Sjećaš li se života prije Facebooka? Prisjetili smo se kako smo nekad čestitali rođendane, objavljivali sretne vijesti i - žalili se

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Facebook danas slavi svoj 15. rođendan
  • Ta društvena mreža stvarno je ostavila traga na našim životima
  • Život prije Facebooka i život nakon Facebooka stvarno su drugačiji

Internetska društvena mreža Facebook u naše je živote ušla 4. veljače 2004. godine i danas slavi svoj 15. rođendan. Iako se ispočetka nije činilo baš tako, inventivna platforma Marka Zuckerberga brzo je postala ključni dio naše svakodnevnice. Nakon desetljeća i pol 'fejsanja' sjećamo se uistinu kako je uopće izgledao život prije. Napregnimo moždane vijuge i krenimo! 

1. Rođendane smo čestitali puuuno drugačije

Prije nego što nas je Fejs počeo obavještavati o svakom rođendanu naših prijatelja i 'prijatelja', morali smo se sjetiti, ne bi vjerovala, sami samcati. Rođendane i važne datume nosili smo upisane u male kalendariće, bilježnice (odmah uz broj telefona), spomenare ili, pak, prve naše (sasvim nepametne) telefone. Nakon što bismo se rođendana i sjetili, potom bismo obično uputili kratki poziv i, koristeći vlastite glasnice, izrekli (ili otpjevali) čestitku. Oni manje pristojni već tada su počeli slati SMS-ove, ali nitko nije računao da će to postati uobičajeno. Danas nas Facebook podsjeti na rođendane, a potom nam ponudi nekoliko rođendanskih gifova za slučaj da nam se ne da tipkati te duge riječi. Brže, kraće, jednostavnije... i bez emocije?

2. Nitko se više ne pita ''Gdje je on(a) sada?''

Sjediš na kavi i pitaš za staru prijateljicu iz srednje škole, nemaš pojma što se s njom dogodilo, ne znaš u kojem gradu živi, je li u vezi i gdje radi. Sjećaš li se uopće tog slatkog pitanja: ''Ma gdje je on(a) sada?''. I ne baš, zar ne? S obzirom da dobar dio naše ''ekipe'' imamo na Fejsu vrlo dobro znamo gdje su u kojem trenutku, kad su se preselili, kako slažu ormar, koji su im najdraži recepti, kako izgledaju sa šminkom i bez nje, imaju li djecu i što su ručali...  Nitko se više ništa ne pita, Fejs nam sve kaže bez da ga uopće išta pitamo! 

3. Objava veze i zaruka

Kako su se objavljivale veze i zaruke prije vremena Facebooka i Instagrama? Paaaa... Nisu se objavljivale. Barem ne na način na koji se objavljuju danas. Naime, za novu vezu ili, pak, (budući) brak znao je točno onaj tko treba znati - obitelj i krug prijatelja. I, ne, u komentarima ti nije čestitala stričeve supruge pratetka, ali ljudi su te grlili, ljubili i veselili se s tobom. Zlatno doba, ha?

4. Kakvo je vrijeme saznavali smo - gledajući kroz prozor!

Budi iskrena, koliko puta od jutros si na Facebooku vidjela ''Uh, kiša i ponedjeljak.'', ''Uh, južina.'', ''Uh, kad će završiti zima...'' Dakle, čak i ako još uvijek ležiš u krevetu, veoma dobro znaš kakvo je vrijeme vani bez da si podigla rolete ili poslušala Vakulu. Teško je za povjerovati, ali nekada smo za vrijeme danas pratili ''Dobro jutro, Hrvatska'' ili kultnu ''bol u kostima kad je južina'' kod naših baka, ali nismo konzultirali statuse koji, uz prognozu, uvijek ponesu i bar malo negativnosti.  

5. Žalili smo se na drugačiji način

Nekad u prošlosti žalili smo se malo drugačije - mami, sestri i najboljoj frendici, ali definitivno čovjek iz susjednog sela nije znao baš ništa o našim tegobama. Ni mi o njegovima. Ipak, uzus sveopće tuge, depresije i žaljenja dosta brzo proširio se virtualnim prostranstvima. Misliš da nije?  Hajde, prisjeti se pa reci koliko je tvojih prijatelja i prijateljica danas postalo kako mrze ponedjeljak i kako je vikend prekratko trajao. Mnogo, zar ne? A prije?!

Posjeti Miss7.24sata.hr