Sve prednosti otvorenih prostora

Thinkstock / Spencer Davies
Koliko puta nam je samo zasmetao neki zid u našem domu ili smo poželjeli da on izgleda prozračnije i veće. Otvoreni prostori u kojima su svi suvišni zidovi uklonjeni nude nam neograničene mogućnosti kombiniranja i namještanja, a sve o njima otkrila nam je dizajnerica Mirjana Mikulec.
Vidi originalni članak

Većina nas interijer promatra kao prostor u kojem su samo određene prostorije, mahom slične namjene spojene, dok je ostatak odvojen. Tako je sasvim razumljivo da kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak čine jednu cjelinu, no, spavaća soba i kupaonica nerijetko su odvojene. Međutim, pojavom studijskih stanova i galerija, sve se više naglasak stavlja na otvorene prostore.

"Od sredine prošlog stoljeća s procvatom moderne otvoreni prostori su postali simbolom prestiža i čistoće interijera. U novije vrijeme otvoreni prostori popularnost mogu zahvaliti industrijskom stilu koji se razvio u prostorima napuštenih tvornica iz kojih su niknuli stanovi. Taj se trend toliko proširio da se danas projektiraju novi stanovi koji prostornim rasporedom podsjećaju na loftove", objašnjava dizajnerica interijera Mirjana Mikulec.

Prednosti i mane

Otvorene prostore tako nerijetko susrećemo i u tavanskim stanovima koji zbog kosog krova nerijetko zadaju glavobolje svojim vlasnicima. Zahvaljujući izostanku zidova, prostor djeluje otvorenije i prozračnije što je upravo jedna od prednosti otvorenih interijera.

"Prostor u koji je bez pregrada uklopljeno više prostorija djeluje prozračno i profinjeno. Glavna prednost ovakvog prostora je što krajnji korisnik odlučuje koliko mu je kvadrata potrebno za pojedinu ''prostoriju'' i lako ju može preprojektirati s obzirom da nema zidova koji odvajaju funkcionalne cjeline", naglašava Mirjana.

Ipak, ne smijemo zaboraviti kako ovakvo uređenje ima i svoje mane. Jedna od njih je otežano zagrijavanje zimi, posebno ako se radi o visokim stropovima, ali i pregrijavanje ljeti zbog velikog broja staklenih stijena koje se koriste pri uređenju. Postavimo li staklene stijene umjesto vanjskih zidova, dobit ćemo savršenu sinergiju interijera i eksterijera, stoga svakako dobro razmislite prije nego se odlučite na potpuno renoviranje u otvoreni interijer.

Kako do otvorenih interijera?

"Ovakav je tip prostora prije bio rezerviran za luksuzne vile i stanove pa si većina ljudi takav način stanovanja nije mogla ni priuštiti. Međutim danas zbog popularnosti industrijskog stila otvoreni prostori postaju sve rašireniji trend i stil projektiranja prostora pa se mogu pronaći u dostupnijoj varijanti što se tiče cijene i kvadrata", naglašava Mirjana i dodaje:

"U otvorenom prostoru se sve vidi, čak i oni detalji za koje to ne bi htjeli tako da morate biti sigurni da želite provoditi svoje vrijeme u prostoru koji je ujedno kuhinja, blagovaonica i boravak."

Dakako, povezivanjem prostorija nedostaje određena doza intime koju imate u klasično projektiranim stanovima. Čak i postavljanjem paravana ili djelomičnih pregrada, izolacija je osjetno slabija nego kod standardnih zidova, stoga veće obitelji mogu itekako imati problema s odmorom i 'vremenom za sebe'. Postavite li ured u otvoreni interijer, imajte na umu kako ćete mnogo teže odvojiti privatno od poslovnog, te da će vas posao čekati na svakom koraku. Ovakav prostor je u konačnici zahtjevniji i za uređenje, jer sve prostorije čine jednu cjelinu.

"Životni prostor bi uvijek trebalo uređivati skladno i da se izabranim stilom obuhvati stan u cijelosti. Kad se uređuje ovakav prostor onda ne uređujemo posebno kuhinju, boravak, sobu ili blagovaonu nego cijeli prostor. Bitno je pažljivo izabrati podnu oblogu tako da odgovara svim funkcionalnim cjelinama te paziti na odabir boja i uzoraka", za kraj je istaknula Mirjana.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr