Smjena na vrhu A liste: 10 mladih filmskih zvijezda koje su pokorile Hollywood u trenu

Profimedia
Vidi originalni članak
  • Jesu li Timothée, Sydney i Glen novi Leo, Scarlett i Tom? 
  • Producenti se sigurno nadaju da jesu jer se Hollywood kladi na mlađahne zvijezde poput Paula Mescala i Jenne Ortege koji će puniti kino blagajne
  • Donosimo popis 10 mladih zvijezda Hollywooda koji su među traženijim glumcima današnjice

Filmske zvijezde koje su danas na vrhu popisa najtraženijih studija uglavnom su izbjegavale megapopularne filmske svemire. Umjesto da budu lansirani na A-listu pozivom iz Marvela ili DC-a (kao raniji proboji Chrisa Evansa, Gal Gadot i Jasona Momoe), današnji vrhunski talenti, prema anketi među šefovima studija, menadžerima i agentima, obljubljeni su od strane autora i redatelja. Baz Luhrmann odabrao je Austina Butlera za 'Elvisa', dok je Denis Villeneuve dao gotovo trećini ovog popisa njihov prvi franšizni film s glavnim ulogama u 'Dini'.

Današnje mlade zvijezde također su manje uobičajene od svojih prethodnika od prije samo deset godina. Oni su također više agnostici, lako plivaju između studijskih filmova, indie djela i televizije. Za razliku od prošlih razdoblja, također ne postoji niti jedan „tip“ koji dominira grupom. „Hoćemo li se naći u potrazi za istim ulogama? Apsolutno“, izjavila je nova zvijezda Glen Powell. „Ali jesmo li se ikada natjecali? Ne. Radimo različite stvari.“

Studiji nedvojbeno još uvijek vole franšize, ali redatelji ponovno traže zvijezde. Jedan izvršni producent je izjavio: „Hollywood je proveo previše vremena čineći glumce iz franšiza zvijezdama, umjesto da izgradi sljedeću generaciju talenata. Nismo poticali pisce da stvaraju djela koja stvaraju zvijezde.“

Ipak, imena poput Sydney Sweeney i Glena Powella, koji su zaradili 220 milijuna dolara na blagajnama s filmom 'Samo ne ti', nude tračak optimizma studijima i njihovim bilancama. Većina smatra da su Timothée Chalamet i Zendaya na vrhu bilo koje liste mladih talenata, ali oni još nisu dosegli profesionalnu razinu prethodnika poput Margot Robbie, Emme Stone ili Michaela B. Jordana. Ali mnoge od ovih 10 zvijezda danas pune kino blagajne.

Austin Butler

Ako velika imena redatelja, za razliku od studija, sada tetoše vrhunske hollywoodske talente, onda je Austin Butler, 32, svakako blagoslovljen: nakon njegove nominacije za Oscara za Luhrmannov biografski film o Elvisu, Jeff Nichols ga je izabrao za film 'The Bikeriders' s radnjom iz 60-ih (izlazi 21. lipnja), a Darren Aronofsky ga je odabrao da glumi u njegovom sljedećem filmu 'Cought Stealing'. Unatoč trenucima koji se mogu učiniti memovima o njegovom Elvisovom naglasku i njegovom izgledu u drugom dijelu 'Dine' uspio je stvoriti mističnost filmske zvijezde. (Da, na društvenim je mrežama, ali je samo četiri puta objavio nešto na svom Instagramu.) Zbog toga se ljudi pitaju bi li mogao slijediti stope Brada Pitta. Možda je prikladno što je prvu filmsku ulogu visokog profila ostvario baš uz Pitta u filmu 'Bilo jednom u Hollywoodu' Quentina Tarantina. Konsenzus je da Butler ima sva obilježja klasičnog hollywoodskog glavnog frajera, izgled i prisutnost na ekranu koji će trajati desetljećima.

