Što se događa kada zamrznemo svijeću prije korištenja? Ovaj učinkoviti trik krademo od bake

Unsplash / Svitlana
Vidi originalni članak
  • U jesensko vrijeme lijepo je sklupčati se pod deku uz neki topli napitak i romantičnu svjetlost mirisne svijeće 
  • Ali, kad te svijeće tako kratko traju, a nisu baš jeftine - razočaramo se svaki puta kad dogore 
  • S ovim jednostavnim i pomalo neobičnim trikom možeš produžiti trajnost mirisne svijeće  

Osobito kad se počastimo nekom skupocjenom mirisnom svijećom, tužne smo kad izgori prije kraja dana. Međutim, ovaj kućanski trik, koji je znala još i naša baka, čini čuda: svijeće gore dulje ako ih prethodno zamrzneš. Što duže su u zamrzivaču, to bolje. Lučice zatim gore gotovo dvostruko dulje, a klasične svijeće gore i do tri puta dulje nego uobičajeno.

Kako zamrznuti svijeće

1. Priprema: pobrini se da su svijeće suhe i da ne sadrže vlagu.

2. Pakiranje: zamotaj svijeće pojedinačno u plastičnu foliju ili ih stavi u plastičnu vrećicu kako bi ih zaštitila od kondenzacije.

3. Zamrzavanje: zamotane svijeće stavi u zamrzivač. Tamo trebaju ostati barem nekoliko sati, idealno preko noći, ili po mogućnosti nekoliko dana da se potpuno zamrznu.

4. Vađenje i priprema: pažljivo izvadi svijeće iz zamrzivača i ostavi ih nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako bi izbjegla kondenzaciju.

5. Primjena: zapali svijeće kao i obično. Zamrzavanje pomaže učvršćivanju strukture voska, što može rezultirati sporijim gorenjem i manje kapanja.

Još 4 savjeta kako da svijeća dulje gori

  1. Skrati stijenj (fitilj) na odgovarajuću duljinu: stijenj koji je predugačak proizvodi veći plamen, uzrokujući da svijeća gori brže. Odreži ga na otprilike 5-7 mm prije paljenja svijeće.
  2. Ostavi svijeću da gori dovoljno dugo prvi puta: kad prvi put zapališ svijeću, pusti je da gori dok cijela površina ne bude tekuća. Time se izbjegava efekt tunela te svijeća ravnomjernije gori.
  3. Izbjegavaj propuh: ne stavljaj svijeću na mjesto s jakim propuhom jer to će uzrokovati treperenje plamena pa će svijeća brže gorjeti. A može i izazvati požar!
  4. Koristi svijeće visoke kvalitete: biraj svijeće visoke kvalitete, poput onih od pčelinjeg voska. One općenito gore dulje i ravnomjernije od jeftinijih parafinskih svijeća.

Life&style Upečatljive svijeće, koje želimo za cozy ugođaj kod kuće, ove jeseni izgledaju poput skulptura

Posjeti Miss7.24sata.hr