Testirajte svoje beauty znanje: Pogrešno ili ispravno?

Guliver Image/Getty Images
Testirajte svoje beauty znanje! Vaš uobičajeni režim ljepote možda donosi više štete nego koristi. Ispravite pogreške koje možda i nesvjesno činite i – pravilno njegujte kosu, lice i tijelo. Ovo su najbrža rješenja!
Vidi originalni članak

Pogrešno: Raščešljavanje kose

Ispravno: Kad je kosa zamršena, češljanje od korijena prema vrhovima vjerojatno je nešto najgore što možete napraviti. na ovaj način čupate i lomite kosu, a zamršenost se povećava. Žene često misle da im kosa pojačano opada uslijed nekog poremećaja, jer tijekom češljanja gube veliki broj vlasi, a zapravo se samo češljaju na pogrešan način. Dakle, da biste zadržali što više kose na glavi – a manje na četki – prvo raščešljajte vrhove, i to češljem širokih zubaca ili četkom s gumenim vlaknima, pa tek onda, pramen po pramen, češljajte kosu od vrhova ka tjemenu. Pogrešno: Ravnanje kose peglom na najvišoj temperaturi.

Ispravno: Ako redovito ravnate kosu peglom, onda znate da, što je temperatura viša, to je brži put do savršeno ravne kose. Istovremeno, sigurni smo da ste upoznati i s tim da izlaganje kose ekstremno visokoj temperaturi izaziva oštećenja. a kad se vlasi jednom oštete, željeni efekt, glatku ravnu kosu, gotovo je nemoguće postići na bilo kojoj temperaturi. Da biste to izbjegli, prije ravnanja poprskajte kosu sprejem za termičku zaštitu. osim toga, koristite peglu čija se temperatura može podesiti (za tanku kosu ne prelazite 175 °C, a za gustu i kovrčavu kosu 190 °C).

Pogrešno: korištenje maske na svježe obojenoj kosi

Ispravno: Budući da boja isušuje vlasi, primjena regeneratora ili maske zaista djeluje kao logičan postupak.

Pogrešno: Dugo tušIranje vrućom vodom Ispravno: Previše topla voda uklanja zaštitni sloj masnoće s površine kože, čime je onemogućeno zadržavanje neophodne vlažnosti. Iako dugo tuširanje toplom vodom djeluje opuštajuće i relaksira um, s druge strane dovodi do isušivanja kože. Da biste smanjili gubitak vlage, ograničite vrijeme tuširanja na 15 minuta i koristite hidratantnu kupku, a nakon tuširanja utrljajte hranjivo mlijeko u još vlažnu kožu. Prilikom određivanja odgovarajuće temperature vode, koristite zdrav razum – ona ne treba biti ledena, ali ako mislite da je previše topla, onda vjerojatno i jest.

Pogrešno: Držanje aparata za brijanje u vlažnoj sredini Ispravno: Glatka, svilenkasta koža kao rezultat brijanja teško se može postići ako se na žiletu brijača nakupe bakterije, a nerijetko i hrđa, što se događa kad se brijač drži na kadi ili u tuš-kabini. Osim toga, na taj način se povećava i rizik od infekcija kože. Zato je najbolje da brijač isperete i osušite nakon uporabe, a potom ga odložite na suho mjesto (u neseser ili ormarić). Još bolja opcija je da koristite epilator, čime ćete svesti vrijeme tuširanja na preporučenih 15 minuta.

Pogrešno: Rašpanje notkiju u različitim smjerovima

Ispravno: Oblikovanje noktiju potezima rašpicom naprijed-natrag samo uzrokuje štetu – nokti se krhaju i listaju. Umjesto toga, sporo povlačite rašpicu isključivo u jednom smjeru, i to od kuta nokta prema sredini. Također, važan je i materijal od kojeg je rašpica napravljena. Metalne rašpice pogubne su za strukturu nokta! Umjesto njih, koristite one od finog brusnog papira ili stakla.

Pogrešno: Prekomjerno rezanje zanoktica

Ispravno: Zanoktice se sastoje od dva sloja, što malo ljudi zna. Rezanjem gornjeg sloja žive kože aktivira se proces njezinog rapidnog obnavljanja, što rezultira stvaranjem hrapavih zadebljanja. Ono što zapravo želite ukloniti jest sloj izumrlih stanica koji je spojen s ležištem nokta. Utrljajte sredstvo za omekšavanje/ uklanjanje zanoktica i veći dio donjeg sloja zanoktica će omekšati i otpasti. Ostatke možete ukloniti pomoću specijalnih kliješta za manikuru (obavezni su dio svakog pribora za nokte).

 Pogrešno: Nanošenje krema protiv bora neposredno prije spavanja

Ispravno: Osnovna svrha preparata za predio oko očiju jest odmoran izgled nakon buđenja, ali ako ih nanosite neposredno prije spavanja, izazvat ćete suprotan efekt. Ako koža potpuno ne upije kremu, kad ste u ležećem položaju, ona može dospjeti u oči, pa ćete se probuditi s nateklim, crvenim kapcima. Stoga utapkajte kremu protiv bora (veličine zrna graška) u predio oko očiju najmanje 15 minuta prije odlaska u krevet.

Pogrešno: Uklanjanje make upa s očiju u jednom potezu

Ispravno: Mislite li da vam sredstvo za uklanjanje šminke oko očiju nije potrebno? Razmislite još jednom. Trljanje očiju prilikom umivanja kako bi se uklonila šminka može prouzročiti upalu, koja zbog izuzetno tanke kože u ovom predjelu rezultira pigmentacijom i opuštanjem (pojavom tamnih podočnjaka i ”vrećica” ispod očiju). Prije umivanja, šminku s očiju skinite komadićem vate natopljenim sredstvom koje ne sadrži ulje već razlaže šminku sastojcima sličnima silikonu, kao što su dimetikon ili metil-trimetikon.

Pogrešno: Prekomjerna upotreba sredstava protiv akni

Ispravno: Kad vam se pojavi prištić, dolazite u iskušenje da ga ”zatrpate” najkoncentriranijim proizvodima protiv akni? Izbjegavajte to. Studije pokazuju da su preparati s koncentracijom antibakterijskog sastojka benzoil-peroksida od 2,5 % podjednako učinkoviti kao i oni s koncentracijom od 10 %, ali ne izazivaju iritacije kože. To se odnosi i na proizvode za umivanje na bazi salicilne kiseline. Preparat s 1 % salicilne kiseline, koja čisti pore, učinkovit je koliko i onaj koji sadrži 2 % ove kiseline. Čak i kad se radi o korisnim tvarima, njihova uporaba u visokim koncentracijama može izazvati upalu kože i pojačanu proizvodnju masnoće, a posljedično i pojavu novih akni.

Pogrešno: Korištenje presvijetlog pudera

Ispravno: Ne postoji ništa neprivlačnije nego kad je uočljiva razlika u boji lica i vrata, koja se ocrtava duž ruba brade. Upravo zbog toga, većina žena između dvije nijanse pudera češće bira onaj svjetliji. Međutim, u današnje vrijeme su tonirane kreme, BB kreme i tekući puderi izuzetno lagane formulacije i sadrže fine pigmente, te se bolje adaptiraju tipu i boji kože i bolje pokrivaju nesavršenosti. Dakle, ako se pri kupovini pudera dvoumite između dvije nijanse, slobodno uzmite nešto tamniju od boje svog tena. Ne bojte se, ono što je prije izgledalo narančasto, danas vam može dati toplinu i sjaj.

Posjeti Miss7.24sata.hr