Timothée Chalamet

Nijedan drugi glumac ne može se pohvaliti da je imao glavnu ulogu u dva igrana filma koji su u posljednjih godinu dana bili uspješni na kino blagajnama: Chalametov prosinački 'Wonka' donio je 632,3 milijuna dolara, a ožujski 'Dina: Drugi dio' premašio je 700 milijuna dolara. Uspoređujući ga s Leonardom DiCapriom, 28-godišnjak je imao sličnu putanju — radio je s vrhunskim filmašima dok je još bio tinejdžer (film Christophera Nolana 'Interstellar' iz 2014.), a zatim se probio u ulozi koja mu je donijela nominaciju za Oscara (film Luca Guadagnina 'Skrivena ljubav'). Ima reputaciju da se intenzivno usredotočuje na jedan projekt i da je praktičan kada je u pitanju marketing. Trenutačno snima biografski film o Bobu Dylanu Jamesa Mangolda, koji je prije dva desetljeća režirao film s Joaquinom Phoenixom, koji je dobio Oscara za ulogu Johnnyja Casha. Što se tiče njegovih nedavnih hitova, razgovori o 'Wonki 2' su u tijeku, a Villeneuve namjerava napraviti 'Dina: Mesija', ali ne u skorije vrijeme. 

Jacob Elordi

Australski glumac Jacob Elrodi, 26, probio se nakon Netflixove hit franšize 'The Kissing Booth' te pokrenuo karijeru koja se fokusirala na filmaše. Trenutačno snima film 'Frankenstein' Guillerma del Tora i debitira u konkurenciji Cannesa u filmu 'Oh, Canada' Paula Schradera. Prije toga tu je bila 'Priscilla' Sofije Coppole. Premda se ne bavi puno Hollywoodom, njegov potencijal filmske zvijezde učvrstio se s filmom 'Saltburn' Emeralda Fennella. Uloga Elordija koju studiji ističu u smislu interesa publike je HBO-ova 'Euforija'. Premda producenti kažu da ima tjelesnu građu velike akcijske zvijezde, Elordi se činio nezainteresiranim za takve uloge. Warners ga je želio dovesti za ponovno lansiranje 'Supermana' Jamesa Gunna za DC, ali Elordi je odbio čak i pokušaj da se natječe za Čovjeka od čelika.

Paul Mescal

Pravi test Mescalove zvjezdane moći doći će u studenom s objavljivanjem nastavka 'Gladijatora' Ridleya Scotta. Iznenađujuće - s obzirom na gotovo stalnu medijsku pažnju od njegovog debija u 'Normal People' 2020. - film će označiti prvu potpunu studijsku ulogu 28-godišnjaka. Irski glumac klonio se tradicionalnih hollywoodskih pothvata i umjesto toga odlučio se za festivalska djela. Njegova prva veća uloga nakon 'Normalnih ljudi' bila je mala sporedna uloga u adaptaciji Elene Ferrante 'Mračna kći', nakon koje je uslijedio indie 'Aftersun' — oba su imala premijere u Cannesu. Zatim je došlo do zaustavljanja u londonskom kazalištu za preradu 'Tramvaja zvanog čežnja' Tennesseeja Williamsa. Izbori su mu donijeli nominaciju za Oscara za 'Aftersun'. „Svaki redatelj voli Paula Mescala. Ali publika još ne zna tko je on“, rekao je jedan redatelj. (Glumac je bio u igri za ulogu Brucea Springsteena u biografskom filmu u režiji Scotta Coopera, koja je naposljetku pripala Jeremyju Allenu Whiteu.) Međutim, percepcija publike vjerojatno će se promijeniti s 'Gladijatorom II'. Snimke s ovogodišnjeg CinemaCona impresionirale su vlasnike kina, a Mescal je blizu vrha popisa za glavne studijske uloge, uključujući i jednu u nadolazećim filmovima Sama Mendesa o Beatlesima.

