Uz ove savjete na Internetu se može kupovati bez imalo bojazni

Vidi originalni članak
  • Nije tajna da prilikom kupnje na Internetu vrebaju razne opasnosti
  • Podaci o tvom identitetu i bankovnom računu trebaju ostati zaštićeni
  • No, postoje načini na koje možeš izbjeći većinu zamki u koje bi mogla upasti peglajući karticu na netu

Nitko ne voli da ga potkradaju i nitko ne želi živjeti u vječnom strahu da će mu netko provaliti podatke, ukrasti identitet i očistiti račun u banci. Peglanje kartice na internetu zapravo i nije toliko opasno, ako se pridržavaš nekih pravila. Najbolje od svega je to da ih nije teško naučiti, samo ih se treba pridržavati. Pa krenimo redom.

Za početak, ma koliko ti neka ponuda izgledala neodoljivo privlačna, izgledom ili cijenom, bježi što dalje ako ti se stranica sporo učitava ili ako su tekstovi na njoj nevješto i nepismeno prevedeni kakvim online prevoditeljem. Ne nasjedaj i ne klikći na pop-up ekrane koji iskaču po stranici i navode te da s nje odeš na neku drugu. I nikad ne stišći "YES" prije nego što s razumijevanjem pročitaš što tu točno piše, naročito ako to piše sitnim slovima.


Ponekad nije naodmet vjerovati Googleu i njegovim procjenama; crveni trokut s uskličnikom pored adrese znači da budeš na oprezu i tu stranicu zaobilaziš u širokom luku. Lokotić na istom mjestu pak znači da je stranica zaključana i sigurna za šoping. Vjeruj i vlastitom instinktu. Možeš ti i stoti put ići na istu stranicu na kojoj si dosad već ostavila hrpu novca za krpice, knjige ili šminku, no ako ti nešto sad izgleda drugačije nego jučer, radije provjeri. Možda stranica nije redizajnirana preko noći; možda si krivo unijela njenu adresu. Hakeri obožavaju domene čije adrese nalikuju onima pravih internetskih trgovina i od njih se razlikuju samo u jednom slovu ili znaku. Stranicu urede kao pravu i čekaju naivnu ribicu koja će zagristi njihov mamac.
Prilikom svake kupnje na internetu, rezervacije ili plaćanja smještaja karticom, dobro prouči uvjete poslovanja. Karticom se služi isključivo na provjerenim stranicama i na jeziku koji dobro poznaješ jer brojke ne govore cijelu istinu, ma koliko ti cijene izgledale povoljno.

I svakako prije kupovine provjeri da adresa internetske trgovine u alatnoj traci pretraživača počinje s https://, a ne s 'http'. Ne bi vjerovala, ali ovo "s" nije tek slovo viška, ono znači da je stranica "secure", odnosno  sigurna jer koristi enkripciju podataka između servera i tvog računala ili mobitela. U tom slučaju slobodno možeš upisivati broj svoje kreditne kartice ili OIB-a jer će ti podaci biti čitljivi samo onima na kraju veze.

Čula si to već mali milijun puta, ali nikad nije na odmet ponoviti očito, jer ne bi vjerovala koliki ostanu bez novca jer nisu pazili na očito: karticu nikad ne ostavljaj bez nadzora, ma gdje bila i ma kuda išla; karticu ne drži tamo gdje držiš i gotovinu; novu karticu potpiši čim je dobiješ i spremi je na sigurno; ne daj karticu drugima da plaćaju s njom, ma koliko povjerenja imala u njih; nakon svakog plaćanja provjeri je li kartica doista tvoja; redovito provjeravaj sigurnost računala ili mobitela koji koristiš za kupovinu na internetu i ažuriraj softver. 
Hoćeš biti sigurna? Onda podatke s kartice nikad ne unosi na javnim ili zajedničkim računalima. Prilikom svakog unosa provjeri je li kartica automatski spremljena za buduće kupnje, osobito ako tvoj uređaj koriste i drugi. Jer tko god što kupio, ti si odgovorna za svoju karticu i s tvog se računa skida novac. Zato pazi da se uvijek odjaviš nakon obavljene kupnje i sačuvaj e-poruku s potvrdom kao dokaz.

Uz zaključani lokot pored adrese na kojoj misliš trošiti svoj novac, sigurnost jamče i pečati pouzdanih antivirusnih programa kao što su McAfee ili Norton ili kartičarskih kuća poput Mastercarda ili Vise. S povjerenjem se možeš prepustiti kupovini i ako se web trgovina koristi takozvanom dvofaktorskom autentifikacijom; ona nečiji identitet potvrđuje putem dva faktora, a na području Europske unije već je neko vrijeme obavezna.
Kako bi tvoja sigurnost bila još veća, Zagrebačka banka je još prije godine i pol počela uvoditi novi način potvrde identiteta na internetskim prodajnim mjestima koja podupiru sigurnosni standard 3-D Secure i na kojima svoj identitet potvrđuješ tokenom. A ako se koristiš online bankarstvom putem interneta, možeš ugovoriti i m-token u sklopu mobilne aplikacije m-zaba

Upravljanje novcem ne mora biti komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti gotovinski kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta, dok ti u Hrvatskoj pružaju i mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, možeš uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Posjeti Miss7.24sata.hr