Stižu maškare pa smo isprobali ponudu krafna po supermarketima!

privatna arhiva Kristijana Musića
Vidi originalni članak
  • Počinje razdoblje poklada, maškara, ludovanja i bez krafni se ne može
  • U supermarkete već su počele stizati krafne u velikim pakiranjima
  • Spuštene su i cijene - pa tko će ih onda peći sam?

Bliži nam se pokladno razdoblje kojem se, osim zbog šarenih maski, najviše veselimo jer stiže razdoblje krafni. Krafne, poznate i kao pokladnice, slatko su jelo načinjeno od tijesta prženog u ulju, a u pokladnom razdoblju tradicionalno se pripremaju u gotovo svim dijelovima Hrvatske, a ostvaština su iz razdoblja Austro-Ugarske. Moramo li uopće napomenuti da je ovo nasljeđe koje obožavamo njegovati?

Naime, s obzirom da krafne nije baš tako lako pripremiti, za poklade smo se odlučile osigurati na način da - isprobamo krafne iz supermarketa i provjerimo koje su najbolje. Odlučili smo isprobati krafne od čokolade i mermelade, da ponudimo nešto za svačjii ukus. Evo kako je tekla ova ''mini istraga'':

KONZUM 

U Konzumu je već krenuo pokladni mjesec pa su na snazi i promotivna pakiranja te niže cijene ove delicije. Krafne su s 3,29 kn snižene na 2,29 kn. Mljac! Kupili smo, po dogovoru, jednu krafnu od mermelade i jednu od čokolade. Dakle, krafna s čokoladom ima jako lijepo tijesto, nije previše ulja u njemu i super je pečeno. Ono što mi se manje svidjelo je definitivno čokolada. Nije mi baš fin okus te čokolade unutra, definitivno je preslatka. S druge strane, za krafnu s mermeladom nemam ni jednu zamjerku. Odlična mermelada, mnogo punjenja i lijepo tijesto. Finije ne može! 

Krafna čokolada: 4/5 (2,29 kn)

Krafna mermelada: 5/5 (2,29 kn)

LIDL

Malo me razočarala činjenica da u Lidlu nisam pronašla ''običnu krafnu'' s čokoladom. Našla sam, pak, donut - američku verziju krafne koja, za razliku od naše, ima rupu u sredini i vrlo često je prelivena šarenim glazurama. Odlučila sam se kupiti donut jer nema diskriminacije među krafnama! Ipak, moram ti priznati da me ovaj Lidlov čoko donut nipošto nije oduševio. Bio je pomalo suh i nije baš dobro napunjen. Ipak, čokolada je fina i iznutra i izvana. S druge strane, krafna od mermelade im je fantastična - puna, mekana, s dovoljno šećera. Riječ je, prilično sam sigurna, da se radi o mermeladi od marelice. Okusom i teksturom, ova je krafna identična kao Konzumova i dajem joj peticu.  Donut od čokolade: 3/5  (3,99 kn)

Krafna od mermelade: 5/5 (2,99 kn)

KAUFLAND

U Kauflandu sam pronašla krafnu punjenu džemom od šljiva te čokoladni donut. Kao ni Lidl, ni oni nisu imali obične čokoladne krafne. Malo razočaravajuće za nas, ljubitelje klasike. No, dobro, uzela sam čokoladni donut. Dakle, što se krafne s punjenjem od šljiva tiče, moram ti priznati, pravo je razočarenje. Iako je tijesto dobro i nije prepuna ulja, džem koji se nalazi unutra je previše dominantnog (i ljutkastog) okusa te preuzme okus cijele krafne. Pokvario mi je dojam. Što se donuta tiče, on je bio jako fin. U odnosu na Lidlov, puno je sočniji, nije suh i ima nešto više punjenja. S njim sam baš zadovoljna i dajem ti tople preporuke za njega!

Krafna s punjenjem od šljive: 3/5 (2,69 kn)

Čokoladni donut: 5/5 (3,29 kn)

INTERSPAR

Krafne u Intersparu, na prvi pogled, količinski su veće i estetski blago neuglednije od ostalih. Od čokoladne krafne očekivala sam mnogo, ali ostala sam blago razočarana. Malo je teško za opisati, ali tijesto je istovremeno i suho i puno ulja. Što se čokolade tiče, uistinu je prosječna i nije me oduševila. Iako, moram priznati da u krafni ima dovoljno čokolade. Krafna od mermelade, s druge strane, ima nešto finije tijesto i nije puna ulja. Pomalo je suha, ali i dalje mnogo, mnogo bolja od čokoladne. Mermelada, za koju nisam mogla procijeniti od čega je točno, je umjereno slatka i prilično ukusna. 

Krafna od mermelade: 4/5  (3,79 kn)

Krafna od čokolade: 3/5 (4,49 kn)

Ako si, poput mene, ekspert za jedenje krafni, ali ne i za pečenje krafni, nadam se da ti je ovaj mali vodič bio od koristi. Po krafnu od mermelade, ako mene pitaš, otiđi u Konzum ili Lidl, a po čokoladnu rapsodiju u Kaufland. Znaš gdje trebaš ići! Osim toga, je li ti itko dosada rekao da se krafne pojedene za vrijeme poklada ne računaju kao kršenje režima zdrave prehrane? Dobar tek! 

Posjeti Miss7.24sata.hr