Jenna Ortega

Netflix nije poznat po kovanju filmskih zvijezda za sebe, ali ima solidan posao kao lansirna rampa za glumce koji kasnije postaju kino zvijezde. 'Wednesday', za koju streamer kaže da je njihova najgledanija serija na engleskom jeziku ikada, brzo je napravila zvijezdu od Ortege, koja je u tom trenutku još uvijek bila poznata više po svom radu kao dječja zvijezda u serijama poput 'Djevica Jane. Njezina popularnost djelomično je probno prikazana u multipleksu, s dva ponovno pokrenuta filma 'Vrisak', koja su zaradila 140 i 160 milijuna dolara. Ortega je dobila glavnu ulogu u filmu 'Beetlejuice Beetlejuice' (izlazi 6. rujna), koji ju ponovno povezuje s redateljem i izvršnim producentom Timom Burtonom. Drugi studiji čekaju da vide kako će izgledati, ali 21-godišnjakinja i njezin tim projiciraju samopouzdanje, a rečeno je da traže sedmeroznamenkaste plaće za buduće projekte. Glumičina nadolazeća lista uključuje Sonyjev film 'Klara and the Sun' redatelja Taika Waititija, kao i mračnu komediju 'Death of a Unicorn'.

Glen Powell

Powell je uložio svoje puno svog vremena polako se penjući na ljestvici Hollywooda kao glumac, producent i pisac. Nakon godina manjih uloga u projektima kao što su 'Hidden Figures' i 'Plaćenici 3', karizmatični Teksašanin osvojio je publiku (i Netflixove redatelje) uspješnim streamingom svoje prve glavne uloge u glavnoj muškoj ulozi u filmskoj komediji 'Set It Up' iz 2018. godine. Zatim je došao 'Top Gun: Maverick', koji je Powellu priskrbio dosta medijske pozornosti, te ratna drama 'Devotion', za koju je odabrao materijal, producirao i glumio u njoj, što je signaliziralo njegove ambicije. Ipak, na A-listu ga je gurnuo 'Hit Man', koji je napisao zajedno s Richardom Linklaterom, te 'Samo ne ti'. U mjesecima koji su uslijedili nakon toga, Powell, koji ima reputaciju da je iznimno uključen i entuzijastičan u svim dijelovima procesa snimanja filmova i marketinga, poslao je vrtoglavi broj ponuda. Preuzeo je neke, uključujući remake 'Running Mana' Edgara Wrighta. I premda je „biti filmska zvijezda" oduvijek bio njegov cilj, Powell također sukreira TV seriju - komediju o sveučilišnom nogometu Manning bros. – u kojoj će glumiti za Hulu i, čekaj malo, napisat će broadwayksi mjuzikl.

Life&style I nakon 16 godina nas obaraju s nogu: Brad Pitt i George Clooney ponovno zajedno u traileru akcijske komedije 'Wolfs'

Florence Pugh

Snažna izvođačica, Florence Pugh, došla je u žižu nakon indie djela 'Lady Macbeth' 2016. godine. Uslijedila je nominacija za Oscara za 'Male žene' Grete Gerwig i horor hit 'Midsommar', dokazujući njezinu kritičku i komercijalnu privlačnost. Premda je 'Ne brini, draga' prvi njen veliki studijski film imao težak pad, ona se dobro držala u velikim djelima poput 'Oppenheimera' Christophera Nolana i Villeneuveove 'Dine: Drugi dio'. I dok studiji još nisu spremni osloniti franšizu samo na njena ramena, ona je redovita na filmskim tržištima, pa će glumiti u nadolazećem romantičnom filmu 'We Live in Time', u kojem glumi s Andrewom Garfieldom. Engleska glumica također je jedna od rijetkih novih lica sa A-liste koja se pojavila u nekom Marvelom filmu. (Da, Zendaya je u Spider-Manu, ali je potpisala prije gotovo deset godina. I možemo pretpostaviti da Sydney Sweeney neće raditi još jednu 'Madame Web'.) Pugh, 28, zaradila je osmeroznamenkastu plaću za dva Marvelova filma, prvo 'Black Widow' predvođen Scarlett Johansson, zatim 'Thunderbolts'. Također se pojavila u TV seriji 'Hawkeye'.

