Stručnjaci proglasili najbolje serije u proteklih 20 godina. Tko je na vrhu ljestvice?

imdb Najpopularnije serije prema BBC-jevoj ljestvici
Vidi originalni članak
  • 'Momci s Madisona', 'Igra prijestolja', 'Braking bad'… samo su neke od serija koje su nas prikovale za male ekrane, a sigurne smo da ih možeš nabrojati još mnogo
  • U posljednjih 21 godinu zaista je bilo vrhunskih TV ostvarenja, a ipak mjesta na vrhu ima samo za ponajbolje
  • BBC je složio listu, provjeri jesu li se tvoji favoriti našli u top 10, a možda su zasjeli i na sam vrh ljestvice?

Što neku seriju čini dobrom često ovisi i o subjektivnim doživljajima pa ova tema lako može biti  predmet (ne)uspješnih rasprava. Ipak, kako bi proglasili najbolje serije u posljednjih 21 godinu prema što objektivnijim parametrima uključilo se preko 200 televizijskih stručnjaka iz 43 zemlje.

Life&style 7 činjenica o megapopularnoj Netflixovoj seriji ''Igra lignje'' koje vjerojatno nisi znala

Zanimljivo, do 2000. godine na ovamo čini se kako, objektivno ili subjektivno, stručnjaci mogu bez humora pa su se tako samo dvije komedije ugurale na listu ponajboljih prema popisu koji je sastavio BBC Culture.

A što misliš koja je to serija zasjela na prvo mjesto u top 100 najboljih u posljednja dva desetljeća?

Ljubitelji kriminalističkih serija bit će dobro poznata The Wire (Žica) kojoj kultni status pripisuju mnogi ljubitelji televizijskih formata. Američka kriminalistička drama prikazivala se od 2002. do 2008. godine, a zapažene uloge odigrali su zgodni i markantni Dominic West i Idris Elba. Gotovo je četvrtina stručnjaka ovu seriju proglasila favoritom, a 48% ih je uvrstilo seriju u top 10. 

Prema popisu koji je sastavio BBC Culture drugo mjesto zauzela je serija ‘Mad Man’ odnosno 'Momci s Madisona' koja je prvi put emitirana 2007. godine i koja je potrajala sedam sezona.

Jesi li pogledala ‘Sluškinju'? Svi hvale Netflixovu seriju u kojoj glume slavna mama Andie MacDowell i njena kći

Uzbudljiva radnja koja je sasvim ogolila često i surovi svijet marketinških agencija pratila je život Donalda Drapera (Jon Hamm), kreativnog direktora u njujorškoj tvrtki Sterling Cooper koji je pokušao održati ravnotežu između privatnog i poslovnog života tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. 

'Braking Bad' u nekim prijevodima ('Na putu prema dolje') koja se emitirala od 2008. do 2013. godine dospjela na treće mjesto BBC-je liste top 100 serija.  U uzbudljivim minutama pratimo priču o potplaćenom i prekvalificiranom srednjoškolskom profesoru kemije Walteru Whiteu (Bryan Cranston) kojemu je dijagnosticiran treći stadij oboljenja od raka, a koji se zatim upušta u opasnu i ilegalnu avanturu života kuhanja metamfetamina . 

Četvrto mjesto zauzela je ‘Fleabag’’, serija o istoimenoj antijunakinji, Londončanki koja je na prvi pogled sasvim obična, ali joj se događaju nevjerojatne stvari. Na petom mjestu smjestila se serija 'Game of Thrones' ('Igra prijestolja') odnosno TV adaptacija fantasy romana George. R. R. Martina. 

Serija ‘I May Destroy You' (2020.) smjestila se na šestom mjestom, dok je slijedi serija 'The Leftovers’ (2014-2017.). Na osmom mjestu je serija ‘The Americans' (2013-2018.) dok se britanski 'U uredu' (‘The Office’) (2001-2003.) smjestio na 9 mjestu. Succession (2018-) je na visokom 10. mjestu. 

Cijelu listu 100 najboljih serija koju je donio BBC možeš pogledati OVDJE

Koja je tebi najbolja serija?

Posjeti Miss7.24sata.hr