ti pomoći da budeš financijski odgovorna i na minimalnom studentskom džeparcu ili honoraru
  • Osim toga zašto je važno početi štedjeti već u dvadesetima, Milun otkriva i kako je shvatio gdje mu novac klizi kroz prste, što je dobro znati znati dok traje inflacija, kako uštedjeti veliki iznos te kako ostvariti 750 kuna poticaja od države čak i ako si još uvijek student

Pametno raspolaganje novcem mnogima predstavlja vječni izazov, a pogotovo mladima koji tek uče kako uštedjeti, kako odvagati na što je prioritetnije potrošiti novac - novu odjeću, izlaske ili režije, kako raspodijeliti novac za cijeli mjesec ili kako smanjiti svakodnevne troškove života. Kod puno mladih želje lako nadvladaju realnost i pravo stanje na računu, no postoje određena pravila koja mogu pomoći da naučimo vladati svojim financijama. Ukoliko i sama pripadaš skupini onih koji brzopleto postupaju s novcem, već na sredini mjeseca ostanu bez džeparca/plaće ili jednostavno imaju poteškoća s uštedom, nastavi pomno čitati, jer Toni Milun ima rješenje za tvoje probleme.

Profesor matematike na Visokom učilištu Algebra i financijski vloger, koji besplatnim lekcijama pomaže učenicima u svladavanju matematike i financijskih pojmova, upozorava na važnost štednje već u dvadesetima jer i najmanji iznos štednje u dugom razdoblju znači ozbiljan novac u budućnosti. ‘Zamislite da ste ulagali po 200 kuna u neki fond koji ulaže na svjetskim tržištima kapitala i da ste to činili svaki mjesec posljednjih 10 godina. Uzmimo za primjer da je prosječan godišnji prinos bio veći od 7 posto. Kad uzmemo u obzir i naknade uz ukupnu uplatu od 24 tisuće kuna, danas biste raspolagali s više od 32 tisuće kuna’, tumači Toni Milun.

Međutim, kako bismo mogli bolje upravljati svojim novcem, najprije trebamo jasno znati na što trošimo. ‘Kako ne bismo trošili izvan svojih mogućnosti, bitno je znati gdje nam novac klizi kroz prste. Na primjer, ja sam sebi napravio u Excelu nekoliko rubrika. Hrana, čokolada, kozmetika, kave… to su biti redci. Stupac su bili dani. Svaki put kada sam nešto potrošio, to bih zabilježio. S druge strane imao sam plan trošenja. Na kraju, ono što je bilo planirano nije imalo veze s realnošću. To mi je pomoglo da vidim gdje mi novac klizi kroz prste.’

Sada nam Toni otkriva 3 trika kako biti financijski odgovoran i na minimalnom studentskom džeparcu ili honoraru/zaradi!

Pravilo #1: Prvo plati budućem sebi

Nedavno mi je došla prijateljica i požalila se da iako ima novi posao, na kojem joj je plaća duplo veća, na kraju mjeseca joj opet ništa ne ostaje za ulaganje. A to ustvari svi možemo razumjeti. Nekako uvijek postoji nešto što nam je draže za kupiti, je li tako? Pogotovo ako imamo više novaca u novčaniku. Bilo da su to nove cipele, novi gadget, koncert, putovanje… toliko je toga što si već dugo želimo, zar ne? Upravo zato postoji jedno važno pravilo – 'Prvo plati budućem sebi!' To znači da prvo i osnovno pravilo, koje moramo usvojiti je da prije svega što namjeravamo kupiti, uložimo jedan dio u svoju budućnost. Da, to znači i prije nego što platimo hranu, režije, osiguranje ili koje su već sve naše mjesečne obaveze. Ako čekamo da nam nešto ostane pa tek onda krenemo ulagati, to se uglavnom nikad neće dogoditi! Zanima li vas sada koliko bi trebali ulagati u budućeg sebe, ako želimo biti bogatiji u tridesetima?

Pravilo #2: 50:30:20

To znači da na primjer, na svakih 100 eura koje zaradimo, 50 eura će otići na stanovanje, režije i hranu. 30 eura možemo potrošiti na no što nas veseli, pa što to već bilo – garderoba, izlasci ili izlet. A onda onih 20 eura što nam preostane - bi trebali investirati. No, idemo iskreno. Koliko stvarno poznaješ ljudi koji ulože tih 20 posto negdje? Ne baš puno, je li tako? Ali ako sami sebi date obećanje da ćete od svog prvog honorara, prve plaće ili bilo kakve ekstra zarade, odmah odvojiti tih 20 posto? Vjerujte, to će biti najlakši način.

I ne brinite. Svima se zna dogoditi da je tih 20 posto možda previše u nekom trenutku, jer se dogodi neki nenadani izdatak. Onda izdvoji barem 5 ili 10 posto, koliko god! Jer ono što je stvarno najvažnije u svemu je da kreneš s ulaganjem u svoju budućnost.

Pravilo #3: Pričekaj 24 sata

Na ovom pravilu se vidi od čega smo! Zamisli da gledaš u izlogu neku super majicu, koja će ti baš dobro doći u ostatak ormara. No, prije akcije, stani i sjeti se ovog pravila. Pričekaj 24 sata. Pa dođi sutra. I ako će ti se i dalje tako jako sviđati taj komad iz izloga, onda ok, idi i razveseli se. No, tko još može čekati 24 sata?! Ako ti se čini da to ne možeš nikako izdržati, prošetaj do ormara i baci pogled na onu gomilu majica koje si samo jednom ili nijednom stavio/la na sebe. I onda pričekaj 24 sata.

Želiš saznati više sličnih savjeta koji ti mogu pomoći u financijskoj stabilnosti i uspješnom planiranju budućnosti? U nastavku pogledaj još super korisnih videa Tonija Miluna.

Tri izračuna koja će ti trebati cijeli život

 

12 teza o mirovinskoj štednji

 

Stvari koje je dobro znati dok traje inflacija

 

U ekskluzivnom YouTube serijalu Mit Buster s Tonijem Milunom na ova pitanja odgovara omiljeni profesor matematike generacije Z. Serijal je na komunikacijskom kanalu Gen Z u mirovini – namijenjenom isključivo najmlađoj potrošačkoj generaciji u svrhu planiranja financijske budućnosti. Dio je to sveobuhvatnog projekta financijskog opismenjavanja Think Fin: Financije za svakoga, koji provodi Udruga mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava UMFO.
Više saznaj na https://www.mirovinskifondovi.hr/genz/

Posjeti Miss7.24sata.hr