Mnoge žene osjećaju tjeskobu prije odlaska na plažu. Evo kako to pobijediti

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Skidanje u badić i dolazak na plažu mnogima je trenutak o kojem sanjaju mjesecima
  • No, nekim ženama to je prava noćna mora jer su nesigurne u svoj izgled
  • Ono što se naziva 'tjeskoba skidanja u badić' (Bathing Suit Anxiety) može se nadvladati, evo kako

Ljeto je počelo iznenađujuće žestoko i vruće i svi sanjamo o godišnjem odmoru na moru, a sretnici već kreću u ove sunčane dane na plaže opremljeni kremom za sunčanje, ručnicima za plažu i sezonskim lepršavim outfitima. Mnoge će žene jedva dočekati ponosno obući taj slatki mali bikini nakon marljivog zatezanja mišića tijekom beskrajnih zimskih mjeseci teretane, zumbe i power walka...

Ipak, postoje neke žene koje će te bikinije držati na dnu ladice, a na poziv za odlazak na plažu gledati sa strahom. Njima i mnogim drugima ljeto potiče tjeskobu zbog odnosa prema svom tijelu, i nažalost, neke od ovih žena će i dalje biti pogođene takvim negativnim samoponižavajućim mislima. Tjeskoba ih izjeda i onemogućuje im da uživaju u toplim ljetnim mjesecima, a da ne spominjemo zdrave veze i zabavu.

Naravno, možemo pretpostaviti da su te žene najvjerojatnije u tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetima, razdoblju u kojem mi žene postajemo akutno svjesne svojih tijela. Međutim, mnoge se žene i u zrelijoj dobi ne osjećaju dobro u svojoj koži - celulit, koža koja više nije tako čvrsta, strije, trbuščić, koji kilogram viška dolaze u fokus u ljetnim mjesecima zbog čega nestaje ljetne radosti, a pojačava se tjeskoba zbog straha izlaganja tijela tuđim pogledima. Loša vijest je da i mlađe i starijej žene osjećaju tu nesigurnost, ali dobra je da se ta tjeskoba može nadvladati. Kreni putem ovih 5 koraka: 

1. Prepoznaj i odmah zaustavi svu priču oko kilograma/celulita/strija... 

Znaš li tko najčešće kritizira tvoje tijelo? Ti, a ako na račun svog tijela uputiš neku primjedbu u društvu druge žene, i ona će brzo pronaći kritiku na račun svoga. Kako pomoći?! Promijeni ovaj modus operandi - umjesto kritike, posegni za komplimentom - sebi ili prijateljici.  

2. Ne uspoređuj se sa savršenstvima s Instagrama

Uspoređivanje stražnjice ili bedara s onima koje vidiš na influencericama na Instagramu neće ti pomoći da stekneš samopouzdanje. Uspoređivanje vodi do obeshrabrenja. 

3. Fokusiraj se na poboljšanja

Fokusiranje na dijelove tijela koje smatraš problematičnima - poput celulita na stražnjici, bora oko očiju ili mrlja na dekolteu - samo će učiniti da ćeš godišnji poželjeti provesti u zamračenoj sobi. Ako već želiš poboljšati izgled određenog dijela tijela, onda radije poduzmi akciju, uradi nešto po tom pitanju - i čestitaj si na svakom i najmanjem napretku. 

4. Budi nježna prema sebi 

Nemoj se samo kritizirati i kažnjavati, učini nešto lijepo za svoje tijelo. Otiđi na pedikuru, cijeli dan jedi finu zdravu hranu, dugo se tuširaj uz najdražu glazbu... Sve ovo učinit će da se osjećaš bolje u svome tijelu i svatiš koliko je ono predivno. 

5. Poništi negativan tijek misli

Ovo nije lako i za to treba vremena. Postavi si ova pitanja kad se osjećaš tjeskobno: 

  • Kako bi se moje tijelo osjećalo u plavom moru na užasno vruć dan?
  • Kako bi moja koža reagirala na milovanje sunca dok ležim na plaži?
  • Kako bi mi plivanje moglo pomoći da se opustim?
  • Koje tri stvari povezane s mojim tijelom najviše cijenim? 

I za kraj, ako poželiš biti mršavija, mišićavija, više ili manje bilo čega, molimo te da prestaneš. Radije odvoji trenutak i nadahni se pjesmom pjevačice, književnice i glumice Maye Angelou:

"Lijepe žene pitaju se gdje leži moja tajna. Nisam slatka niti građena da odgovaram veličini manekenke, Ali kad im to počnem govoriti, Misle da lažem. Kažem, Nadohvat je mojih ruku, Raspon mojih bokova, Korak moga koraka, Linija mojih usana. Ja sam žena. Fenomenalno. Fenomenalna žena, to sam ja".

Kada se osjećamo dobro u vlastitoj koži, na vidjelo izlazi naša najbolja verzija sebe – autentična, jedinstvena, stvarna. Nije uvjetovano nikakvim standardima ljepote, jer tada standarde ljepote postavljamo sami. Ne gledaj poprijeko nesavršenosti na sebi već uživaj u svojoj koži bez zadrške, ona priča najzanimljiviju priču

Posjeti Miss7.24sata.hr