Snove možemo isprogramirati - i riješiti se onih loših

Getty Images
Muče te noćne more i ometaju ti toliko potreban san? Stručnjak za snove, dr. Micheal Feld, otkriva kako se nositi s lošim snovima i kako ih se riješiti
Vidi originalni članak

U snovima često slikovito doživljavamo aktualna te stara iskustva i osjećaje, a i djelomično ih „obrađujemo“. Želje i lijepa sjećanja oblikuju se u snu u čarobne i neobične slike. Međutim, ponekad se pojavljuju i neugodne stvari koje radije ne bismo vidjele. Upravo takva sjećanja i osjećaji ostavljaju neugodan doja i ostaju nam najdublje urezana u sjećanju. Oni se ne brišu ni kad ih potisnemo – njihova energija nastavlja trajati – a to nam i na tjelesnoj razini može stvarati neugodu. 

via GIPHY

U snovima se javljaju duboki strahovi 

Stres ili psihički problemi, traumatični događaji i neočekivana opterećenja svih vrsta - ali i bajke i priče iz filmova i knjiga – dobar su temelj noćnih mora. U nekim mitologijama su za snove bili zaduženi vilenjaci. A oni uglavnom nisu bili slatki i lijepi, nego užasne kreature nalik ljudima koji su muškarcima krali sjeme, iskorištavali žene, jeli djecu i krali dah tako da su sjedali na prsa spavača. 

U snovima se javljaju naši najdublji strahovi – da će nas netko napustiti, da ćemo zakazati, izgubiti kontrolu, pa čak i umrijeti. Čak i kad se pojave potisnute ili nesvjesne želje i žudnje, to može biti strašno – jer te teme su apsolutni tabu. 

Redovite noćne more mogu biti ozbiljan razlog za loš san i smetnje pri spavanju. Kad se probudimo, još uvijek osjećamo strah u kostima, a za naše tijelo i dušu to je čisti stres. U takvim noćima se ne odmorimo previše. Također nas zamaraju i snovi nakon kojih se svako jutro budimo s grčem u želucu. Ponekad to ide toliko daleko da neki osjećaju već navečer prije spavanja strah i tjeskobu – zbog straha od noćnih mora. To najčešće vodi do nesanice i kroničnog umora. 

ZANIMLJIVO Strahovi – 15 najčudnijih fobija za koje smo čuli

Kako isprogramirati svoje snove 

Međutim, nismo potpuno bespomoćne naspram naših snova. Puno toga možemo naučiti kad se sjetimo dobrih snova i shvatimo njihovu poruku. Čak možemo i utjecati na to što ćemo sanjati. 

• Pomaže ako vodimo dnevnik snova. Stavi bilježnicu i olovku pored kreveta i pokušaj se svako jutro (ili po noći) prisjetiti što si sanjala. Nakon što se probudiš, ostani malo ležati te pokušaj odrediti što osjećaš i s kojim mislima si se probudila. To će ti pomoći da se sjetiš što si sanjala. Zapiši nekoliko rečenica o tome što si sanjala – inače ćeš brzo zaboraviti. Ako ćeš to češće raditi, sjećanje na snove će ti se znatno poboljšati. A to je dobra pretpostavka za svjestan rad sa snovima. 

• Razmisli o situacijama iz snova i što ih je moglo potaknuti te što bi mogle značiti. Potraži simbole ili značenje u sanjaricama ili putem Interneta. 

• Navečer možeš razmisliti te odlučiti što bi točno željela sanjati. S malo vježbe će se teme uistinu početi pojavljivati u snovima. 

• Viši stupanj je kad si svjesna što sanjaš, te u snu možeš utjecati na snove. Nakon treninga je i to moguće. 

via GIPHY

Dakle, moguće je riješiti se noćne more tako da se promijeni priča – koja neće više biti strašna niti će te opterećivati. Iskušaj sljedeću vježbu:  

• Zapiši što se događa u noćnoj mori – čak i ako je jako neugodno. 

• Smisli novi kraj za tu priču. Može biti napeto, zabavno, smiješno, dosadno… Samo nemoj zamisliti bijeg od toga. Važno je postaviti se odlučno prema situaciji iz snova i aktivno je svladati. 

• Što je moguće detaljnije napiši imaginarnu radnju. Ispitaj funkcionira li priča i da li uistinu više ne budi negativne osjećaje. Mijenjaj kraj tako dugo dok to ne postigneš. 

• Sljedećih dana što je moguće češće si vrti taj novi film pred svojim unutarnjim okom i totalno se uživi u novu priču. 

Ponekad noćna mora jako brzo nestane, a ponekad treba neko vrijeme vježbati. Ponekad je dovoljno tek smisliti dobar kraj i točno si ga predstaviti… Kako god – vrijedi pokušati!

Posjeti Miss7.24sata.hr