Sve više poznatih Hrvata postaje žrtve internetske prevare i krađe identiteta - i ti im možeš pomoći!

Vidi originalni članak
  • Najnovija žrtva prevare je pjevačica i voditeljica Renata Končić Minea
  • S istim problemom su se od početka godine susretali Nina Badrić, Davor Meštrović, Tony Cetinski, Mate Rimac...
  • 'Ne nasjedajte na lažne oglase' najvažnija je poruka Minee, ali i drugih prevarenih poznatih Hrvata

Sve je počelo još u siječnju kad je u javnost izašla Nina Badrić, a dva mjeseca kasnije i voditelj Davor Meštrović. Zapravo, nije sve tada počelo, ali oni su prvi odlučili javno reagirati i apelirate na prevarante koji se na internetu predstavljaju u njihovo ime i reklamiraju razne proizvode - od tableta za mršavljenje u Nininu slučaju do lijekova za dijabetes kod Meštrovića.

Najnovija žrtva u nizu je 42-godišnja pjevačica i voditeljica Renata Končić Minea. I u njezinom slučaju prevaranti su neovlašteno iskoristili njezine fotografije kako bi promovirali određene proizvode. Uglavnom su djelovali na društvenim mrežama i kreirali lažne oglase koji su vidjeli mnogi u Hrvatskoj.

- Dragi moji, ne nasjedajte na lažne oglase! Nažalost, sve češće se dešava da javnim osobama netko ukrade fotografije i iskoristi ih za lažne reklame. Nisam ni prva niti zadnja kojoj se to proteklih dana desilo. Meni su ne samo neovlašteno ukrali fotografije već ih i iskoristili za seriju fotomontaža, lažne oglase i lažni Instagram profil, a sve u svrhu prodaje proizvoda s kojim nemam nikakve veze niti ga koristim. Ništa strašno, ali nemojte se dati ‘navući’ na takve bezobrazluke i lažne oglase koji cirkuliraju po društvenim mrežama. Odmah prijavljujte oglase za koje vam je jasno da su lažni - objavila je Minea na svom Instagramu.

Minea je uz svoj status stavila heštegove #bitcebolje i #jossamdobrevolje, ali ne treba sumnjati da joj je ova internetska prevara i krađa intentiteta zasigurno pokravila dan.

U ožujku je takva spoznaja šokirala voditelja Davora Meštrovića, koji nije mogao shvatiti kako nekome to može pasti na pamet.

- Ne mogu znati što se krije u glavi osobe koja je kreirala tu bolesnu marketinšku laž. Nikada nisam čuo za tu tvrtku i proizvod koji se reklamira. Nikada ne bih kupio lijek preko interneta. To je osnovno pravilo - rekao je Meštrović tada za Gloriju i dodao:

- Osjećao sam se nelagodno jer svima moram objašnjavati kako nemam veze s tim, onda i nervoza jer će me i na poslu pitati o tome. Preko Facebooka sam dobio nekoliko poruka s pitanjem jesam li zaista ja probao taj lijek i svima sam odgovorio kako nisam.

Još u siječnju Nina Badrić se suočila s tim problemom i javno se oglasila:

- Ovo pišem samo zato što dnevno dobivam stotine poruka od žena iz čitave regije koje kupuju ove tablete koje ja navodno reklamiram. Žao mi je žena koje su ovo kupile i nasjele na laži. Zaista nemam veze s ovim. Molim da mi se jave svi koji su kupili ove tablete jer se radi o prevari. S obzirom na to da je sve u rukama odvjetnika, svaki info nam je bitan. Hvala unaprijed - napisala je tada Nina.

Međutim, teško će sudske tužbe ili kaznena prijava policiji tako lako uroditi plodom, jer danas nije pretjerano zahtjevno zamesti tragove na internetu te prilično jednostavno biti gotovo nevidljiv. Naravno, sve ovisi o prevarantima i njihovom tehnološkom znanju. Ukoliko su napravili sve mjere zaštite, vrlo teško im se može ući u trag. Za prikrivanje pravog identiteta, maskiranje web lokacije s koje pristupaju internetu ili otvaranje lažnih profila na društvenim mrežama bez mogućnosti ulaska u trag, ne treba fakultetska diploma niti mnogo novaca. Nekoliko računalnih alata i dodataka - i to je to. Nisu to nikakvi hakeri, da se razumijemo. Samo obični prevaranti, koji su naučili nekoliko fora na internetu.

Lažno oglašavanje Nina Badrić postala je žrtva prijevare te je sada ogorčena istupila u javnost i najavila tužbu

I zato je najveći dio odgovornosti upravo na svim korisnicama interneta i potencijalnim kupcima ovakvih proizvoda. Web stranice ovakvih prevaranata lako je raskrinkati. Ukoliko te link odvede na formular za narudžbu, provjeri malo ostale linkove na toj stranici. Pogledaj o čemu pišu i ima li uopće ostalog sadržaja. Takve stranice gotovo nikad nemaju dodatnog sadržaja, iako na prvu izgledaju kao ozbiljan portal. Zapitaj se je li ti išta sumnjivo na toj web adresi. Preložak je uvijek isti - formular za kupnju, nema drugog klikabilnog sadržaja, imaju komentare "oduševljenih kupaca" ali se komentar ne može ostaviti, uvijek nude neki nemoguć popust koji "ne smijete odbiti" i najčešće su to neki lijekovi ili dodaci prehrani jer je od takvih proizvoda najveća marža, a njihov učinak je - najblaže rečeno - upitan.

Stoga, budi pažljiva, nemoj pasti na foru i pomozi tako Nini, Minei, ali i Toniju Centinskom, Borisu Novkoviću, Mati Rimcu, Stjepanu Hauseru i drugima koji su bili žrtve krađe identitea. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr