Tikva, buča ili bundeva? Nije važno kad je tako fina!

Stock Food
Sladak narančasti plod jeseni koji nas daruje sjemenkama i uljem
Vidi originalni članak

Tikva, bundeva i buča, sve su to nazivi za istu povrtnicu koja je na Stari kontinent došla iz Novog svijeta te se udomaćila na slatkim i na slanim jelovnicima.

Kremasta juha s bučom

Sastojci: buča butternut, 2 glavice luka, žlica maslaca, 2 mrkve, 2 češnja češnjaka, litra povrtnog temeljca, 2 grančice celera, grančica ljupčaca, 2 grančice bosiljka, 2 grančice peršina, sol, papar, 2 dl vrhnja

Priprema: Buču ogulite i narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. U velikoj posudi zagrijte maslac pa kad se rastopi, dodaje sitno nasjeckane luk i češnjak. Kad omekšaju, dodajte mrkvu narezanu na ploške, a kad i ona omekša, kockice tikve. Pirjajte nekoliko minuta, dok povrće ne omekša, pa podlijte vrućim temeljcem. Posolite, popaprite te dodajte povezane grančice celera, peršina i ljupčac. Pustite neka vrije na laganoj vatri dok se povrće posve ne skuha. Izvadite svežanj celera i peršina pa usitnite juhu štapnim mikserom tako da ostane malo komadića. Ulijte potom vrhnje za kuhanje i neka lagano prokuha dvije minute. Prije posluživanja ukrasite listićima bosiljka i nakapajte maslinovim uljem.

Bučice s nadjevom

Sastojci: 4 male buče, 200 g riže arborio, 200 g miješanih gljiva, glavica luka, 2 češnja češnjaka, 3 grančice majčine dušice, 3 grančice peršina, 2 žlice vinjaka, 100 g parmezana, 1/2 l pilećeg temeljca, sol, svježe mljeveni crni papar, 4 žlice maslinova ulja

Priprema: Bučama odrežite “kapice” i izdubite ih do čistog mesa. Premažite im unutrašnjost kistom umočenim u maslinovo ulje i stavite ih u pećnicu na pola sata do sat, prethodno zagrijanu na 190°C. Ulijte malo maslinova ulja u tavu te na njemu popržite sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte oprane gljive narezane na listiće i pirjajte dok ne ishlapi višak tekućine. Posolite, popaprite i kuhajte uz stalno miješanje. Potom dodajte listiće majčine dušice i rižu te podlijte s malo vrućeg temeljca i vinjaka. Kad temeljac ispari, dolijte još dok sve ne potrošite, a riža omekša, ali ne sasvim. Prije kraja kuhanja primiješajte naribani parmezan i sitno nasjeckani peršin. Rižotom napunite dopola pečene tikve, poklopite kapicama i vratite u pećnicu na još sat vremena.

Tost s pečenom bučom

Sastojci: buča, manji patlidžan, tikvica, 200 g svježega kravljeg sira, 3 grančice bosiljka, 2 češnja češnjaka, 2 žlice bučinih sjemenki, francuz, malo maslinova ulja

Priprema: Buču očistite i narežite na kriške. Stavite ih na lim obložen masnim papirom te natrljajte solju i maslinovim uljem. Stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 200°C oko sat vremena, dok tikva posve ne omekša. Svježi kravlji sir protisnite kroz sito i posolite ga. Tikvice i patlidžane narežite na tanke ploške, posolite ih te ispecite na rošitlju ili roštilj-tavi. Kruh narežite na ploške, popržite ga u tosteru ili na roštilju i natrljajte češnjakom. Premažite kruh sirom i po njemu složite po dvije ploške tikvica i patlidžana te po dva, tri komada pečene buče. Pospite solju, paprom i poprženim bučinim sjemenkama te pokapajte bučinim uljem i ukrasite listićima bosiljka.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr