Što o zdravlju otkrivaju ovi vaginalni mirisi

Thinkstock / Spencer Davies
Vaginalni miris je normalna pojava, no ne treba ga uvijek olako shvatiti. Naime, neki specifični mirisi otkrivaju mnogo o tvojem zdravlju
Vidi originalni članak

Većina žena ima ponekad problema s izraženim vaginalnim mirisom, no ta činjenica ne ublažava našu nelagodu. Ovo su neki od najčešćih:

1. Miris ribe

Nema panike: lagani miris ribe može biti povezan sa znojenjem. U tom je slučaju dovoljno vaginu isprati mlakom vodom. Međutim, ako osjetiš intenzivan miris ribe, trebala bi otići ginekologu. Takav jak miris ribe ukazuje na bakterijsku vaginozu, koja se može liječiti antibioticima. 

2. Miris kruha ili piva

Ovaj miris je često popraćen vaginalnim iscjetkom i ukazuje na gljivičnu infekciju. Možeš se toga riješiti mastima iz ljekarne, ali obavezno posjeti ginekologa koji će te pregledati i napisati recept. Osim toga, suzdrži se od konzumiranja slatke hrane, jer se gljivice hrane šećerom.

3. Kiseli miris

U kombinaciji sa svrbežom i žućkastim iscjetkom koji je kiselkastog mirisa može se raditi o jednoj spolnoj prenosivoj bolesti – trihomonijazi. Imaš li te simptome, uz ponekad bolno i peckavo mokrenje, svakako posjeti liječnika. Bolest se može liječiti antibioticima. A, ponavljamo još jednom, od infekcije se štitimo kondomima. 

4. Miris luka ili češnjaka

To je potpuno normalno – ako jedeš puno luka ili češnjaka, tvoj urin miriše po tome te se taj miris može prenijeti i na vaginu. Rješenje za to – opuštajući tuš.

via GIPHY

5. Miris po truleži

Ako primijetiš ovaj miris, odmah posjeti ginekologa. Uzrok bi mogao biti zaboravljeni tampon - i najmanji dio bi mogao sadržavati bakterije koje dovode do toksičnog šoka. I neke druge infekcije nisu isključene.  

Posjeti Miss7.24sata.hr