Što se to fino kuha za Uskrs? Tri recepta od kojih rastu zazubice
Najveći kršćanski blagdan okuplja ljude oko stola punog tradicionalnih jela, od pisanica, preko šunke, do janjetine, ali uvijek se nađe i mjesta za nešto novo što će postati tradicija.
Uskrsni kuglof
Sastojci: 340 g maslaca, 300 g šećera, 1 žličica soli, 5 velikih jaja, 384 g brašna, 1/2 šalice likera od jaja, 2 žličice vanilijina ekstrakta, 1/2 žličice mljevenoga muškatnog oraščića, šećer u prahu za posipanje
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva i premažite maslacem te pospite brašnom kalup za kuglof. U većoj zdjeli miješajte maslac, šećer i sol dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaje po jaje i neprestano miješajte dok se sve dobro ne poveže. Miješajte sporije i dodajte brašno te liker od jaja, vanilijin ekstrakt i muškatni oraščić. Miješajte dok se sve lijepo ne poveže. Ulijte smjesu u kalup za pečenje i pecite 65-75 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha iz kolača. Neka se ohladi pa ga prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Piletina sa šparogama
Sastojci: 1 vezica zelenih šparoga, 5 prepeličjih jaja, 1 paketić klica prema izboru, 200 g mladog špinata, 1 češanj češnjaka, 1 grmić crvenog radiča, 2 žlice balzamična octa, 2 žlice maslinova ulja, 1 žlica limetina soka, sol, papar, 200 g cherry rajčica
Priprema: Ogulite šparogama donji dio, odrežite drvenasti te ih blanširajte nekoliko minuta u slanoj kipućoj vodi. Potom ih ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Prepeličja jaja skuhajte, ogulite i prerežite napola. Špinat i radič operite te ga složite na tanjur za posluživanje. Po površini rasporedite polovice rajčica, dodajte oprane klice i šparoge. Sa strane pomiješajte balzamični ocat s maslinovim uljem, usitnjenim češnjakom, limetinim sokom, solju i paprom te time prelijte salatu. Lagano promiješajte i poslužite.
Proljetna salata
Sastojci: 4 komada pilećih prsa, 500 g zelenih šparoga, 1 limun, 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslaca, 5-6 grančica majčine dušice, sol, papar, 1 žličica crvene paprike, 2 krumpira, 3 kriške pancete
Priprema: Očistite piletinu od žilica, osušite te pospite solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom. Pustite da odstoji oko pola sata. Potom svaki komad piletine položite na komad aluminijske folije s grančicom majčine dušice i nekoliko ploški limuna. Pomiješajte maslac i protisnuti češnjak te na vrh svakoga komada piletine stavite malo te smjese. Zatvorite paketiće i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 15-20 minuta. Donje dijelove šparoga podrežite i ogulite izvana gulilicom za krumpir. Kuhajte šparoge na pari nekoliko minuta pa ih isperite pod hladnom vodom. Ogulite krumpir, narežite na kockice i skuhajte, a pancetu narežite na komadiće te je popržite do hrskavosti. Pečenu piletinu izvadite i narežite na trake, a šparoge rasporedite na tanjure i preko njih stavite žlicu, dvije mješavine krumpira i pržene pancete.