Sukulenti - trendi biljke oko kojih se ne treba brinuti

Thinkstock / Spencer Davies
Ako nemate 'zelene ruke', ali zato imate sposobnost ubiti svaku biljku koju vidite, možda je vrijeme da isprobate sukulente. Ove mesnate biljke zbilja ne traže mnogo, a u narodu im se pripisuju i mnoga magična svojstva.
Vidi originalni članak

Dva su razloga zašto obožavamo sukulente: prvi je što su neobično lijepi, a drugi je što im, uz sunce i malo zemlje, ne treba ništa više što ih čini idealnom biljkom za vrtlare početnike, ali i zaposlene ljude koji se ne mogu posvetiti biljkama u većoj mjeri.

Sukulenti svoju izdržljivost duguju mesnatim listovima u koje pohranjuju vodu, što im omogućuje preživljavanje u surovim klimama. Njihovi listovi su zanimljivog oblika, a pošto brzo rastu i razmnožavaju se, ne traže posebne pozicije i uvjete. Možete ih uzgajati na stolu u dnevnom boravku, vrtu, balkonu – dovoljno je samo malo zemlje i dosta sunca.

Želite li posaditi sukulente u vrtu, učinite to tijekom proljetnih ili jesenskih mjeseci u propusno tlo. Imajte na umu da brzo rastu te da je poželjno da imaju dovoljno mjesta, posebno sorte poput agave. Kako kaktusi također spadaju u sukulente, imajte na umu da sorte s  velikim bodljama mogu biti teže za održavanje.

Jedan od najpopularnijih sukulenata u Hrvatskoj je čuvarkuća, biljka zvjezdastog oblika i debelih listova prepunih soka. Vjeruje se kako listovi čuvarkuće uspješno liječe bol u uhu, kožne bolesti, upale, ali i bronhitis te tumore. Kralj Karlo Veliki u jednoj od svojih poslanica preporučuje uzgajanje ove biljke na krovu, kako bi spriječila udar groma i požar.. Koliko je uistinu učinkovita teško je reći, ali činjenica je da je jedan od najljepših ukrasa u našim vrtovima.

Pri uzgoju bilo koje vrste sukulenta imajte na umu kako su njihovi pravi mali rezervoari vode, stoga pretjerano zalijevanje može imati neželjen učinak. Biljke koje se previše zalijevaju gube boju, postaju bijele ili žute, ali još uvijek ima spasa. Ako je korijen samo natruo, dovoljno je odrezati trule viškove i staviti u suhu zemlju. Premalo zalijevanja uzrokuje sušenje listova i mrlje na preostalim listovima, ali i prestanak rasta.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr