The Square Pizza Society nam je otkrio recept za svoje preukusne sirnice odnosno pince. Mljac!
- Pinca ili sirnica, kako god da je zoveš, jedna je od najpopularnijih uskršnjih namirnica
- Mi smo veliki ljubitelji istih, ali, nažalost, dobru pincu nije lako ispeći. Ali kad uspijemo, jednostavno im je nemoguće reći - ne.
- The Square Pizza Society nas je privukao slikama svojih pinci pa smo morali imati i recept
- Pročitaj više: Volimo krafne, a volimo i kroasane? Onda treba isprobati 'doissante'! Evo gdje jesti ove "križance"
Svako blagdansko vrijeme ima namirnice koje su specifične za njega i koje ga na neki način obilježavaju, a sada nam se bliže Uskrs i - pince iliti sirnice! Vjerujemo da si i ti, poput nas, veliki fan ovog "slatkog kruha", a nama su želju za njima, i navalu slina u usta probudile slike iz omiljenog mjesta Splićana - Thequare Pizza Society.
"Sirnice radimo po starom obiteljskom receptu koji dolazi još od moje prabake i prenosi se s generacije na generaciju. Posebnost ovog recepta je što sirnice malo jače zarežemo i premažemo šatoom koji napravimo od žumanjaka, šećera i prošeka zbog čega budu malo niže, ali jako sočne i aromatične. Nekako dajemo prednost okusu ispred estetike. Radi se o naoko jednostavnom slatkom kruhu, ali postupak izrade baš i nije jednostavan jer zahtjeva vremena. Što je više puta zamijesite, bit će bolja", otkrio nam je Ivan Marin, vlasnik The Square Pizza Sociteyja.
"Koristimo samo najkvalitetnije sastojke: domaća jaja, puno maslaca, masti, ruma i Maraschina, bourbon vanillin šećera te sok i koricu bioloških limuna i naranče za aromu. Sirnica voli masnoću, maslac i mast joj daju sočnost i produžuju njenu svježinu. Tijesto je potrebno duže mijesiti kako bi se dobro razvio gluten, u tome će vam od velike pomoći biti mikser. Peče se na 170 stupnjeva i ne smije izvana previše potamniti. Ako za vrijeme pečenja počne previše hvatati boju lagano je prekrijte aluminijskom folijom", otrkio nam je tajne pripreme Ivan Marin. Za sve one koji nisu u Splitu, dobili smo i recept za pripremu.
Sirnice će biti u ponudi The Square Pizza Societyja do kraja trećeg mjeseca, a rade ih u dvije veličine: mini od 100 g koja košta 3 eura i velika od 400 g koja košta 9 eura. Sirnice možeš naručiti na njihovom Instagram profilu.
Recept za sirnice by The Square Pizza Society
Sastojci (za tri srednje sirnice od otprilike 400 g):
Kvas:
- 40 g svježeg kvasca
- žlica šećera
- žlica brašna
- 100 ml mlakog mlijeka
Tijesto:
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 125 g masla
- 1 žlica svinjske masti
- 150 g šećera
- 2 bourbon vanilin šećera
- 1 žlićica soli
- 4 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- korica 1 neprskanog limuna
- korica 1 neprskane naranče
- 500 ml soka od naranče
- 2 velike žlice ruma
- 2 velike žlice maraschina
Šato:
- 2 žumanca
- 2 žlice šećera
- 2 žlice prošeka
- + dodatno granulirani šećer ili šećer u kocki za posipanje
Priprema sirnice by The Square Pizza Society:
1. Pomiješaj sastojke za kvas, mlijeko neka bude mlako i ostavi da se diže na toplom mjestu dok se dobro ne zapjeni.
2. U zdjelu miksera staviti sve ostale sastojke za tijesto osim maslaca i masti. Dodaj uzdigli kvas pa miješaj spiralnim nastavkom za tijesto. Prvo lagano samo da se poveže pa par minuta na većoj brzini dok se ne počne odvajati od rubova posude.
3. Dodaj mast i nastavi miješati dok se ne sjedini, zatim polako dodaj maslac narezan na manje komadiće i miješaj dok se u potpunosti ne sjedini i počne odvajati od posude. Tijesto mora biti elastično, sjajno i ne previše ljepljivo.
4. Prebaci na radnu plohu i još malo umijesi rukama pa prekrij posudom i ostavi petnaestak minuta da odmori. Još jednom premijesi i ostavi otprilike pola sata u pokrivenoj posudi na sobnoj temperaturi pa stavi u hladnjak na najmanje 6 sati, a može i preko noći.
5. Izvadi tijesto iz hladnjaka i prebaci na radnu površinu te podijeli na 3 jednaka dijela i oblikuj u kugle.
6. Stavi ih na pleh na kojem ćeš ih peći te ostavi na sobnoj temperaturi dok ne narastu za otprilike polovicu volumena. Dok se sirnice dižu pripremi šato. Dobro istuci žumanjke i šećer pjenjačom ili mikserom pa dodaj prošek i opet dobro promiješaj.
7. Zareži sirnice škarama na tri dijela i u nastali procjep ulij šato te cijelu sirnicu premaži šatoom.
8. Pospi granuliranim šećerom ili kockama šećera koje si prethodno usitnila na manje komadiće.
9. Peci otprilike 35 minuta i provjeri drvenim štapićem ili čačkalicom jesu li gotove.