Što će danas jesti kralj Charles III.? Ništa što ne bismo i sami mogli pripremiti, a imamo i recepte!
- Odbrojavamo minute do početka krunidbe britanskog monarha, a tko želi sve pratiti moći će to na Nova TV-u
- Sa sljedećeg "događanja", krunidbenog ručka, neće biti prijenosa uživo, no tim nas više zanima što će sve biti posluženo
- Osim krunidbene pite koja je zamijenila krunidbeno pile i o kojoj već sve znamo, kralj Charles se odlučio za jednostavna i laganija jela i vrlo internacionalni meni prema recepturama kineskog chefa i Britanke bangladeškog porijekla, a na desert nam rastu zazubice
Kao što cijeli svijet zna, danas u 11 sati ujutro počinje ceremonija krundbe kralja Charlesa. A kao što također znamo, ono što radi britanska kraljevska obitelj ne tiče se samo Britanaca nego, očigledno, cijelog svijeta. Pa nas tako, osim težine kočije i povijesti krune kojom će novi monarh danas biti okrunjen, svakako zanima što će se naći na raskošnom jelovniku ručka nakon krunidbe.
Iako svi ističu ovo "raskošan" meni je zapravo dosta jednostavan i lagan. Je li do Charlesovih i godina supruge kraljice Camille (u kojima teška hrana teško pada na želudac), globalnog skretanja kraljevske obitelji prema modernizaciji i suvremenim trendovima pa tako i u hrani, ili jela koje kralj i inače Charles rado konzumira, ali meni je ponešto drukčiji i nekompliciran. Doista nešto što bismo i sami mogli prepremiti.
U povijesti znalo se potrošiti i do 23 milijuna eura na gozbe na kojima bi se častili uglednici i VVIP-ovi odnosno vrlo, vrlo važne osobe. Od 1189. do 1830. godine, kažu kronike bile su to nevjerojatne gozbe i spektakli za sva čula namijenjeni tisućama uzvanika. Otada je kraljevska obitelj malo smanjila doživljaj, a ove je godine najveća gastro vijest to što je Charles s menija maknuo tradicionalnu piletinu, "Coronation Chicken" i krunidbeno pile (ukusno jelo od trgane kuhane piletine, majoneze, curry praha i drugih začina te, opcionalno, grožđica i zamijenio ga zamijenio "Coronation Quicheom" odnosno krunidbenom pitom. Charels se odlučio za bezmesno jelo (jer nekoliko dana u tjednu ne jede meso) koje se sastoji od prhkog tijesta te špinata, boba naribanog cheddara, jaja, vrhnja i estragona. Obitelj je sve o quicheu podijelila i na svom Instagramu, a zna se i točan recept.
No, sad se znaju i druga jela koja će se naći na kraljevom stolu danas, kad iscrpljujuća ceremonija krunidbe završi. Nakon quichea koji se može jesti i topao i hladan slijedi pečenka od janjećih kotleta s marinadom u azijskom stilu prema recepturi Kena Homea, kinesko-američkog chefa te krunidbeni patlidžani, jelo koje je osmislila Nadiya Hussain poznata britanska kuharica i TV prezenterica bangladeškog porijekla. Recept je također poznat, a osim patlidžana uključuje i grčki jogurt, curry, chutney od manga...
Po kraljevoj želji bit će poslužen i rižoto od šumskih gljiva dok je Camilla poželjela na meniju i šparoge s maslacem.
Šećer na kraju i to doslovno, desert bit će jednostavni triffle (hladan desert u čaši od slojeva biskvita i voća prelivenih slatkom kremom i šlagom, a u ovom slučaju bit će napravljen s jagodama i đumbirom prema receptu Adama Handlinga. "Službeni triffle" u ovom slučaju inzistira na škotskim jagodama, yorkshirskom Parkin biskivitu te korištenju jaja i mliječnih proizvoda britanskih farmera. Druga opcija za desert bit će sladoled od gorke čokolade.