Stajliš filmski limeni junaci: Kad se auti i moda vole

imdb
ima neka seksi veza između filmskih likova i njihovih limenih ljubimaca koji jednako kao i hollywoodski glumci postaju zvijezde
Vidi originalni članak

Ples, moda i predivan automobil - to je formula za uspjeh: naravno, kad John Travolta pleše s ekipom oko unikatnog primjerka. Klasik “Grease” (1987., režija Randal Kleiser), gdje slavni plesač i njegova ekipa lickaju crveni Hell’s Chariot convertible - mnogo poslije automobil je na aukciji prodan za 600.000 dolara. No jedan od upečatljivih za mene je kombi - slavni Volkswagen Type 2 koji podsjeća na doba hipija, a ključan je u uratku “Little Miss Sunshine” kad su simpatičnu Abigail Breslin članovi njezine uporne familije vozili na izbor za Miss.

Taj je žuti kombi i dalje faca, predstavljen je u pedesetima, kao drugi Wolkswagenov automobil. Jurile su i dvije žene - u legendarnom filmu “Thelma and Louise” (Ridley Scott, 1991.). Geena Davis i Susan Sarandon jure pred zakonom prema Meksiku, klasika, i voze predivan 1966. Ford Thunderbird. Za petama im je policajac kojega glumi Harvey Kartel, ali one ipak imaju bolji ukus za automobile. I mrak styling.

Scena iz “Transportera 2” (režija Luc Besson 2005.), u kojoj Jason Statham skida bombu s automobilskog podvozja kranom s dizalice na način da se zaleti u svom Audiju A8 i doslovno poleti jedna je od onih koje ostanu u kolektivnoj memoriji kao iznimno cool - jer što je vozač bez super makine? Kad sam pogledala taj film, zbog Jasona, naravno, ta scena mi je na prvu bila treš, ali onda zapravo... kakav je frajer taj Jason, odnosno Frank Martin. Ima neka seksi veza između dobrih/zločestih likova i njihovih limenih ljubimaca.

Auto likovima gradi i dostojno oblikuje karakter (nešto kao modni dodatak!): na primjer, kako bi James Bond uopće definirao svoj specifičan imidž da nije vozio Aston Martina, Bentleya ili Spectru (imao je, naravno, taj super lik kroz godine i desetljeća špijuniranja same vrhunske automobile) ili, na primjer, policajac Frank Bullitt iliti Steve McQueen predivan vintage 1968 Ford Mustang 390 GT (1968., “Bullitt”, režija Peter Yates). Da, s tim autima u filmovima konstantno netko bježi, nekog love... pa red je da se pokaže koliko su brzi! A od odličnih franšiza tu je i “Mad Max”, original je nastao 1979. godine, kreatori su George Miller i Byron Kennedy. U tri od četiri filma glumio je slavni Mel Gibson, a s njime se pojavljuje i Tina Turner, legendarna pjevačica i slavna “baka rocka”. Ovdje je styling izuzetno futurističko-apokaliptički, a takvi su i auti: Ford Falcon XB Coupe, Nightrider Holden HQ Monaro, ‘59 Chevy Impala... A tek franšiza “Fast & Furious” zasnovana na jurnjavi i nabrijanim autima, vjerujem da si je Vin Diesel upravo ovim poslom podigao svoju filmsku karijeru na jedan viši nivo.

Brisao je u roku od 60 sekundi (2000.) i Nicolas Cage, u društvu Angeline Jolie (remakeu filma iz 1974.), i vozio The Shelby Mustang GT500. U tom filmu maznuli su i ljepotane kao što su: Aston Martin DB7, Cadillac Eldorado STS, Corvette Stingray L71, Ferrari F355 B, Porsche 356B Speedster... Poslastica od filma za obožavatelje vintage automobila od kojih svaki ima svoju priču te počasno mjesto u povijesti. Ryan Gosling - inače u zgodnim ulogama, zamijenio je odijelo za bombericu u filmu “Drive”. Tu je i jedan horor - John Carpenter režirao je “Christine” 1983. godine, a zločesta “zvijezda” je crveni 1958 Plymouth Fury. Modne kombinacije prate radnju filma: a kako ga rekreirati? Odgovor su grunge, glam, bajkerice, šilterice, bijele majice s natpisima, a za cabrio - neki dobar kaubojski šešir i lagani šal.

Posjeti Miss7.24sata.hr