Sydney Sweeney

Ne može se poreći radna etika Sydney Sweeney. Sa svojih 26 godina ima više od 50 profesionalnih angažmana, više od gotovo svih ostalih na ovom popisu. S neskrivenom komercijalnom ambicijom, Sweeney su uspoređivali sa Scarlett Johansson i priznata je kao pametan marketinški stručnjak za svoje filmove. Nakon što je privukla puno pažnje (i nominacija za Emmy) za 'Euphoriju' i 'Bijeli lotos', brzo se katapultirala do statusa zvijezde i pokrenula vlastitu produkcijsku kuću 'Fifty-Fifty' 2020. godine. 'Immaculate', njezino prvo najbolje naplaćeno solo izdanje u kinima i njezino prvo kao producentica, zaradilo je respektabilnih 22 milijuna dolara. I premda joj nisu svi nedavni potezi uspjeli, oni su proračunati. Potpisala je ugovor za nesretni 'Madame Web' kako bi postala dobra sa Sonyjem, koji je napravio 'Samo ne ti' i bavi se nadolazećim remakeom 'Barbarelle', redatelja Edgara Wrighta.

Anya Taylor-Joy

Poput nekoliko zvijezda na ovom popisu, Taylor-Joy, 28, ima veliki uspjeh na horizontu. Za nju je to 'Pobješnjeli Max: Divlja cesta' prequel 'Furiosa', koji je debitirao u Cannesu i igra u kinima. Etablirala se kao britka glumica otkako je probila u horor filmu 'Vještica' Roberta Eggersa, postavši favorit filmaša od 'Split' (2017.) M. Nighta Shyamalana do kulinarskog trilera 'Meni' (2022.). Šira je publika najvjerojatnije poznaje iz popularne Netflixove serije 'Kraljičin gambit', ali od tada je odbila velike TV projekte u korist kazališne karijere. Njezin rad u 'Furiosi' pokazuje da može glumiti u akcijskim filmovima i ostat će na tom putu s nadolazećim filmom Scotta Derricksona 'The Gorge', ljubavnoj priči usredotočenoj na dvoje ubojica, te žanrovski triler 'Sacrifice', u kojem će sudjelovati s pravom akcijskom zvijezdom Chrisom Evansom.

Zendaya

Ako postoji jezgrovit odgovor od jedne riječi na mučna pitanja zbog kojih direktori studija noću ne spavaju — „Tko može proslaviti film?“, „Zbog koga će publika izaći iz kuće da ga vidi?“ - bila bi to „Zendaya", nagrađivana glumica čija odjeća sama po sebi generira višednevne cikluse vijesti. Najbliža usporedba za njezin trenutačni status je Julia Roberts iz ere 90-ih, koja je povlačila nominacije za nagrade za 'Čelične magnolije' dok je radila ugodne filmove za publiku kao što je 'Zgodna žena'. Naime, Zendaya, 27, postigla je ovaj status s nekoliko filmskih ostvarenja. Nakon što je provela vrijeme u dječjim TV rovovima, 'Spider-Man: Povratak kući' lansirao ju je na kino blagajne, nakon čega je uslijedio iznenađujući glazbeni hit 'Najveći showman'. 'Euforija', serija izgrađena oko nje (i u kojoj glume kolege s A-liste Sweeney i Elordi), pripremila ju je za njezin trenutačni uspon, premda njezin status filmske zvijezde u usponu dovodi u pitanje povratak te serije. Dok su je tri filma o Spider-Manu držala u kinima u redovitim intervalima (četvrti je trenutačno u zastoju), Zendaya je briljirala s 'Dinom'. Tek treba najaviti druge studijske filmove i ne trebaju joj projekti za plaću: ima unosne ugovore s 'Bulgarijem' i 'Lancômeom' i zaradila je više glumeći i producirajući 'Challengers' Luce Guadagnina, prijavljenih 10 milijuna dolara, nego što bi zaradila s nekim Marvelovim filmom.

Life&style Voliš 'Zapravo ljubav' i 'Notting Hill'? Onda ćeš obožavati i novi film 'This Time Next Year' snimljen prema istoimenom bestselleru

Posjeti Miss7.24sata.hr