Sumnjaš u svoje kvalitete? Evo kako se prestati sakrivati iza lažne sebe te prihvatiti pravu sebe!

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Ako ne znaš tko si uistinu, nikada nećeš pronaći sreću
  • Mnogi prolaze kroz život te nikada ne saznaju tko su uistinu
  • Takva vrsta življenja vodi do lažnih osmijeha, pseudo-snova i života bez svrhe…

Da bismo naučile kako biti sretna i osjećati se zadovoljnom, moramo se voljeti i prihvatiti. Ali, ono što se na kraju događa jest činjenica da naš istinski identitet zauzme zadnje sjedalo te da naše energije idu ka stvaranju naših javnih, lažnih osoba.

via GIPHY

Kako smo se izgubile?

Postoje tri ključne točke u kojima se sahranjuje naša istinska suština. Najveća šteta prema sebi radi se zbog društvenih očekivanja. Bombardiraju nas iz minute u minutu mediji koji nam govore kako bismo trebali izgledati, ponašati se i osjećati. Toliko da mrzimo veličinu svojih bedara, dovodimo u pitanje vlastita mišljenja i tražimo odobrenje potpunih stranaca.

Drugi komad sebe nestaje kad stupimo u romantičnu vezu. Dio procesa upoznavanja uključuje pronalaženje sličnosti između romantičnih partnera. To produbljuje povezivanje. Tijekom ovog procesa mnogi se previše oblikuju u svoje partnere i na kraju gube individualnu strukturu. Preostali dijelovi sebe gube se u prašini koja prati naša zauzetost. Tempo koji držimo ne daje priliku da razmislimo te si postavimo pitanja poput: „Je li to ono što uistinu želim? Hoće li me ovo usrećiti?“ 

Life&style Psiholozi otkrivaju: 7 naizgled normalnih stvari koje su zapravo znakovi upozorenja

Što se dalje spuštamo u ovu zečju rupu, to se više udaljavamo od autentične sebe - do točke kada je neminovno prestajemo tražiti.

Kako možemo oživjeti „pravi sebe“?

Jedan od zgodnih trikova za otključavanje podsvjesnih misli i prisjećanje što si nekada bila jest vođenje slobodnog dnevnika. To znači slijediti određenu temu te pisati što je brže moguće bez zaustavljanja. Ne obraćaj pažnju na gramatiku ili pravopis najmanje pet minuta. U nastavku su tri navoda na temu koji će ti pomoći u postupku ponovnog otkrivanja kako postati ona prava ti:

1. Kada si se kao dijete osjećala najsretnijom?

2. Kakva si bila prije nego što je tvoj partner ušao u tvoj život? (Alternativno, ako si solo, možeš ubaciti bilo kakve velike promjene u svoj život, poput karijere ili čak smrti.)

Koliko je sati? Ljudi koji kasne zapravo su sretniji od onih koji stižu na vrijeme - razlog je logičan

3. Što te čini sretnom?

Zatim čitaj zapise naglas i budi spremna ponovno otkriti dijelove tebe koji su uspavani godinama, možda čak desetljećima.

Odaberi jednu aktivnost koja ti je donijela veselje ili odaberi nešto potpuno novo kako bi to isprobala. Piši o iskustvu ponovnog proučavanja starih dijelova svog identiteta i smisli kako ćeš na površinu izvući više onoga tko zaista jesi.

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr