Tko kaže da se moraš odreći hamburgera i pizza ako želiš smršaviti? Isprobaj ove recepte

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Priznajemo, ludi smo za fast-foodom
  • Ipak, dobro znamo kakve posljedice često uživanje u brzoj hrani ima na naše tijelo
  • Dobra vijest: brza hrana također može biti super: donosimo ti 4 recepta koja to dokazuju

Za sve ljubitelje brze hrane imamo dobre vijesti: fast food može biti zdrav te uz zdrave varijante brze hrane možeš i smršaviti ako želiš. Osim toga, ove varijante fast fooda vrlo su ukusne, ništa manje od klasičnih – dapače, čak i bolje! Osobito kad znaš da ih možeš grickati bez grižnje savjesti…

Brza pizza iz tave sa šunkom i mozzarellom

Sastojci za 1 pizzu promjera 28 cm 

Za nadjev 

• 100 g PIK Šunke u ovitku ili PIK Kuhane šunke 

• 1 dl pasirane rajčice 

• 100 g mozzarelle 

• listići parmezana 

• mini rajčice 

• rikula 

• origano 

Za tijesto: 

• 250 g brašna 

• 1/2 vrećice praška za pecivo 

• 1,5 dl mlake vode 

• 1 žlica maslinova ulja 

• malo soli

Priprema

1. Pomiješaj suhe i mokre sastojke za tijesto i zamijesi ga te oblikuj u kuglu. Tijestu s praškom za pecivo ne treba vrijeme za dizanje, s njim možeš odmah raditi. Na pobrašnjenoj površini razvaljaj tijesto na promjer tave.

2. Zagrij malo maslinova ulja u tavi pa prebaci tijesto u tavu te peci 3-4 minute s jedne strane na jačoj vatri. Potom tijesto okreni na drugu stranu i smanji vatru.

3. Gornju (pečenu) stranu premaži pasiranom rajčicom, dodaj naribanu mozzarellu i kriške šunke. Poklopi tavu i peci oko pet minuta ili dok se sir ne rastopi (prema tvojoj želji).

4. Kad je pizza gotova, dodaj mini rajčice narezane na četvrtine te pospi listićima parmezana, svježom rikulom i origanom. 

Zdravi hamburger s povrćem s roštilja

Ponekad jednostavno moramo pojesti fini, sočni hamburger! Ne, ne iz lanca brze hrane, nego domaći i zdravi! Ako nemaš prilike paliti roštilj, ovaj sočni hamburger možeš spraviti i u gril tavi. 

Sastojci (za 4 osobe)

• 300 g tikvica

• po 1/2 crvene, žute i zelene paprike

• 1 glavica luka

• 1 mladi luk

• 60 g sušene rajčice u ulju

• 600 g miješanog mljevenog mesa

• 2 žlice koncentrata rajčice

• talijansko suho bilje

• sol, papar

• 4 integralna peciva za hamburger

• 4 žlice salatne kreme

• 4 žlice kečapa

Priprema:

1. Operi, očisti i nareži tikvice na ploške. Papriku očisti i operi te nareži na široke trake. Oguli luk, a mladi luk nareži na kolutiće. Preostali luk nareži na kockice. Posuši rajčice.

2. Zamijesi mljeveno meso, luk narezan na kockice, pastu od rajčice i talijansko bilje. Začini solju i paprom te oblikuj 4 ravne polpete. Na vrućem roštilju peci polpete oko 15 minuta. Dodaj povrće nakon otprilike 5 minuta. Ako je potrebno, povrće stavi u pladanj za roštilj pa otprilike udvostruči vrijeme pečenja. Izvadi meso i povrće s roštilja i drži ih na toplom.

3. Stavi polovice peciva na rešetku te peci uz okretanje oko 3 minute. Na pecivo stavi salatnu kremu, meso, povrće i kečap.

Pizzete od cvjetače sa šunkom i sirom

Ako si osjetljiva na gluten ili imaš čvrstu volju da smanjiš unos ugljikohidrata, to ne znači da se moraš odreći finih jela poput pizze.

Uz malo preinaka poput podloge od cvjetače i sira, ovo klasično jelo može postati drugačije pa čak i zanimljivije. 

Sastojci

Za tijesto: 

• 600 g cvjetače 

• 70 g naribanog parmezana 

• 100 g tvrdog sira (cheddar, gauda) 

• 1 jaje 

Za nadjev

PIK Šunka u ovitku 

• umak od rajčice 

• tvrdi sir 

• svježa rajčica 

• svježi bosiljak 

Priprema

1. Operi cvjetaču pa je natrgaj na manje cvjetiće i usitni u sjeckalici na veličinu riže. Trebaš ukupno 600 g “riže” od cvjetače. Pirjaj je na tavi oko 5 minuta, bez dodatka ulja.

2. Ohlađenu cvjetaču stavi u gazu i dobro ocijedi. Pomiješaj je s jajetom i naribanim sirevima. Dobit ćeš ljepljivo tijesto. Oblikuj pizzete promjera 10-ak cm, a debljine do 0,5 cm.

3. Peci tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 10 minuta.

4. Izvadi tijesto iz pećnice pa svaku pizzetu premaži umakom od rajčice, dodaj šnitu PIK Šunke u ovitku, naribani sir, manje komade šunke i rajčicu. Stavi u pećnicu na nekoliko minuta, dok se sir ne rastopi.

Evo kako pečeni krumpirići postaju zdrava brza hrana

Tko bi pomislio? Pomfrit je prava kalorična bomba. Međutim, s ovim receptom ipak bez grižnje savjesti možeš uživati u zdravom i hrskavom krumpiriću. 

Pomfrit od batata iz pećnice

Sastojci

• 2 batata srednje veličine

• 1 žlica integralnog brašna od pira

• 1 žličica maslinova ulja

• papar

• mljevena paprika

• sol

Priprema

1. Oguli batate (po želji) ili ih temeljito operi i posuši. Zatim prereži ili nareži na trećine, a potom izreži na štapiće debljine oko 1/2 cm.

2. Stavi štapiće batata u posudu s vodom i pusti da odstoje  najmanje 1 sat (a najbolje preko noći).

3. Zatim izvadi batat iz vode i temeljito ga posuši.

4. Zagrij pećnicu zajedno s pladnjem za pečenje na 230 stupnjeva (gore/dolje).

5. U međuvremenu pripremi pomfrit od batata: kako bi to napravila, štapiće batata stavi u posudu s brašnom, poklopi te protresi da budu ravnomjerno okruženi brašnom.

6. Zagrijani lim obloži papirom za pečenje, a papir premaži uljem. Pomfrit od batata poslaži jedan do drugog pa začini mljevenom paprikom i paprom. Krumpirići se ne bi smjeli dodirivati niti ležati jedan na drugome. Vrati lim u pećnicu i peci batat na srednjoj rešetki oko 25 minuta dok ne postane hrskav.

7. Povremeno otvori vrata pećnice tijekom pečenja kako bi vlaga izišla (otprilike svakih 5 minuta).

8. Nakon pečenja isključi pećnicu i pusti krumpiriće da odmaraju još 5 minuta. Posoli te uživaj u pomfritu od batata.

Eto, vidiš, tvoje nepce može biti zadovoljno, a struk vitak - samo ako napraviš male, ali ispravne izmjene u prehrani.

PIK šunke idealan su odabir za sve one koji žele ukusno jelo, ali i paze na svoje tijelo. Sadrže samo 2% masnoće pa je uz njih vrlo lako biti i sit… i fit! Saznaj više!

Posjeti Miss7.24sata.hr